Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Πέθανε η ποιήτρια Νατάσα Χατζιδάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε η ποιήτρια Νατάσα Χατζιδάκι

Από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της γενιάς του '70 η Νατάσα Χατζιδάκι, πέθανε στα 71 της χρόνια, αφήνοντας την ελληνική ποίηση και ειδικά τη γραμμένη από γυναίκα κατά τι φτωχότερη. Άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα το βράδυ από ανακοπή της καρδιάς στο "Σωτηρία" όπου εισήχθη με πνευμονία. Η κηδεία της θα γίνει στη γενέθλια πόλη, το Ρέθυμνο.

Η εσωτερική καταβύθιση, η οδύνη, ο έμφυλος στοχασμός μπροστά στον καθρέφτη της ζωής και του θανάτου ανιχνεύονται έντονα και διαρκώς στον στίχο της. Λυρική και ειρωνική, δαμάζει το σκοτεινό της ύπαρξης μετασχηματίζοντας το λιγοστό φως της σε στοχασμό. Από τον υπερρεαλισμό έως τη ροκ εκφραστικότητα και από το κινηματογραφικό cut μέχρι τη beat γραφή κινήθηκε σταθερά και σθεναρά πάνω στην ποίηση εντάσσοντας στον στίχο της τη γυναικεία καθημερινότητα και υπόσταση, χωρίς κατ' ουδένα τρόπο να δημιουργεί "γυναικεία ποίηση". Η τρυφερότητα και το τραύμα, η ελευθερία της γλώσσας και η προφορικότητα του λόγου της, οι νεολογισμοί, τα λογοπαίγια και οι εσκεμμένες ασυνταξίες της και τα φαινομενικά παράταιρα τοποθετημένα σημεία στίξεως, έτσι όπως διαπλέκονται με τη σκέψη και τον σαρκασμό της, δημιουργούν το πεισιθάνατιο τοπίο στην ποίησή της. Πολλές φορές καταφεύγει σε ένα γοητευτικό παιχνίδι χρήσης προσωπείων γνωστών γυναικών  (Ντόροθι Λαμούρ, Άννα - Μαρία Πιεράντζελι, Μία Φάροου, Νάταλι Γουντ, Τζάνετ Λι) αναζητώντας ουσιαστικά  θραύσματα του δικού της προσώπου. Η ποίησή της, όπως σημειώνει ο Αλέξης Ζήρας, "χαρακτηρίζεται από παράδοξη και αντιφατική εικονοπλασία, μέσω της οποίας άλλοτε σατιρίζονται και σαρκάζονται και άλλοτε μυθοποιούνται ή και εξιδανικεύονται τα αποσπασματικά βιώματα, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις και η ψυχική περιπέτεια της σύγχρονης γυναίκας".

Συνομίλησε ποιητικά με μια ολιγομελή ομάδα Ελλήνων ποιητών, τους Μιχάλη Μήτρα, Λευτέρη Πούλιο, Γιάννη Πατίλη, Βασίλη Στεριάδη, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τoυς beat, ωστόσο, όπως σημειώνει ο Κώστας Παπαγεωργίου, "διαφοροποιείται  από αυτή την ομάδα από τη στιγμή που οι εικόνες της αρχίζουν και μαρτυρούν μια στάση εσωστρεφή, από τη στιγμή που αρχίζει να εντοπίζει το αντικείμενο της σάτιρας και του σαρκασμού στο δικό της πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα στο φύλο της".

Η Νατάσα Χατζιδάκη γεννήθηκε  το 1946, σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και αγγλική λογοτεχνία στο Λονδίνο. Στην Αγγλία έζησε συνολικά πέντε χρόνια. Συνεργάστηκε στη σύνταξη των λογοτεχνικών περιοδικών Πρόσωπα, Σήμα και Ρεύματα. Η πρώτη της συλλογή "Στις εξόδους των πόλεων" εκδόθηκε το 1971 και ακολούθησαν οι συλλογές "Ακρυλικά" (1976), "Δυσαρέσκεια" (1984), "Άλλοι" (1990), "Βαθέρυθρο" (2005), "Άδηλος αναπνοή" (2008), "The Others"  (2007). Εγραψε τις νουβέλες "Συνάντησέ την, το βράδυ" (1979) και "Ιβίσκοι, νάρκισσοι" (1985) και τα διηγήματα "Ξένοι στην πόλη" (1993) ενώ μετέφρασε την "Πέτρινη Πόρτα" της Ελεωνόρας Κάρριγκτον. Επίσης συνεργάστηκε ως παραγωγός εκπομπών λόγου στην Ελληνική Ραδιοφωνία και στην ΕΤ1. Έχει παρουσιάσει "οπτικά ποιήματά" της σε ομαδικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γαλλικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL