Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Για το παλίμψηστο της τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Για το παλίμψηστο της τέχνης

Η τέχνη είναι ένα παλίμψηστο. Πάνω στις μισοσβησμένες εικόνες της γράφουμε τις νέες. Για να αντικρίσουμε μέσα από τα κενά και τις ρωγμές που έχουν προκαλέσει οι οξειδώσεις του χρόνου και η χρόνια τριβή μας με τα θραύσματα της μνήμης, ως αναλαμπές, τους κρυμμένους «κώδικες» και «χαρακτήρες». Αυτούς που ακολουθούν τον κάθε δημιουργό στο δύσκολο και ετερότοπο διάβα του από τα υποκειμενικά και συλλογικά μετερίζια. Και τον ωθούν στη διάπλαση της προσωπικής του ιδιοτυπίας.

Ο καλλιτέχνης Δημήτρης Σαρασίτης προβάλλει στην τρίτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Σκουφά, στο Κολωνάκι, την εικαστική εμπειρία ως ένα συνεχή πειραματισμό με τις μορφοπλαστικές διατυπώσεις που καθόρισαν το μοντερνισμό στον απόηχο του 19ου και στον 20ό αιώνα. Οργώνει τα χωράφια, τις παραλίες, τους δρόμους με τις δυναμικές γραμμές που χάραζαν τα έργα του σκαπανέα του εξπρεσιονισμού Βαν Γκογκ. Που απλώνονται ή στροβιλίζονται στο κέντρο της ζωγραφικής επιφάνειας. Χάνονται κάτω από τα αφαιρετικά πλασμένα με τις μεγάλες, λευκές αλλά και χρωματικά αντιθετικές κηλίδες των φωβιστών και του κινήματος Cobra, κτίσματα και φορτηγά. Διαρρηγνύουν ξανά τις ψάθινες ομπρέλες, τους καλυμμένους με σχηματοποιημένες, σαν γκράφιτι, πριμιτιβιστικές φιγούρες τοίχους των πόλεων και τους ανήσυχους ορίζοντες τής υπαίθρου. Αποκτούν έτσι μέσα στην επανάληψή τους μια φόρμα περίτεχνη, σχεδόν διακοσμητική που ωστόσο συνδέει τα επιμέρους στοιχεία σε ένα σώμα. Δομεί ρυθμικά τοπία ονειρικά που μας οδηγούν με την ανισόπεδη κατανομή των αφαιρετικών και αδρά ρεαλιστικών όγκων των κτηρίων τους στο βάθος του ορίζοντα. Εκεί η γη συναντά τη θάλασσα και τον ουρανό μέσα στη ρομαντική αχλύ των διαφορετικών τονικών αποχρώσεων του γαλάζιου.

Εκεί, θεωρώ, ο Σαρασίτης πετυχαίνει να ξεπεράσει την πολυσχιδή ανησυχία των διαφορετικών τεχνοτροπιών, να μεταφέρει μέσα από τη διάχυτη σε όλο του το έργο απουσία της ανθρώπινης μορφής, την αισθητή σε κάθε του πινελιά ανθρώπινη παρουσία. Να πλάσει τον κόσμο ως μια συναισθηματικά φορτισμένη, μέσα από τις μισοσβησμένες εικόνες της, σκηνή όπου ο θεατής προσμένει εναγωνίως να δει το δρώμενο που θα ακολουθήσει.

Info: Δημήτρης Σαρασίτης, «Υπερβαίνοντας το τοπίο» Gallery Skoufa, Σκουφά 4, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευ./Τετ./Σαβ. 10.00 - 15.30, Τρ./Πε./Παρ. 10.00 - 15.30 & 17.30 - 21.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL