Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο Πύργος γυρνάει την πλάτη στον Γιώργη Παυλόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πύργος γυρνάει την πλάτη στον Γιώργη Παυλόπουλο

Ο Δήμος Πύργου γυρίζει τις πλάτες στη μνήμη του σπουδαίου Πυργιώτη ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου και κωφεύει εδώ και ενάμιση χρόνο στις επιστολές του υπουργείου Πολιτισμού με τις οποίες τον καλεί να παραλάβει τον ανδριάντα του ποιητή, φιλοτεχνημένο από τη γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, προκειμένου να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο της πόλης.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 το υπουργείο Πολιτισμού καλεί τον δήμο να δεχτεί τη δωρεά του για να τον τοποθετήσει στον προαύλιο χώρο του θεάτρου "Απόλλων", εμβληματικού χώρου πολιτισμού της πόλης, στον οποίο πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Μέχρι σήμερα, όμως, ο Δήμος Πύργου δεν έχει απαντήσει αν αποδέχεται τη δωρεά του έργου, το οποίο το υπουργείο έχει αγοράσει από τη γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση. Έτσι ο ανδριάντας του ποιητή, αντί να δεσπόζει στη γενέτειρά του, παραμένει στα αζήτητα, στις αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού.

"Δεν αρκεί να μνημονεύουμε τους σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών επικαλούμενοι το έργο τους, οφείλουμε να τους κρατούμε διαρκώς στη μνήμη και την καθημερινότητά μας, στην πόλη μας, στον δημόσιο χώρο και λόγο μας" λέει η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, η οποία καλεί δημόσια τον Δήμο Πύργου να αξιολογήσει τη σημασία της τοποθέτησης του έργου σε δημόσιο χώρο για να τιμηθεί με τον τρόπο που του αξίζει επισημαίνοντας ότι "καλώς είχε μεριμνήσει το υπουργείο να φιλοτεχνηθεί ο ανδριάντας προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του ποιητή στη γενέτειρά του".

Παράλληλα μας θυμίζει και την ιστορία της Πλατείας Σάκη Καράγιωργα, κεντρικής της πόλης, την οποία ο δήμος, προφανώς αγνοώντας την πρόσφατη ιστορία του τόπου και τους αγώνες του Καράγιωργα για τη δημοκρατία, επιδιώκει να μετονομάσει. "Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετηθεί ο ανδριάντας όπως επίσης και να παραμείνει η ονομασία της κεντρικής πλατείας του Πύργου ως έχει. Οι ποιητές και οι αγωνιστές της δημοκρατίας είναι πολύτιμοι θησαυροί μνήμης μιας κοινωνίας" επισημαίνει η βουλευτής.

Ο Γιώργης Παυλόπουλος, από τους σημαντικούς ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη γενέτειρά του, από τον Ιούνιο του 1924 έως τις 26 Νοεμβρίου του 2006 που έκλεισε τα μάτια του.

Από το πρώτο του ποίημα "Ο νεκρός Γ.Π.", που δημοσιεύτηκε το 1943 στο περιοδικό "Οδυσσέας", το οποίο εξέδιδε ο ίδιος με φίλους του στον Πύργο, μέχρι την τελευταία του συλλογή "Να μην τους ξεχάσω" του 2008, στην ποίησή του αρχικά σκιαγράφησε τις τραυματικές εμπειρίες της Κατοχής και του Εμφυλίου ενώ στις κατοπινές συλλογές του εστίασε στις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου.

Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και εντάχθηκαν στη διδακτέα ύλη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL