Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Οι δημιουργοί ζητούν επίτροπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δημιουργοί ζητούν επίτροπο

Σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί και συνθέτες έδωσαν το “παρών” στη χθεσινή κρίσιμη συνέλευση του Συλλόγου Συνθετών Στιχουργών "Το Μέτρον", ενός από τα πιο δυναμικά σωματεία δημιουργών, και συζήτησαν για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων υπό τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών φέρνοντας στο φως τη σκανδαλώδη λειτουργία της ΑΕΠΙ, της μοναδικής ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης και είσπραξης δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ομόφωνα όλες οι πλευρές τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της ΑΕΠΙ, δεδομένου ότι διαθέτει όλο τον μηχανισμό είπραξης δικαιωμάτων, αλλά και υπέρ της εξυγίανσης του τοπίου. Αρχικά κατατέθηκαν τρεις προτάσεις. Η πρόταση του Παναγιώτη Καλατζόπουλου, η οποία υπερψηφίστηκε τελικά, προβλέπει τη διασφάλιση από το υπουργείο Πολιτισμού της τοποθέτησης επιτρόπου στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σύννομη και διαφανής λειτουργία της Εταιρείας. Αυτό άλλωστε θα ζητήσουν οι δημιουργοί από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στη συνάντηση που θα έχουν μαζί της αύριο Παρασκευή.

Η πρόταση του Γιώργου Ανδρέου, που μειοψήφησε στη συνέλευση και προέβλεπε την έναρξη διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, των δημιουργών, της ΑΕΠΙ και των νομικών τους, προκειμένου να δεσμευτεί η Εταιρεία για την υλοποίηση των ενεργειών στις οποίες προτίθεται να προβεί και σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωσή της αφορούν την αλλαγή Δ.Σ. και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ.

Γεφυροποιό πρόταση, ανάμεσα στις δύο παραπάνω, κατέθεσε αρχικά ο Αντώνης Πλέσσας, την οποία ωστόσο απέσυρε στη συνέχεια και συντάχθηκε με την πρόταση του Π. Καλατζόπουλου. Όπως φάνηκε τελικά, οι δημιουργοί δεν επιθυμούν καμία διαπραγμάτευση με τους μετόχους της ΑΕΠΙ και, όπως ακούστηκε στο Passport του Κεραμεικού, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση, επιθυμούν "δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια".

Το “παρών” στη συνέλευση έδωσαν μεταξύ άλλων οι Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Θεοφανόπουλος - Χατζιδάκις, κληρονόμοι του Βασίλη Τσιτσάνη, Νίκος Ξυδάκης, Παρασκευάς Καρασούλος, Οδυσσέας Ιωάννου, Κώστας Καλδάρας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, που είναι πρόεδρος του "Μέτρον", Νίκος Ζούδιαρης, Γιάννης Ιωάννου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Στάθης Δρογώσης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Αντύπας, Ελένη Ζιώγα, Φωτεινή Λαμπρίδη κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL