Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Με συνεργασία και διάλογο θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με συνεργασία και διάλογο θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής

Συνεργασία, συνέχεια, αποκέντρωση, δημοκρατικός διάλογος είναι έννοιες κομβικές για τη νέα υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της εποχής. Μπορεί το υπουργείο, οικονομικά να "έχει ξύσει πάτο" όπως είπε, ωστόσο η υπουργός στη χθεσινή εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου και για αριθμούς μίλησε, και για κονδύλια, και για έργα, όπως επίσης και για θεσμούς, νέους αλλά και παλαιούς που επανέρχονται. Επανέρχονται οι επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο και τον χορό με 1,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018, θεσπίζονται νέα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου, ενώ για τις νέες ομάδες υπάρχει η συνεργασία με το "Φυτώριο σύγχρονης δημιουργίας" του Μεγάρου Μουσικής, με το οποίο διατίθενται οι υπόγειοι χώροι καθώς και υλικοτεχνική βοήθεια σε ομάδες νέων καλλιτεχνών. Θεσπίζονται τέσσερα νέα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου, το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς και το Βραβείο Εικονογράφησης που αφορά βιβλία είτε για παιδιά είτε για ενήλικες, δημιουργείται διεθνές δίκτυο Αρχαίου Δράματος με συμπράτοντες το Λύκειο Επιδαύρου του Φεστιβάλ Αθηνών, το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, την Ετήσια Συνάντηση νέων Καλλιτεχνών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΚΘΒΕ και το "Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος" στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ενώ ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο τα ΔΗΠΕΘΕ, που φέτος χρηματοδοτούνται με 700.000 ευρώ, ανάλογα όμως με τη δραστηριότητά τους.

Βεβαίως η είδηση της ημέρας, η έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΑΕΠΙ, εξελισσόταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να σχολιαστεί από την υπουργό. Ωστόσο η Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα, το οποίο, μετά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εισαχθεί στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος, και μετά την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα κατατεθεί προς ψήφιση. "Φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφανούς λειτουργίας θα σταματήσουν. Έχουμε προβλέψει φίλτρα με γνώμονα την προστασία των δημιουργών" τόνισε η υπουργός, ενώ για το επίμαχο θέμα του διορισμού επιτρόπου, είπε ότι "προβλέπεται επίτροπος κατά το πτωχευτικό δίκαιο και διορισμός επιτρόπου από το υπουργείο Πολιτισμού". Τόνισε επίσης ότι θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην ΑΕΠΙ και για τα έτη 2015-16, όπως πρότεινε ο ΟΠΙ ο οποίος "έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ΑΕΠΙ".

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε σε σχέση με τα έργα στον λόφο Καστά και το μνημείο της Αμφίπολης, τονίζοντας ότι για τις εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και στερέωσης και για την ανάδειξή του με την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης θα διατεθούν άμεσα 2.500.000 ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, καθώς επίσης ότι είναι το μόνο έργο από τη Μακεδονία που εντάσσεται στο διασυνοριακό πρόγραμμα του Interreg μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για δημιουργία διαδρομών επίσκεψης, κέντρου πληροφόρησης και τη διαμόρφωση χώρων διαλέξεων και εκδηλώσεων. Η οριστική διαμόρφωση του λόφου, η αποκατάσταση του ταφικού μνημείου, η προστασία και η συντήρησή του, με χρηματοδότηση 1.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2017.

Όπως εξήγησε η γ.γ. του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη, "Ο λόγος που δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τα έργα είναι η χρηματοδότηση".

Σε ερώτηση για το άλλο μείζον θέμα, το Ελληνικό και αν θα περάσει από το ΚΑΣ, η υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για "πολύ σημαντική επένδυση" και υπόθεση που αντιμετωπίζεται "με μεγάλη προσοχή" με την επιδίωξη "αφ' ενός να διασφαλιστεί η επένδυση αλλά και η προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων και αυτών που θα βρεθούν στη συνέχεια". "Θέλουμε να τηρηθούν όλες οι νόμιμες παράμετροι" ανέφερε η υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων κατά τη θερινή περίοδο με το διευρυμένο ωράριο, ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.314 φυλάκων, έκανε λόγο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου πιλοτικά στην Ακρόπολη, τις Μυκήνες, τη Μεσσήνη και την Κνωσό, το καλοκαίρι, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα του ΤΑΠΑ, το οποίο θα "αποκτήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό βασισμένο στην ηλεκτρονική διαχείριση" παρέπεμψε σε συνέντευξη Τύπου στο επόμενο διάστημα.

Για τη Λυρική Σκηνή τόνισε ότι η μεταφορά της στο ΚΠΙΣΤ θα απαιτήσει έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως, για την κάλυψη πρόσθετων λειτουργικών δαπανών. Όσο για την Καμεράτα, που παραμένει ακέφαλη και γενικώς λαβωμένη, εξακολουθεί να σπαζοκεφαλιάζει το υπουργείο, το οποίο δεδομένης της "οικονομικής εκκρεμότητας" αναζητεί οριστική λύση, "όμως αυτή δεν θα ευοδωθεί χωρίς την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών".

Άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξει επισήμως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θα φιλοξενήσει την "documenta 14", ωστόσο ο καινούργιος οργανισμός του έχει υπογραφεί από το ΥΠΠΟΑ και βρίσκεται υπό έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ επανεκκινείται το έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της προβλέπονται στα τέλη του 2019 με την έκθεση από το Μουσείο του Λούβρου "Hommage ou Louvre". Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι “τα χρήματα που χρειάζεται η Πινακοθήκη για να ανοίξει τα έχουμε όλα”. Επιπλέον ανέφερε ότι προετοιμάζεται η μεταφορά της "Κοιμωμένης" του Γ. Χαλεπά, έπειτα από επιθυμία των κληρονόμων, στη Γλυπτοθήκη της Πινακοθήκης.

Προτεραιότητα για το υπουργείο αποτελεί η λειτουργία της Hellenic Film Commission για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον για το βιβλίο αναφέρθηκε ότι δρομολογείται νέος θεσμός "μικρότερος, ευέλικτος και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος" ενώ για την ενιαία τιμή ότι δρομολογείται η ένταξή της στη διαπραγμάτευση, για να προωθηθεί η αλλαγή του νόμου που την κατάργησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL