Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ποιητική αλληγορία για την εποχή μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιητική αλληγορία για την εποχή μας

"Ο έρωτας είναι ένας τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο αντλούμε ακατάπαυστα" λέει ο Ντίνος Σιώτης με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Μάρθα, Μάρθα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και τις σελίδες, όπως και το εξώφυλλό του, κοσμούν σχέδια του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Από αυτόν τον ανεξάντλητο λογαριασμό ο ποιητής ιχνογραφεί το πορτραίτο της ηρωίδας του και δι' αυτού στοιχειοθετεί το πορτρέτο της εποχής μας. "Είναι μια αλληγορία για την εποχή μας όπου βλέπεις όλους τους μεγαλοσχήμονες αντί να στραφούν στο αυτονόητο και την κοινή λογική πετούν την μπάλα στην εξέδρα" λέει ο Ντίνος Σιώτης παραπέμποντας σε ένα από τα ποιήματα της συλλογής, "Η Μάρθα στους ειδικούς", περιγράφει πως η ηρωίδα τρέχει από τον έναν γιατρό στον άλλο, ακούει βαρύγδουπες διαγνώσεις και διάφορες σαχλαμάρες. "Η Μάρθα όμως είναι ερωτευμένη, ζει μέσα στο λαγούμι του έρωτα. Είναι λοιπόν και μια αρρώστια ο έρωτας, όταν ερωτεύεσαι και εκτοξεύεσαι και βυθίζεσαι. Επομένως ο έρωτας είναι μια κινητήρια δύναμη και για τη ζωή και για την πολιτική, και για την τέχνη και για την οικονομία".

Θιασώτης της παρεμβατικής ποίησης και όχι των φωνασκούντων ποιητών, ο Ντίνος Σιώτης, δημιουργός του περιοδικού (δε)κατα αλλά και της ομάδας Κοινωνία των (δε)κάτων, κοσμοπολίτης και πολυγραφότατος, χαρακτηρίζει την τελευταία του συλλογή ως "ένα βιβλίο με κεντρικό άξονα τον έρωτα, αυτόν που ζήσαμε και αυτόν που θα θέλαμε να είχαμε ζήσει, με άλλα λόγια είναι μια ωδή στην ουτοπία, διοτι οι έρωτες δεν κρατάνε πολύ, αλλά μέσα από τον έρωτα βγαίνει η μορφή μιας γυναίκας που ζει έντονα τη ζωή της είτε ως έφηβη, ως ώριμη ή μεγάλη γυναίκα είτε ως θυγατέρα, σύζυγος και γιαγιά". Ξεκίνησε να γράφεται στην Αμερική το 2004, μας λέει, "για μια φανταστική γυναίκα η οποία όμως έχει σάρκα και οστά, είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά οι περισσότερες πλευρές του είναι επινοημένες". Τα περισσότερα από τα 30 ποιήματα της συλλογής, γραμμένα από το 2004 έως το 2011, στην ουσία συνθέτουν ένα ποίημα. "Πρόκειται για ένα και το αυτό ποίημα και για τη συντέλεια του έρωτα" λέει.

Η ποιητική συλλογή "Μάρθα, Μάρθα" θα παρουσιαστεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 12.30 μ., στο "Poems and crimes" των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17). Θα μιλήσουν ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Παπαγεωργίου και ο ποιητής Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος. Ο Νάνος Βαλαωρίτης θα απευθύνει θερμό πατριωτικό χαιρετισμό. Ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης θα αναφερθεί στις πηγές έμπνευσής του όπως προέκυψαν από την ανάγνωση των ποιημάτων. Ποιήματα θα διαβάσει ο Ντίνος Σιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL