Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο νέος κύκλος των κυριακάτικων περιπάτων που οργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τίτλο «Οι Οδύσσειες της Προϊστορίας» ξεκινά με πρώτη θεματική περιήγηση: “Εξερευνώντας μία νεολιθική οικία: καθημερινά στιγμιότυπα μιας πρώιμης κοινωνίας”. Ο περίπατος θα καταλήγει στην έκθεση «Οδύσσειες». Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44). Στις 12 το μεσημέρι.

Ζορζ Φεντό

Αφιερωμένη στον Ζορζ Φεντό είναι η δεύτερη Big Day του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Είσοδος ελεύθερη.

«Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν»

Η παράσταση «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν», με τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Μπέιμπι Τζέιν και τη Ρένη Πιττακή στον ρόλο της Μπλανς, παρουσιάζεται στο “Θέατρο Σφενδόνη” (Μακρή 4, Αθήνα ) σε σκηνοθεσία “Απόλλωνα Παπαθεοχάρη”. Είσοδος 18 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

Φοίβος Δεληβοριάς

Ο Φοίβος Δεληβοριάς συναντά τον Γιαν Βαν και μαζί παρουσιάζουν δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, δημιουργίες του Γιαν Βαν σε στίχους του Ευθύμη Φιλίππου, μουσική από τις δεκαετίες 70s και 80s, και επιλογές από το ρεπερτόριο του Φοίβου Δεληβοριά. Στο «Hotel Ermou» (Ερμού 152). Είσοδος από 15 ευρώ. Στις 4 μ.μ.

 

Προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού

Η παιδική ταινία τα "Τα Τερατοκουτάκια" (6 μ.μ.) και η ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν» (8 μ.μ.) προβάλλονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364). Είσοδος ελεύθερη.

Για τον Ανέστη Λογοθέτη

Αφιέρωμα, σεμινάριο για τον Έλληνα συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη με θέμα την «Ελληνική ταυτότητα και παράδοση στο έργο του», με εισηγητή τον μουσικολόγο και συνθέτη Αντώνιο Αντωνόπουλο. Στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (Διογένους 1, Πλάκα). Είσοδος ελεύθερη. Στις 11 π.μ.

Λευκάδιος Χερν

Η ταινία "Λευκάδιος Χερν - Ο Έλληνας που αναδείχθηκε σε εθνικό συγγραφέα της Ιαπωνίας" του Γιώργου Πετρίτση προβάλλεται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρ. Αντύπα 134 και Σοφ. Βενιζέλου 100, Ηλιούπολη). Πριν την προβολή της ταινίας θα κάνει εισαγωγή στη ζωή και στο έργο του Λευκάδιου Χερν η σκιτσογράφος και μεταφράστρια του έργου του Τέτη Σώλου. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση. Είσοδος ελεύθερη. Στις 8 μ.μ.

“Θα πεθάνω αν πεθάνεις”

Η θεατρική παράσταση “Θα πεθάνω αν πεθάνεις” της Σουηδής συγγραφέως Anna Maria Nygren σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, παρουσιάζεται στο “Χώρος Θέατρο” (Πραβίου 6, στάση μετρό Κεραμεικός). Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους ηθοποιούς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης (ψυχίατρος - ψυχαναλυτής) μαζί με τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Έλενα Πέγκα. Στις 8 μ.μ.

 

Παιδική οπερέτα “ Η Ιδέα”

Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει την παιδική οπερέτα του Γκούσταβ Χολστ “Η Ιδέα”. Την Καμεράτα - ορχήστρα των φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου. Συμμετέχει η Παιδική - Νεανική Χορωδία Όπερας Νέων υπό τη Διεύθυνση της Μαρίας Λυμπεράκου και Αναστάσιου Στέλλα. Στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά. Είσοδος από 8 ευρώ. Στις 11 π.μ.

 

Φιλαρμόνια Ορχήστρα

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα παρουσιάζει την συναυλία "Ο άγνωστος Στρατίκος και οι δάσκαλοί του". Θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού "Άρτεμις" (Πυθαγόρα 8, Άλιμος).

 

Athens Disco Kidz

Η ομάδα Athens Disco Kidz πραγματοποιεί μια εκδήλωση για παιδιά με θέμα “Carnival edition” . Μια μουσικοχορευτική γιορτή για το καλωσόρισμα του καρναβαλιού με μουσικές από τις δεκαετίες 60s, 70s, 80s και 90s. Στο “Quilombo Centro Cultural” (Σερβιών 8, Ακαδημία Πλάτωνος). Είσοδος 7 ευρώ (με τον συνοδό). Στις 5 μ.μ.

 

«Βρανδεμβούργια»

Τα «Βρανδεμβούργια» κοντσέρτα του Μπαχ, παρουσιάζει η Καμεράτα στο πλαίσιο του κύκλου “Παλαιά Μουσική” με μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μέγαρου Μουσικής. Είσοδος από 11 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

 

Μάνος Ελευθερίου

Ο Μάνος Ελευθερίου έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τα ποιήματα και τους στίχους του και συζητάει με τον Θανάση Θ. Νιάρχο, στο πλαίσιο της σειράς «Η ζωή μου όλη» Είσοδος 5 ευρώ. Στις 8.00 μ.μ.

KOA

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εμφανίζεται στην “Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα” (Κριεζώτου 3) στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία». Παρουσιάζει έργα των Σούμαν, Σούμπερτ και Μπραμς για βίολα και πιάνο. Είσοδος 7 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Πράγας

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών έρχεται στο θέατρο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5) και παρουσιάζει ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Την ορχήστρα θα πλαισιώσει ένα χορευτικό θέαμα με χορογραφίες της Άννας Αθανασιάδη. Είσοδος από 20 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

 

Νίκος Μπιλιλής

Αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή όπου θα προβληθούν αποσπάσματα από τα έργα του και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ίδιος πάνω σε αυτά. Στο αμφιθέατρο του «Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ» Είσοδος 5 ευρώ. Στις 6 μ.μ.

 

Για τον Κάρολο Κουν

Το Θέατρο Τέχνης προβάλει αποσπάσματα αρχειακού υλικού από ταινίες του Μίμη Κουγιουμτζή σε μια σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη μνήμη του Κάρολου Κουν για τα 30 χρόνια από τον θάνατό του. Θα διαβαστούν 22 ποιήματά του και το αφιέρωμα θα κλείσει με τον «Ματωμένο γάμο» του Χατζιδάκι για πιάνο και τσέλο όπου θα ερμηνεύσουν οι Μαρία Κωστράκη, Λευτέρης Μιχαλόπουλος και Ρενάτο Ρίπο. Στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (Πεσμαζόγλου 5). Στις 6.30 μ.μ.

 

Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”

Το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς” σε συνεργασία με το transform!europe διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “Επαναεπινοώντας ένα θεσμικό πλαίσιο για τα κοινά” με ομιλητή τον Ντέιβιντ Μπόλιερ, διευθυντή του Reinventing the Commons Program στο Schumacher Center for a New Economics. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Στο Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς (Κεραμεικού 46). Στις 6 μ.μ.

Bertolt Brecht

Η μουσικοθεατρική παράσταση «των λαών η ανεξήγητη υπομονή» βασισμένη στα έργα του Bertolt Brecht “Συνομιλίες Φυγάδων” και «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε πρωτότυπη μελοποίηση Hanns Eisler και σκηνοθεσία του Andreas R. Bartsch παρουσιάζεται κινηματοθέατρο Αστόρια, στο Ηράκλειο ( Πλατεία Ελευθερίας). Είσοδος 8 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

Σεργκέι Προκόφιεφ

Τις “Σονάτες για πιάνο” του Σεργκέι Προκόφιεφ, ερμηνεύει ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μέγαρου Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη). Το ρεσιτάλ εντάσσεται στον κύκλο “Πιανόραμα”. Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

Λέσχη ανάγνωσης με πρώτη θεματική τον έρωτα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εγκαινιάζει μια θεματική λέσχη ανάγνωσης και το πρώτο θέμα είναι ο έρωτας. Η πρώτη συνάντηση θα απευθύνεται στους εργένηδες που αναζητούν τον έρωτα και αγαπούν την ανάγνωση. Η συμμετοχή θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιον να μοιραστεί την αγάπη του για διάφορα γαλλόφωνα λογοτεχνικά έργα. Στο Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31). Είσοδος ελεύθερη. Στις 7.30 μ.μ.

Διάλεξη

«Το Brexit και η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.: αρχή του τέλους ή νέα αρχή;» είναι το θέμα της διάλεξης που δίνει η Κάρεν Σμιθ διευθύντρια της Μονάδας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής στο LSE, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με ταυτόχρονη μετάφραση. Είσοδος ελεύθερη. Στις 7 μ.μ.

 

Οι μοχθηροί του Σαίξπηρ

O ηθοποιός Στίβεν Μπέρκοφ παρουσιάζει την παράσταση «Shakespeare’s Villains» ένα one-man show που εξερευνά τον ψυχισμό των πιο μοχθηρών χαρακτήρων του Σαίξπηρ. Στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μέγαρου Μουσικής. Είσοδος από 22 ευρώ. Στις 8 μ.μ.

 

Μπέρναρντ Σω

To έργο του Μπέρναρντ Σω «Αγία Ιωάννα» σε σκηνοθεσία Josie Rourke παρουσιάζεται στην αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριαντή” του Μέγαρου Μουσικής σε απευθείας μετάδοση από το Donmar Warehouse στο Λονδίνο με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος 15 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

Για τον Νίκο Καζαντζάκη

Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατό του με τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση. Η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου. Θα διαβάσουν αποσπάσματα από έργα του οι ηθοποιοί Anne - Lise Fritsch και Θανάσης Λέκκας. Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής». Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σινά 31). Είσοδος ελεύθερη. Στις 7 μ.μ.

Στο Half Note Jazz Club

Οι Bojan Ristic Brass Band, μία αυθεντική μπάντα πνευστών στα Βαλκάνια, έρχονται στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17). Είσοδος από 20 ευρώ. Παρασκευή και Σάββατο στις 10.30 μ.μ.

 

Μαρία Φαραντούρη

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει παλιά και νέα τραγούδια στον «Παρνασσό» (Αίθουσα Παρνασσός Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) μαζί με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη. Είσοδος από 12 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL