Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Το Κόκκινο έχει φίλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Κόκκινο έχει φίλους

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν ακροατές. Το Κόκκινο 105,5 έχει φίλους και αυτό είναι κάτι που ο χρόνος το έχει επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο, καθώς οι ακροατές του το έχουν στηρίξει πολλές φορές, σε πολλές και διαφορετικές στιγμές της 11χρονης πορείας του. Με διάφορες αφορμές και σε πολλές περιόδους έχουν συνεισφέρει από τον κόπο τους ενισχύοντας ένα ραδιόφωνο που χρειάζεται και τη βοήθειά τους για να συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό τον μοναχικό δρόμο της αισθητικής αξιοπρέπειας, της διαφορετικής αντίληψης, της εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ενημέρωσης που δεν βασίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, σε ύποπτες συναλλαγές, στη μετατροπή του προγράμματος του σε εμπορικό προϊόν. Όταν το στραβό παίρνει μεγάλη έκταση, γίνεται κανονικό και τότε το κανονικό γίνεται παράταιρο, γραφικό, εκτός εποχής και εκτός πραγματικότητας.

Το Κόκκινο έχει ανάγκη και τους ακροατές του, γιατί, ενώ είναι ένα κανονικό ραδιόφωνο, στην εποχή που ζούμε και όπως έχουν διαμορφωθεί τα μέσα, φαίνεται σαν να είναι εκτός πραγματικότητας. Τι προστάζει η "νέα πραγματικότητα"; Ραδιόφωνα που είναι εμπορικά προϊόντα, με παραγωγούς εκπομπών που μετατρέπονται σε ντελάληδες προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένα στη λογική του play list και στους νόμους της ευρείας κατανάλωσης, όπου το νέο, το διαφορετικό, το πρωτοποριακό, το εναλλακτικό δεν έχουν θέση. Με ενημέρωση σκοπιμοτήτων, διαρροών, δημιουργίας εντυπώσεων, τρολαρίσματος και μισής αλήθειας, που δεν βασίζεται σε γεγονότα, αλλά σε απροσδιόριστες πηγές.

Μέσα σε αυτή τη ζούγκλα της "ενημέρωσης" και της κατευθυνόμενης διασκέδασης, το Κόκκινο παραμένει πιστό σε ένα μοντέλο πραγματικού ραδιοφώνου με γεγονότα, πηγές ειδήσεων, ενημέρωση και όχι δημιουργία εντυπώσεων, που δίνει χώρο στον πολιτισμό και στο οποίο η ψυχαγωγία έχει μεγαλύτερη σημασία από την διασκέδαση. Στοχεύει στο νέο, στο διαφορετικό, στο "αντιεμπορικό", στα κοινωνικά κινήματα και είναι πρόθυμο να ακούσει αυτούς που το ακούνε. Γι' αυτό και έχουμε ξεκινήσει με τους ακροατές μας μια διαρκή επικοινωνία είτε μέσω του e-mail: [email protected], είτε μέσω έρευνας ερωταπαντήσεων με απ' ευθείας συναντήσεις μαζί τους. Παρ' ότι το Κόκκινο κινείται μέσα στον χώρο της αγοράς και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους κανόνες της και με τις απαιτήσεις της, έχει αποφασίσει -με τη στήριξη και τη σύμφωνη γνώμη της ιδιοκτησίας του- να μη χάσει την ψυχή του για να γίνει όπως οι άλλοι, όπως προστάζει η αγορά, όπως θέλουν οι πολλοί. Επί 11 χρόνια προσπαθεί να επιβιώσει πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, παραμένοντας πραγματικό ραδιόφωνο κι αυτό έχει ένα κόστος δυσβάστακτο για ένα μέσο που δεν έχει σκοτεινούς χρηματοδότες και θαλασσοδάνεια με εγγύηση αέρα κοπανιστό.

Κι αν στη ζωή και σε ανθρώπινο επίπεδο είναι πιο απλό και εύκολο να καταφεύγεις σε φίλους για να σε βοηθήσουν και να σου συμπαρασταθούν όταν έχεις ανάγκη, δεν είναι το ίδιο εύκολο όταν πρόκειται για ένα ραδιόφωνο παρά μόνο αν έχει ακροατές που πιστεύουν στην προσπάθειά του και στη στάση του. Οι ακροατές του Κόκκινου έχουν αποδείξει ότι μας πιστεύουν και γι' αυτό στο παρελθόν έχουν στηρίξει αυτή την "ανάδελφη" προσπάθεια στη μπάντα των FM. Έχουμε περίπου 65.000 άτομα που μας ακούνε καθημερινά και περί τα 200.000 σε εβδομαδιαία βάση. Είμαστε ο σταθμός που έχει έναν από τους πιο υψηλούς χρόνους ακρόασης, ακριβώς γιατί όποιος ακούει εμάς δυσκολεύεται να βρει κάτι άλλο να ακούσει και σε αυτό το κοινό έχουμε το θάρρος να απευθυνθούμε κάθε φορά που χρειάζεται. Πάντα ανταποκρίνεται και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό.

Δεν πιστεύω καθόλου ότι ο ιδιοκτήτης αυτού του σταθμού πρέπει να μας επιδοτεί. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να κατορθώσουμε να επιβιώνουμε χωρίς δεκανίκια. Να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας και να μην υπάρχει κάποιος να μας πληρώνει γιατί εμείς κάνουμε κάτι "σπουδαίο". Αυτή είναι η προσπάθεια και ο στόχος μας.

Μέχρι να τα καταφέρουμε, ζητάμε ένα χέρι βοήθειας από τους φίλους μας και ελπίζουμε πως θα το δούμε να απλώνεται προς το μέρος μας για ακόμη μία φορά την ερχόμενη Τετάρτη. Καλέσαμε παλιότερους και νεότερους μουσικούς να μας βοηθήσουν με τα τραγούδια τους. Εκτιμώντας τη στάση μας απέναντι στη μουσική, την τέχνη, την αισθητική, δέχτηκαν να το κάνουν και θα τραγουδήσουν για μας και τους ακροατές μας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο την Τετάρτη 15 Μαρτίου, με τον πιο απλό, λιτό και παρεΐστικο τρόπο, με τη συνοδεία μιας κιθάρας, ενός πιάνου, ενός τσέλου. Στη συναυλία βοήθειας για το Κόκκινο 105,5 (με εισιτήριο 12 ευρώ) θα εμφανιστούν οι Αρης Βλάχος και Αναστασία Εδεν, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Πέτρος Μάλαμας, Αφροδίτη Μάνου, Αργύρης Μπακιρτζής, Μαρία Πανοσιάν, Δημήτρης Πουλικάκος, Σοφία Σαρρή, Αφεντούλα Ραζέλη και το φωνητικό σύνολο Fones.

Μάκης Μηλάτος, διευθυντής του ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL