Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ο Άδωνις στη Στέγη

Ζωή... Χαρισάμενη

Ο Κώστας Τσιάνος επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια στη θεατρική Αθήνα και στο Θέατρο Προσκήνιο με το έργο του «Ζωή... Χαρισάμενη!», που από την Τρίτη 10 Ιανουαρίου μέσα από τον μονόλογο με την Αγγελική Λεμονή θα αφηγείται τη ζωή μιας αγράμματης γυναίκας, αγνώστου πατρός και μητρός, που βρέθηκε στο περιθώριο της ζωής από την πρώτη μέρα που ήρθε στον κόσμο. Στουρνάρη και Καπνοκοπτηρίου 8. Στις 9 μ.μ.

Ο Άδωνις στη Στέγη

Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου, ο Άδωνις, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την Τρίτη 10 Ιανουαρίου για μια συζήτηση για τον ρόλο της ποίησης στην εποχή μας, για γεωπολιτικά θέματα, όπως τον πόλεμο στη Συρία, για το προσφυγικό, το Ισλάμ, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία. Στη Μικρή Σκηνή στις 7 μ.μ. Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας, με διανομή των δελτίων εισόδου μια ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις και Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Εκειά που σμίγουν οι καιροί

Κορυφαίος εκφραστής της κρητικής μουσικής παράδοσης και σπουδαίος λυράρης, ο Ψαραντώνης ξεκινάει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου μια σειρά εμφανίσεων στη σκηνή του Half Note Jazz Club με τίτλο «Εκειά που σμίγουν οι καιροί». Έως τις 16 Ιανουαρίου, Τριβωνιανού 17, Μετς. Ώρα έναρξης Παρ. και Σαβ. 10.30 μ.μ., Κυρ. και Δευτ. 9.30 μ.μ.


ΚΥΡΙΑΚΗ

Για τα παιδιά

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” στην Πλάκα τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, καθώς στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί η παιδική διαδραστική παράσταση “Γύρω - γύρω μήνες” από τη θεατρική ομάδα “Μικρός Νότος”. Στις 5 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης θα παρουσιασθεί από το Θέατρο του Νέου Κόσμου η παιδική θεατρική παράσταση “Στη χώρα του βασιλιά των Κλόουν” της Συμέλας Μεσβελιάνη.


Το βιβλίο με τα μαγικά ξόρκια

Η παιδική παράσταση «Το βιβλίο με τα μαγικά ξόρκια» παρουσιάζεται στις 5 μ.μ. στον χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης στη Νέα Σμύρνη με την ονομασία «Puppeteria», ένα στέκι της οικογένειας Σοφιανού, όπου θα δίνονται ανά τακτά διαστήματα παραστάσεις κουκλοθεάτρου για παιδιά. Αφροδίτης 5, Νέα Σμύρνη (κι επί της οδού Πολυκάρπου, πίσω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής).

Κυπριακό: Η ώρα της λύσης;

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πραγματοποιείται στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) στις 6.30 μ.μ. Την εκδήλωση οργανώνουν οι εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» και το δίκτυο transform! europe. Ομιλητές: Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μουράτ Κανατλί, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Τάκης Χατζηδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικοοικονομικών Μελετών (ΙΚΜΕ), Κύπρος, και Νίκος Φίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Ημερίδα για το Κυπριακό

Ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό από την Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Κύπρο ΣΕΥΑΕΚ / ΣΑΚ, πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο. Οι εργασίες θα διεξαχθούν σε δύο συνεδριάσεις: 10 - 2.30 και 4.30 - 7.30. θα γίνουν εισηγήσεις από τους Χρήστο Ζαχαράκι, Θέμο Στοφορόπουλο, Γιώργο Κασιμάτη, Βασίλη Φίλια, Ιωάννη Μάζη, Περικλή Νεάρχου, Παναγιώτη Ήφαιστο, Δημήτρη Αλευρομάγειρο, Λουκά Αξελό, Κων/νο Γρίβα, Φοίβο Κλόκκαρη.

Παραμελημένα φιλμ

Ο δεύτερος μήνας της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά, της κινηματογραφικής λέσχης της ΕΣΠΕΚ, είναι αφιερωμένος σε μερικά από τα “Παράξενα, Παραγνωρισμένα, Παραμελημένα, Παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ” υπό τον γενικό τίτλο "Ξοδεμένα 80", όπου θα προβληθούν οι ταινίες "Ρεβάνς" του Νίκου Βεργίτση, "Τα παιδιά του Κρόνου" του Γιώργου Κόρρα και "Λιποτάκτης" των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα. Τις ταινίες θα συστήσουν στο κοινό οι Σοφία Εξάρχου και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Το δέντρο του Οιδίποδα

Η Ομάδα Θεάτρου ΙΔΕΑ και οι συντελεστές της παράστασης «Το δέντρο του Οιδίποδα» δίνουν την επίσημη πρεμιέρα τους στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Άλφα - Ιδέα, Πατησίων και Στουρνάρη.

Ευρώ και λαθρομετανάστευση

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κόλμερ “Η έξοδος του ευρώ - η ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης” (εκδόσεις Λιβάνη) παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) στη 1 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Μελέτης Μελετόπουλος.

Για τον Αττίκ

“Κλέων Τριανταφύλλου - Αττίκ: Η μεγάλη τέχνη των μικρών τραγουδιών” είναι ο τίτλος της ομιλίας του πρώτου κύκλου του αφιερώματος στο αστικό λαϊκό τραγούδι που θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. επί της οδού Ευριπίδου 18 στο ΚΕΜΦΑ

Συναντώντας τον Ζογγολόπουλο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού με διάρκεια έως και τις 28 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 7.30 μ.μ., στο θέατρο της Ένωσης (Μασσαλίας 22) πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Γιώργος Ζογγολόπουλος και σύγχρονοι καλλιτέχνες: Φόρμες και αφορμές». Ομιλητές στην εκδήλωση είναι ο Νίκος Βατόπουλος, ο Γιώργος Χουλιαράς, ο Κωστής (Τριανταφύλλου), η Ίρις Κρητικού και ο Άγγελος Μωρέτης.

Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ο Γιάννης Αναστασάκης (Εlektronik Meditation) προσκαλεί στο ΚΕΤ διαφορετικούς μουσικούς και visual artists για να συμμετάσχουν αυτοσχεδιαστικά ή προμελετημένα στη δημιουργία ενός in situ, οπτικο-ακουστικoύ project. Απόψε θα αυτοσχεδιάσουν μαζί του οι Liminal Vanguard και, στα live visuals, η Ερατώ Τζαβάρα. Κύπρου και Σκοπέλου στην Κυψέλη, στις 9 μ.μ.

Για τις εβραϊκές κοινότητες

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν στις 8.00 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» την παρουσίαση του βιβλίου "Εβραϊκές Κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. 15ος - 20ός αιώνας: Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός, Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου (Ιωάννινα, 21-23 Μαΐου 2015)", των εκδόσεων Ισνάφι. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Λάμπρος Φλιτούρης, ο Γιώργος Αντωνίου, ο Στέφανος Δημητρίου και οι επιμελήτριες του βιβλίου Άννα Μαχαιρά και Λήδα Παπαστεφανάκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Φιλήμων Καραμήτσος.

Klangforum Wien

Το έργο Howl του Μιχάλη Λαπιδάκη και τρία ακόμη έργα κορυφαίων συνθετών ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Klangforum Wien σε μια συναυλία στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

The lost track

Εκπρόσωπος της νέας γενιάς της ελληνικής τζαζ ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης μαζί με το τρίο του παρουσιάζουν μια σειρά παραστάσεων στο Tesla Bar του Bios με τίτλο The lost track. Με ελεύθερη είσοδο, Πειραιώς 84, στις 11 μ.μ.

Ο Λουδοβίκος για τα παιδιά

“Το Εργαστήρι Μαιρηβή” φιλοξενεί τον Λουδοβίκο των Ανωγείων με την παράσταση "Αν ρωτάς για την αλήθεια να σου πω, ζει στα παραμύθια μέσα που αγαπώ", με παραμύθια και τραγούδια του ίδιου. Συνοδεύει με τη φυσαρμόνικά του ο Μανώλης Μπαρδάνης. Απόψε στις 9 μ.μ. και αύριο στις 6 μ.μ., στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL