Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η προκαταρκτική έρευνα για την ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η προκαταρκτική έρευνα για την ΑΕΠΙ

Με εντατικούς ρυθμούς και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συνεχίζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ που ήρθε στο φως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει η "Αυγή", στο πλαίσιο της προκαταρκτικής ερευνάται η τέλεση κακουργηματικών πράξεων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, απιστία κατ’ εξακολούθηση από κοινού, φοροδιαφυγή διά της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ’ εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις του Ν.2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών» (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, λόγω της ιδιαιτερότητας των υπό διερεύνηση αδικημάτων, η Εισαγγελία συνεργάζεται και με άλλες υπηρεσίες.

Σ' αυτό το τοπίο, όπως διαμορφώνεται μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την ΑΕΠΙ, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα η διαδικασία είσπραξης δικαιωμάτων, κάνει σαφές με ανακοίνωσή του ότι είναι "υποχρεωτική η αδιάλειπτη καταβολή δικαιωμάτων για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής" τονίζοντας ότι "η παύση πληρωμών δικαιωμάτων μουσικής συνεπάγεται κυρώσεις για τους χρήστες".

Συγκεκριμένα επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι "προκειμένου μία επιχείρηση να χρησιμοποιεί νόμιμα μουσική, οι δικαιούχοι της οποίας εκπροσωπούνται από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, θα πρέπει να έχει καταβάλει δικαιώματα στους αρμόδιους για τη μουσική οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, ήτοι στην ΑΕΠΙ, στην Αυτοδιαχείριση και στον GEA.

"Η χωρίς άδεια δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το 11ο κεφάλαιο του Ν.2121/1993, όπως ισχύει, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η καταβολή αποζημίωσης ύψους ίσου τουλάχιστον με το διπλάσιο της συνήθως καταβαλλόμενης για την άνευ αδείας χρήση του έργου (α. 65)".

Και καταλήγει λέγοντας ότι "ο έλεγχος και οι εξ αυτού συνέπειες σε κάποιον οργανισμό σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τη διακοπή καταβολής προς αυτόν των οφειλόμενων αμοιβών εκ μέρους των χρηστών, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει κανονικά η άδεια λειτουργίας του. Συνεπώς κανείς οφειλέτης χρήστης δεν νομιμοποιείται να προβεί σε παύση πληρωμών, η οποία θα επισύρει τις ως άνω κυρώσεις".

Σε ότι αφορά την ΑΕΠΙ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΟΠΙ προτείνει στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία και για τα έτη 2015 και 2016, τα οποία δεν περιλαμβάνει ο διενεργηθείς ήδη έλεγχος.

Στο μεταξύ ο ΟΠΙ χθες το πρωί συναντήθηκε με το Δ.Σ. του "Μέτρον", το οποίο τον ενημέρωσε για την απόφαση της γενικής του συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγουμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία οι δημιουργοί ζητούν από την Πολιτεία "τον διορισμό επιτρόπου εξυγίανσης κατά τα πρότυπα του τραπεζικού δικαίου" και στην οποία αποτυπώθηκε σαφώς ότι "η αναγκαία συνθήκη εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση της ΑΕΠΙ έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία περαιτέρω άμεση επαφή μαζί της", ενώ "οι προτάσεις και οι επιστολές της κρίνονται από το σώμα αναξιόπιστες και αφερέγγυες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL