Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Με φαντασία και ταλέντο κόντρα στην κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με φαντασία και ταλέντο κόντρα στην κρίση

Για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που θα βοηθήσουν την χώρα μας να βγει από την κρίση έκανε λόγο ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί, μιλώντας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του φετινού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Για ένα πρόγραμμα αφοσίωσης, φαντασίας και ταλέντου μίλησε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οσάν, που έκανε και την αναλυτική παρουσίαση από κοινού με τις ομάδες εργασίας.

Το φετινό πρόγραμμα του Ινστιτούτου στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, ενώ μεταξύ των νέων συνεργασιών ξεχωρίζει αυτή με το Palais de Tokyo στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, η Λέσχη Ανάγνωσης, η συνεργασία με την Documenta14, καθώς και τα βιντεοπαιχνίδια μέσα από εργαστήρια και συναντήσεις.

O πρώτος βασικός άξονας που έχει στόχο την προσέγγιση, τη στήριξη και την ανάδειξη της νεολαίας που εκπαιδεύεται, καλλιεργείται και καινοτομεί, ενισχύει τον τομέα κινηματογράφου και του κινουμένου σχεδίου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την παρουσία της Γαλλίας στην επαρχία, με πολιτιστικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά προτάσεις για νέα θέματα σε νέα σχήματα που αποτελούν τους Κύκλους, όπως "Οι λέξεις επί σκηνής", "Η νεολαία που καινοτομεί", το Ciné-Club, "Η λογοτεχνία πέρα μακριά". Σε αυτά προστίθενται η Λέσχη Ανάγνωσης, το θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ γαλλικών ταινιών, η Νύχτα της Φιλοσοφίας , υπαίθριες αναγνώσεις στη διάρκεια του μήνα Γαλλοφωνίας, η νομαδική μπιενάλε σύγχρονης τέχνης κ.ά. Επίσης, ένα σκέλος της δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί από φέτος είναι η επαγγελματική κατάρτιση των πολιτιστικών εργαλείων.

Ξεκινά νέα συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, στη διοργάνωση ενός Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Εγκαινιάζεται Λέσχη Ανάγνωσης, της οποίας η λειτουργία θα βασίζεται στο ότι ο καθένας που θα συμμετέχει θα φέρνει ένα αγαπημένο του γαλλόφωνο βιβλίο και θα συνομιλεί γι' αυτό με τους άλλους αναγνώστες στο café του Γαλλικού Ινστιτούτου. Όσον αφορά τις εικαστικές τέχνες, το Γαλλικό Ινστιτούτο εγκαινιάζει απόψε έκθεση φωτογραφιών του Κωνσταντίνου Πίττα. Συνεχίζεται η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τον κύκλο «CNRS, Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης», η 4η Νύχτα της Φιλοσοφίας σε συνεργασία με το Γκαίτε και θέμα την αισθητική.

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας διοργανώνεται από 23 έως 29 Μαρτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η γιορτή της Γαλλοφωνίας διεξάγεται φέτος σε διάφορα σημεία της χώρας, από τις 6 έως τις 21 Μαρτίου, με καλεσμένο τον Boualem Sansal.

Στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον συγγραφέα François Augiéras στις 15 Μαρτίου και τον ψυχαναλυτή Philippe Lacadée.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η διοργάνωση του "Focus: Βιντεοπαιχνίδια" με τη διοργάνωση εργαστηρίων, τουρνουά, δραστηριοτήτων και συναντήσεων με δημιουργούς και φορείς αυτής της νέας πολιτιστικής βιομηχανίας.

Συνεχίζεται η στήριξη του φεστιβάλ κόμικς «Comicdom Con Athens 2017», ενώ ο Benoît Sokal που θα παρουσιάσει το Syberia 3, το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που θεωρείται μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες των βιντεοπαιχνιδιών.

Συνεχίζονται ακόμα οι Κύκλοι Ciné-Club, με την αποψινή προβολή της ταινίας του Eric Rohmer «Νύχτες με πανσέληνο», ακολουθεί αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη, νέο κινηματογραφικό ραντεβού και το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου «En plein air», σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL