Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
GR80s: Ένα "ταξίδι" στο κοντινό παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

GR80s: Ένα "ταξίδι" στο κοντινό παρελθόν

Μπορεί να χωρέσει μια δεκαετία μέσα σε μια έκθεση; Ακόμα και αν η πρόθεση, η έρευνα, η τεκμηρίωση και η οργάνωση κρίνονται σχετικά επαρκείς, αν και με κάποια μονομέρεια ή επαναλαμβάνουσα πηγή πληροφοριών; Μια έκθεση είναι αλήθεια πως δεν αποτελεί μάθημα Ιστορίας, αλλά μια προσπάθεια καταγραφής της εποχής και της ατμόσφαιρας που φέρει τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τα βιώματα των ανθρώπων που την οργανώνουν και εργάζονται γι’ αυτήν.

Η έκθεση “GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα”, που εγκαινιάστηκε χθες στην Τεχνόπολη, μοιάζει με πολύχρωμο παζλ εικόνων. Διασκεδαστική και παιγνιώδης, στέκεται στον αφρό των ημερών και ταξιδεύει στα σύννεφα μιας δεκαετίας που υπήρξε καταιγιστική, καθοριστική και έντονα πολιτική.

Βασίστηκε ωστόσο σε πηγές που προέρχονται από μια βασική δεξαμενή που είναι το αρχείο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Γι’ αυτό τον λόγο και τα πρωτοσέλιδα και αποκόμματα της εποχής περιορίζονται κυρίως στην εφημερίδα "Τα Νέα" και το περιοδικό "Ταχυδρόμος".

Η έκθεση, με επιμελητές τους πανεπιστημιακούς Παναγή Παναγιωτόπουλο και Κώστα Βαμβακά που ξενάγησαν τους δημοσιογράφους κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αποτελείται από 4.000 εκθέματα, σε 18 περίπτερα, αντικείμενα της συγκεκριμένης δεκαετίας που ζητήθηκαν από ιδιώτες οι οποίοι προσήλθαν φέρνοντας ο καθένας ό,τι κρατούσε ως ενθύμιο. Από νάιλον τσάντες του Μινιόν έως τα επονομαζόμενα παιχνίδια “ούφο”, πουκάμισα με βάτες, κασέτες, βιντεοταινίες, πλαστικά σημαιάκια κομμάτων, ένα ολόκληρο κομμωτήριο, μια μηχανή Yamaha XT, κάδρα με τις χαρακτηριστικές σταμπωμένες παραστάσεις που κοσμούσαν τους τοίχους των σαλονιών, μέχρι ένα ολόκληρο διαμέρισμα με το σαλονάκι και τα σεμέν του, την κουζίνα με τα βαμμένα με λαδομπογιά ντουλάπια του και τις φορμάικες, το δωμάτιο των παιδιών με την κουκέτα. Από την έκθεση δεν λείπει ούτε το ιστορικό πράσινο λεωφορείο της γραμμής Σύνταγμα - Πειραιάς, το εμβληματικό μηχανάκι που έμεινε στην ιστορία ως “παπάκι”, αλλά και μια πλατφόρμα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από playmobil που αναπαριστά την περίφημη σκηνή του αεροδρομίου στο Ελληνικό με την άφιξη του αεροπλάνου από το Χέρφιλντ όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνει την ιστορική κίνηση καλώντας τη Δήμητρα Λιάνη να εμφανισθεί!

Είναι εδώ η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και η Ευρώπη της Θάτσερ και της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου σε μια έκθεση που περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές κατηγορίες: την πολιτική, τις τέχνες, τον τρόπο ζωής και την τεχνολογία, αναπτυγμένες σε 18 περίπτερα: “πολιτική: από την ‘αλλαγή’ στην κάθαρση”, “καταστολή, βία και τρομοκρατία”, “ιδεολογία”, “έμφυλες ταυτότητες και δικαιώματα”, “κοινωνικό κράτος”, “οικονομία”, “κατοικία και δημόσιος χώρος”, “μαζικός πολιτισμός και κατανάλωση”, “μόδα και ντίσκο”, “κινηματογράφος και οπτικοακουστική κουλτούρα”, “λαϊκότητα και εργατικές διεκδικήσεις”, “νεανικές κουλτούρες”, “όψεις καλλιτεχνικής δράσης”, “η βιβλιοθήκη του '80 - αναγνωστήριο”, “τεχνολογία”, “επικοινωνία και ΜΜΕ”, “γλώσσα”, “τροχοί και αυτοκίνηση”.

Παράλληλα, η έκθεση θα πλαισιωθεί από πλήθος εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις, εκπαιδευτικά workshops, που θα απευθύνονται σε όλο το εύρος των κοινωνικών ομάδων.

Για μια “πολυπρισματική και βιωματική έκθεση για μια δεκαετία που εισήγαγε νέα ήθη ” έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας για “την εποχή της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, της εδραίωσης της σιδηράς πολιτικής της Θάτσερ, της μεταπολεμικής μας αλλαγής. Η δεκαετία του ’80, όσο και αν δαιμονοποιήθηκε, εξακολουθεί να μας απασχολεί και να μας εκπλήσσει. Για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν ιδρύματα, αρχεία, μουσεία, αλλά και 200 Αθηναίοι που δάνεισαν 2.400 προσωπικά τους αντικείμενα”, πρόσθεσε.

Μίλησε για “ταξίδι στο κοντινό παρελθόν και ευκαιρία να θυμηθούμε τη διαφορετική αντίληψη της κοινωνίας και της επικοινωνίας. Γυρίζουμε πίσω, σε ένα χρόνο χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς ευρεία διάδοση του Διαδικτύου, χωρίς τιτιβίσματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε ο κ. Καμίνης.

“Μην δείτε την έκθεση νοσταλγικά, αλλά ως διαδρομή στην αυτογνωσία”, ανέφερε η κ. Πόπη Διαμαντάκου, πρόεδρος της “Τεχνόπολης”, κάνοντας λόγο για την “εποχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας, της ιδιωτικής τηλεόρασης, της αλλαγής του δημόσιου λόγου και των δημόσιων ηθών”, χαρακτηρίζοντάς την “ γέφυρά μας με το σήμερα”.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 12 Μαρτίου, επιχειρεί να αναβιώσει τάσεις, αισθητική, εξελίξεις και πολιτική με εισιτήριο πέντε ευρώ, μάλλον υψηλό για ένα ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν που μπορεί να αποθέωσε τον καταναλωτισμό, αλλά πραγματοποιείται σε εποχή κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL