Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Αποστάγματα της μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Αποστάγματα της μνήμης

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η μνήμη είναι το βαρύ μας οπλοστάσιο. Με τις κωδικοποιημένες εικόνες και τις οσμές και τους κωδικοποιημένους ήχους της κατανοούμε τον κόσμο γύρω και εντός μας και πορευόμαστε. Αν την απολέσουμε, χάνουμε τον προσανατολισμό μας και την ισορροπία μας. Γι' αυτό και οι εκάστοτε μικροί και μεγάλοι δικτάτορες επενδύουν με τόση εμμονή στη λήθη, γι' αυτό και οι φιλόσοφοι αλλά και οι επιστήμονες και οι ψυχαναλυτές προσπαθούν από την εποχή του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη να εισδύσουν στη λειτουργία του εγκεφάλου και της ψυχής μας.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα υπό τον τίτλο «Substratum», στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στην πλατεία Κολωνακίου, συγκροτείται από τη δουλειά δυο νέων καλλιτεχνών που μοιάζουν να μας οδηγούν μέσα από τον καρτεσιανό δυϊσμό της «εκτατής ουσίας» -σώμα- και της «νοούσας ουσίας» -νους- στα άδηλα, ασυνείδητα υπόβαθρα και τις δεδηλωμένες, συνειδητές επιφάνειες και τα περιβάλλοντα της αισθητηριακής μας αντίληψης. Χρησιμοποιούν αμφότεροι τον γραφίτη, αυτό το μαγικό ορυκτό με τις λαμπυρίζουσες, μεταλλικές τονικότητες, ως κύριο συστατικό τους, που τους επιτρέπει να μορφώσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τα έργα τους και να προβάλλουν τις εκλεκτικές τους συγγένειες. Ο Δημήτρης Εφέογλου φτιάχνει πάνω σε χαρτί γκρίζα τοπία που μέσα από τις οπές τους προσδίδουν όπως και στον Ιταλό εκπρόσωπο της αναλυτικής τέχνης Λούτσιο Φοντάνα την αίσθηση του βάθους αλλά και της πορώδους υφής των ανόργανων βράχων.

Τα γλυπτά της Δέσποινας Φλέσσα, τα εγκατεστημένα στον χώρο σε ελλειπτικές καμπύλες ή γραμμές που συγκλίνουν σε ένα σημείο ή στηρίζονται στον τοίχο ως όρθια, μεγάλα και ενίοτε λυγισμένα στενόμακρα φύλλα μεταμορφώνονται στη συνάντηση του πηλού ή του ξύλου κόντρα πλακέ με τον γραφίτη σε στοιχεία της φύσης. Όπως μεταπλάθεται και το χαρτί, μέσα από το οποίο αναδύονται τα ίχνη των λυρικών τυπωμάτων της, και αποκτά με τον τρόπο που διπλώνεται μιαν οργανική πλαστικότητα, με σαφείς αναφορές στα πρώτα βήματα της μοντέρνας γλυπτικής. Πρόκειται για μιαν έκθεση, συντονισμένη προσπάθεια δυο νέων καλλιτεχνών να προβάλλουν τον κόσμο με τα συμπληρωματικά τους έργα ως ένα όλον, που ανοίγει δυναμικά, μετά τη θερινή ραστώνη, την εικαστική περίοδο και διαρρηγνύει με τους τολμηρούς πειραματισμούς τους με την ύλη και το πνεύμα της τέχνης νέους δρόμους στη θεώρησή της.

«Substratum», Δημήτρης Εφέογλου, Δέσποινα Φλέσσα γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλατεία Κολωνακίου 20. Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρασκ.: 11.00 - 15.00 και 17.00 - 20.00, Σαββ.: 11.00 - 15.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL