Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Μεγάλες οι ανάγκες, λίγα τα χρήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Μεγάλες οι ανάγκες, λίγα τα χρήματα

Λίγα τα χρήματα και οι ανάγκες μεγάλες. Θα μπορούσε να είναι το μότο για τον προϋπολογισμό του 2017. Μεγάλο το σκάφος του Πολιτισμού. Και δυστυχώς η καύσιμη ύλη φτάνει δε φτάνει για ένα μικρό καΐκι. Δύσκολη η δουλειά που έχει μπροστά του το υπουργείο Πολιτισμού, λοιπόν. Πέρασαν ανεπιστρεπτί εκείνες οι εποχές όπου το χρήμα έρρεε. Που τα ταμεία του ΥΠΠΟΑ γέμιζαν από χρήμα δανεικό, αλλά και τα έσοδα του ΟΠΑΠ. Που οι επιχορηγήσεις σε ημέτερους αφθονούσαν και οι ενισχύσεις συλλόγων και πανηγυριών σε ξωκλήσια που οργάνωναν τα «δικά» τους παιδιά. Τώρα πρέπει να κάνουμε πολιτική με ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση.

Όσον αφορά τον Πολιτισμό λοιπόν, επιχειρείται ένα κάποιο «νοικοκύρεμα». Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διαχειριζόμενοι τα λιγοστά χρήματα που μπορεί να προσφέρει ο κάθε πολίτης για τον Πολιτισμό και να του επιστρέψουμε πίσω, σε έργο, το μέγιστο που μπορούμε να επιτύχουμε. Μειώνουμε έξοδα. Ποια έξοδα όμως; Εκείνα που αφορούν υπερωρίες συνεργατών και αμοιβές συμβούλων. Από 467.352 ευρώ, πιστώνουμε 122.000. Το πάρτυ των προηγούμενων κυβερνήσεων με την ατέλειωτη σειρά παχυλά αμειβόμενων συνεργατοσυμβούλων τελείωσε! Αντίθετα, ενισχύονται εμβληματικοί θεσμοί του πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας όπως είναι το Ελληνικό Φεστιβάλ . Από τις 640.000 ευρώ που είχαμε εξοικονομήσει το 2016, εξασφαλίζουμε 3.400.000 ευρώ. Από πού; Από τα καζίνο της Κέρκυρας και της Πάρνηθας.

Η κριτική της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του '17 είναι καταιγιστική. Και άδικη. Όπως ήταν και εκείνη της προηγούμενης χρονιάς που υποστήριζαν πως είναι ανεδαφικός και δεν πρόκειται να εκτελεσθεί. Να όμως που εκτελέσθηκε, και μάλιστα για καλό σκοπό όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού. Προσλήφθηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τον ΑΣΕΠ, αλλά εκκρεμούσε η τοποθέτησή τους. Είχαν δικαιωθεί από το 2010, αλλά η πολιτική απόφαση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τούς κράταγε εκτός εργασίας και ομήρους. (Ψηφίστε με και θα λυθεί το πρόβλημά σας). Σημαντική πολιτική πράξη ήταν και η παραίτηση του προηγούμενου υπουργού από την άσκηση ένδικων μέσων για εργαζόμενους που είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια αλλά το Δημόσιο (με κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) ασκούσε προσφυγή στον επόμενο βαθμό Δικαιοσύνης, ταλαιπωρώντας και βασανίζοντας τους εργαζόμενους. Τοποθετήθηκαν ακόμα και άλλοι 98 επιτυχόντες από προηγούμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Κάπου 400 εργαζόμενοι δηλαδή, που προκρίθηκαν μέσω αδιάβλητων και διαφανών κριτηρίων του ΑΣΕΠ. Γιατί δεν τους διόριζαν; Δεν ήταν «δικά» τους παιδιά; Ούτε δικά μας είναι. Δικαιούνται όμως τη θέση και η ηθική και δίκαια διακυβέρνηση δεν επιδέχεται εκπτώσεις και αυθαιρεσίες. Αυτοί οι 400 περίπου εργαζόμενοι προσφέρουν πια τις υπηρεσίες τους στο ΥΠΠΟΑ και διακονούν τον Πολιτισμό της χώρας.

Με τον νέο προϋπολογισμό, οργανώνεται ένα τριετές πλάνο προσλήψεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό και με πρόβλεψη για νεοφυείς ειδικότητες όπως είναι οι Πολιτιστικοί Διαχειριστές. Το ΕΣΠΑ για τον Πολιτισμό συνεχίζεται, μιας και με επιτυχία υπήρξε μέσα στο '16 απορροφητικότητα 100%! Υπήρξε αύξηση εσόδων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, με σημαντικό περιορισμό φαινομένων διαφυγής εσόδων.

Για πρώτη φορά από την εφαρμογή των Μνημονίων, υπάρχει πραγματική αύξηση στα κονδύλια για τον Πολιτισμό. Μικρή, αλλά πραγματική.

Ποιος δεν το ξέρει; Το υπουργείο έχει να φροντίσει την αχανή επικράτεια του Πολιτισμού με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τους εποπτευόμενους φορείς που διακονούν το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και άλλους τομείς πραγματικά αμέτρητους. Εδώ λοιπόν χρειάζεται η εμπειρία και ο νους να επινοήσουν τρόπους και μεθόδους ώστε να λειτουργήσουν όλα, σε αυτή τη νέα πραγματικότητα όπου αχνοφαίνεται πια κάποια χαραμάδα φωτός και μιλάω για τα καλά νέα από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Σε πείσμα λοιπόν των μίζερων και των καταστροφολόγων, σε πείσμα των ορφανών της «αριστερής παρένθεσης», ο προϋπολογισμός του '17 για τον Πολιτισμό μπορεί να είναι προϋπόθεση και πυξίδα έργου θετικού και χρήσιμου για τον λαό μας.

Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL