Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Στον δρόμο προς την Ελευσίνα του 2021
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον δρόμο προς την Ελευσίνα του 2021

"Η σύγχρονη Ιερά Οδός είναι ο δρόμος του πολιτισμού που δεν φοβάται να μιλήσει για το σήμερα...". Με αυτά τα λόγια χαιρέτισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την παρουσίαση του προγράμματος της Ελευσίνας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει "εφαλτήριο προς μία κοινωνία με έμφαση στην αλληλεγγύη, στη δημοκρατία και στις ευρωπαϊκές αξίες", κάλεσε όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια διοργάνωση που "θα προβάλλει όχι μόνο την Ελευσίνα, αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού".

Από τη μεριά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έκανε λόγο για έναν ισχυρό συμβολισμό "για την υπέρβαση της κρίσης εσωστρέφειας με όρους κοινωνικής συνοχής", ενώ παρατήρησε ότι η "επιτροπεία" στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν μπορεί να αποτελεί "άλλοθι αδράνειας και αναποτελεσματικότητας".

"Οι δυσκολίες αρχίζουν όταν πετυχαίνεις" παρατήρησε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τσουκαλάς επισημαίνοντας τον συμμετοχικό τρόπο διαμόρφωσης του προγράμματος ("αξιοποιήσαμε την ιδέα κάθε δημότη").

Από τη μεριά της Ε.Ε., η Κλημεντίνη Διακομανώλη εξήγησε ότι τα "ατού" της Ελευσίνας υπήρξαν το παρελθόν της ως ιερής πόλης της αρχαιότητας και το παρόν της ως κατ’ εξοχήν βιομηχανικού κέντρου.

Τέλος, η Κέλλυ Διαπούλη ανέπτυξε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, που αποσκοπούν στη διευκρίνιση του "ευ", στον τίτλο της πρότασης "Μετάβαση στην EUphoria", σε τρεις τομείς: Στον κοινωνικό οι δράσεις εστιάζουν στις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης και του μεσογειακού περίγυρού της, αλλά και στη σχέση της πόλης με την τέχνη. Στον οικονομικό, στις σχέσεις της τέχνης με τη βιομηχανία και την επιστήμη, αλλά και στον πολιτισμό ως εργασιακό πεδίο. Τέλος, στον περιβαλλοντικό, στην τροφή και τη γεωργία, το αστικό πράσινο και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία εκπαιδευτικών κόμβων και εργαστηρίων, όπως το "Ζωντανό Μουσείο", εστιασμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός για τις εκδηλώσεις της πολιτιστικής πρωτεύουσας ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν πλήρως εξασφαλισμένος (υπολείπεται απάντηση του ΥΠΠΟ για την κάλυψη 2,5 εκατ.), ενώ προγραμματίζεται η ανάπλαση δύο βιομηχανικών κτηρίων (Ίρις και Ελαιουργική) για τη δημιουργία κλειστών χώρων εκθέσεων και παραστάσεων, αλλά και πεζοδρομήσεις, έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας κ.λπ., συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ., που βαρύνουν τον δήμο, την Περιφέρεια κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL