Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Μια απρόσμενη συνάντηση, με ξεχωριστό ενδιαφέρον, η μελοποίηση της “Σονάτας του Σεληνόφωτος” από τον Σταύρο Ξαρχάκο πριν από δύο χρόνια και η νέα της ερμηνεία από τον Γιάννη Παλαμίδα στη σκηνή του Gazarte από το Σάββατο 11 Μαρτίου, φαίνεται να αναδεικνύεται σε καλλιτεχνικό γεγονός και ξεχωριστή ακουστική εμπειρία. Πρόκειται για έναν σκηνικό μονόλογο ιδιαίτερης ευαισθησίας και λυρισμού, με θεματικά μοτίβα τη μοναξιά, την παρακμή και τη φθορά, τον έρωτα και τον θάνατο, αλλά και τον χρόνο που περνά. Στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι). Είσοδος 18 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

Μια Κυριακή... αλλιώς!

Μία από τις ωραιότερες ταινίες για παιδιά, «Ο βασιλιάς των μασκών» του Wu Tianming, προβάλλεται σήμερα, στις 11.30 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στη Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου “Γ.Ι. Κατσίγρα” στο πλαίσιο του «Μια Κυριακή στο μουσείο... αλλιώς!». Ο βασιλιάς των μασκών είναι ένας ηλικιωμένος πλανόδιος καλλιτέχνης, δάσκαλος της τέχνης της όπερας των Σιτσουάν στην εναλλαγή μασκών. Έχει χάσει τον μοναχογιό του και αναζητά έναν κληρονόμο, μόνο που η παράδοση απαιτεί η τέχνη να κληροδοτηθεί σε απευθείας απόγονο και μόνο σε αγόρι. Ο βασιλιάς των μασκών παίρνει στο σπίτι του τον Ντόγκι και μια σχέση τρυφερής φιλίας αναπτύσσεται ανάμεσα στον ηλικιωμένο άντρα και το μικρό αγόρι. Ώσπου ο άντρας ανακαλύπτει ότι ο Ντόγκι τελικά είναι κορίτσι...

Live Ίψεν από το Λονδίνο

Την «Έντα Γκάμπλερ», το σπαρακτικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, σε νέα διασκευή του Πάτρικ Μάρμπερ, περιλαμβάνει την Πέμπτη 9 Μαρτίου το πρόγραμμα των φετινών δορυφορικών μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 9 μ.μ. σε ζωντανή μετάδοση από το Lyttelton Theatre του Λονδίνου, τη Βρετανίδα ηθοποιό Ρουθ Ουίλσον, πλαισιωμένη από ένα εκλεκτό καστ, σε μια αριστοτεχνική ερμηνεία της εύθραυστης και συνάμα σκληρής Έντας. Τη σκηνοθεσία σε αυτό το μοντέρνο ανέβασμα του έργου του Ίψεν υπογράφει ο βραβευμένος με Tony Ίβο Βαν Χόβε. Είσοδος 15 ευρώ.

Open Day της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Το φετινό, 5o Open Day της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ μουσική σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους σε διάφορους χώρους της Στέγης. Από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα υπάρχουν δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης και στις 9 μ.μ. θα υπάρξει συναυλία στην κεντρική σκηνή με έργα των John Cage, Christian Wolff, Morton Feldman και Earle Brown. Είσοδος για τη συναυλία 7 ευρώ.

Αγγέλα Παπάζογλου

Με την "Αγγέλα Παπάζογλου", που εξακολουθεί να συγκινεί από τον Σεπτέμβριο του 1999 που πρωτοανέβηκε, επιστρέφει η Άννα Βαγενά στη σκηνή του Θεάτρου "Μεταξουργείο" (Ακαδήμου 14) μετά τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Από σήμερα και κάθε Κυριακή η παράσταση επαναφέρει τις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη, και μέσα απ' αυτές ένα σκληρό κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας. Στις 7μ.μ.


Κουκλοθέατρο

Πρεμιέρα της παιδικής παράστασης «Τα μαγικά καρυδότσουφλα» από το κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό. Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή ενός παλιού αλλά επίκαιρου σκωτσέζικου παραµυθιού, το οποίο πραγματεύεται τις σημαντικές αξίες της ζωής και τη δύναμη της φιλίας. Μια παράσταση για παιδιά 4 - 10 ετών. Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, Β’ Σκηνή (Κεφαλληνίας 16-18 Κυψέλη). Είσοδος 8 ευρώ. Στις 12 το μεσημέρι.

“Γυναικεία Κραυγή”

Ποιητικός λόγος, μουσική και εικαστικές τέχνες συνομιλούν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών “Γυναικεία Κραυγή”. Η ελληνική διοργάνωση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωπος του κινήματος και κεντρική συντονίστρια του φεστιβάλ στην Ελλάδα είναι η μεταφράστρια Έλενα Σταγκουράκη. Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154). Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 13.30 μ.μ.


Δευτέρα

Gospel στο Μέγαρο Μουσικής

Το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας και με τη συμμετοχή της Χορωδίας Pop Gospel του ωδείου παρουσιάζουν μια συναυλία συνεργασίας των παλιότερων και των νεότερων μουσικών. Η Χορωδία Pop Gospel του Ωδείου, σε διεύθυνση Μαρίνας Σάττι, θα ερμηνεύσει δημοφιλέστατα γκόσπελ. Αμέσως μετά θα βραβευτούν έξι παλιότεροι μουσικοί των χάλκινων πνευστών και η εκδήλωση θα κλείσει με την κοινή συναυλία καθηγητών και μαθητών. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος”. Είσοδος 3 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.


Μελίνα Μερκούρη

Πέρασαν 23 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη και το Μουσείο της Ακρόπολης διοργανώνει προβολή βίντεο «Ο αγώνας της Μελίνας για τα γλυπτά του Παρθενώνα» για να τιμήσει τη μνήμη της. Το βίντεο αποτελείται από υλικό που παραχώρησε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη. Στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου. Είσοδος ελεύθερη. Από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.


Τρίτη

Ημερίδα για το προσφυγικό

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποιεί μια ημερίδα με θέμα «Αναγνώσεις για το προσφυγικό. Ιστορική και κοινωνική διάσταση». Στόχος της ημερίδας είναι μια συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα. Ιστορικοί και αρχιτέκτονες θα αναλύσουν το προσφυγικό αποτύπωμα στις γειτονιές του Πειραιά, ενώ εκπρόσωποι θεσμών που ασχολούνται με το ζήτημα θα το χαρτογραφήσουν έτσι όπως βιώνεται σήμερα και θα συζητήσουν για τους τρόπους αντιμετώπισης του αντιπροσφυγικού - ρατσιστικού λόγου. Στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32). Από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Μέγαρο Μουσικής

Οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν το έργο «Η πράξη μου τότε υπάρχει πάντα;», μια ερευνητική προσέγγιση του υλικού της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Στην αίθουσα “Νίκος Σκαλκώτας” του Μέγαρου Μουσικής. Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 8 μ.μ.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

H Νένα Βενετσάνου τραγουδά “γι’ αυτές και άλλες” γυναίκες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μαζί της ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσσικιάν. Στην “Αίθουσα Παρνασσός” (Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8 (μετρό, στάση Πανεπιστήμιο). Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.



Πέμπτη

“Elelwani” στην Ταινιοθήκη

Η ταινία “Elelwani” (Νότια Αφρική) προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός) με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Η 6η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου αποτελεί μια συνδιοργάνωση των διαπιστευμένων στην Ελληνική Δημοκρατία πρεσβειών και επίτιμων προξενείων των αφρικανικών χωρών με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη. Στις 8 μ.μ.


Ποιητικό έργο

Το σύνολο των έργων της ποιήτριας Γιώγιας Σιώκου παρουσιάζεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα (Καραολή και Δημητρίου 34-44). Χαιρετάει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον Πάνος Τριγάζης. Θα μιλήσουν ο Λευτέρης Τζόκας και ο Πέτρος Ζουμπουλάκης. Συντονίζει η Ελένη Βασιλοπούλου. Απαγγέλλει η Αντωνία Γιαννούλη και πλαισιώνει μουσικά ο Πάνος Μπουσάλης.


Παρασκευή

Παράσταση αφήγησης

Ο Στέλιος Πελασγός αφηγείται «Τσιγγάνικα παραμύθια και ανθρώπινα δικαιώματα» για τη Διεθνή Αμνηστία. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Αφηγείται την αλήθεια των Ρομά, των τελευταίων νομάδων της Ευρώπης. Μέσα από μια ξεχωριστή παράσταση αφήγησης δείχνει την πλούσια κουλτούρα τους. Στο Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή). Είσοδος 6 ευρώ. Στις 9 μ.μ.


Σάββατο

Αφρικανικός κινηματογράφος

Οι ταινίες “Κάτοπτρα / Reflected Mirrors” (Σουδάν), “Ο διευθύνων σύμβουλος / CEO” (Νιγηρία) και “Ο σημαδευτής της Τύνιδας” (Τυνησία) προβάλλονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός” με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους στο πλαίσιο της 6ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου. Είσοδος ελεύθερη. Από τις 6.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL