Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΑΕΠΙ

Φως στα άδυτα της ΑΕΠΙ αναμένεται να ρίξει η χθεσινή έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της στο Μαρούσι, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την οικονομική διαχείριση της εταιρείας. Η εισαγγελία Πρωτοδικών αναζητεί στοιχεία και αποδείξεις προκειμένου να διερευνήσει εάν στοιχειοθετούνται οι κακουργηματικές πράξεις που καταρχήν προκύπτουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του πορίσματος της ελεγκτικής εταιρείας Εrnst & Young, το οποίο διαβίβασε στη Δικαιοσύνη το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι αστυνομικοί, εκτός από τους σκληρούς δίσκους των κομπιούτερ, κατάσχεσαν καρτέλες πελατών προκειμένου να διασταυρώσουν όλες τις συναλλαγές της ΑΕΠΙ και ιδίως τις τιμολογήσεις και τις εισπράξεις της, οικονομικές καταστάσεις και άλλα παραστατικά. Ερεύνησαν επίσης όλα τα στοιχεία των συνδεδεμένων με την οικογένεια των ιδιοκτητών της ΑΕΠΙ εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι η ΕΔΙΣ, που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής υποστήριξης για τη διανομή των δικαιωμάτων της ΑΕΠΙ, η Opus, η οποία ανήκει στον Δημήτρη Ξανθόπουλο και λειτουργεί ως αντιπρόσωπος της ΑΕΠΙ για την είσπραξη δικαιωμάτων, και η ΣΟΠΕ, που δραστηριοποιείται στα πνευματικά δικαιώματα των θεατρικών έργων.

Μετά και τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή τα μέλη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, πιθανότατα με την ιδότητα του υπόπτου. Όταν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα, ο εισαγγελέας θα καταλήξει αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις ή θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Το πόρισμα της ελεγκτικής εταρείας που προέκυψε μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που διέταξε το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη, όπως είναι γνωστό, έδειξε αρνητικά κεφάλαια ύψους 19,9 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που κατέβαλλε μισθούς έως και 52.000 ευρώ τον μήνα σε μέλη του Δ.Σ. και συγγενείς τους. Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών η ΑΕΠΙ είχε επίσης αδιανέμητα δικαιώματα της τάξεως των 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιβεβαίωση της "Αυγής"

Η χθεσινή έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΑΕΠΙ επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της "Αυγής" ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής ερευνάται η τέλεση κακουργηματικών πράξεων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένη περιουσίας, απιστία κατ' εξακολούθηση από κοινού, φοροδιαφυγή διά της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ' εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις του Ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών» (πλημμέλημα).

Βεβαίως η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η "Αυγή", δεν πρωτοασχολήθηκε με την υπόθεση τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ελεγκτικής εταιρείας. Σχημάτισε ήδη αυτοτελή δικογραφία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού έλαβε γνώση της αναφοράς του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο. Στο πλαίσιο, δε, κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε στη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015 με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Η άρνηση της ΑΕΠΙ να υποστεί τον διαχειριστικό έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού κάμφθηκε μόνο μετά την άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας για τη διεξαγωγή του ελέγχου και διέταξε την τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας σε περίπτωση οιασδήποτε παρεμπόδισης ή δυσχέρανσής του.

Και ενώ η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται, το νομοσχέδιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα του υπουργείου Πολιτισμού, που τώρα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οδεύει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προς τη Βουλή, αρχικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια στην ολομέλεια. Κομβικό ζήτημα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θεωρείται ο διορισμός επιτρόπου. Σύμφωνα με όσα είπε χθες η υπουργός Πολιτισμού, στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίτροπος με βάση το πτωχευτικό δίκαιο και εξετάζεται διορισμός επιτρόπου από το υπουργείο, ωστόσο οι δημιουργοί, όπως αποφάσισε το σωματείο τους "Μέτρον" στη γενική τους συνέλευση της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, ζητούν από την Πολιτεία διορισμό επιτρόπου σύμφωνα με το τραπεζικό δίκαιο, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο πτώχευσης της εταιρείας. Ενδεχόμενο που θα άφηνε τους δημιουργούς απλήρωτους και τη χώρα χωρίς φορέα συλλογικής διαχείρισης για τα μουσικά έργα.

Από την πλευρά της η Πολιτεία, μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα η διαδικασία είσπραξης δικαιωμάτων, διαμηνύει σε κάθε τόνο προς τους χρήστες ότι θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν πληρώνουν δικαιώματα. Ο ΟΠΙ, χθες, με νέα ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η έκθεση ορκωτών λογιστών "αφορά μόνο την ΑΕΠΙ", ότι "ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης είναι ένας θεσμός απαραίτητος προκειμένου να μπορούν οι δημιουργοί και άλλοι δικαιούχοι να αμείβονται για τον πνευματικό τους μόχθο και να συνεχίζουν να δημιουργούν παράγοντας πολιτισμό" και ότι "όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα καταβολών αμοιβών στους δημιουργούς και δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων τόσο στον τομέα της μουσικής, των οπτικοακουστικών έργων αλλά και σε όλο το φάσμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο 2121/1993, οφείλουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με την καταβολή των αμοιβών αυτών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL