Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Υπάρχει λόγος / Επονείδιστη εχθροξενία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Επονείδιστη εχθροξενία

Μνημείο επονείδιστης εχθροξενίας αποτελεί η απόφαση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου και του 5ου δημοτικών σχολείων Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης που προκάλεσε δικαίως σάλο. Μιλάμε για την ομόφωνη απόφαση να μην επιτραπεί στα παιδιά των προσφύγων να φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο τις απογευματινές ώρες (προσοχή: ούτε καν να συνυπάρξουν με τα παιδιά του αμόλυντου, αδιατάρακτου και αιώνιου ελληνικού αίματος που είναι καμωμένο «από το υλικό των ηρώων», όπως λέει και κάποια διαφήμιση), ούτε καν στον ίδιο χώρο λοιπόν, προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκινητικά ορθή εντολή του υπουργείου Παιδείας, να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής ώστε σιγά σιγά αυτά τα χιλιοταλαιπωρημένα και χιλιοκατατρεγμένα και χιλιοφοβισμένα παιδάκια να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο αγαθό και ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα της παιδείας.

Αλλά ας μην κατηγορούμε μόνο τους συγκεκριμένους συλλόγους αφού όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση «το ψάρι βρωμάει (και βρωμάει πολύ άσχημα) από το κεφάλι». Αποκαλυπτικότατο το ρεπορτάζ της Μαρούλας Πλήκα («Αυγή» Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016), μας λέει ότι σ’ αυτό το τερατώδες κλίμα εχθροξενίας πρωτοστατεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Ωραιοκάστρου - που διατυμπανίζει μάλιστα ότι «δεν είμαστε ρατσιστές» - Αστέριος Γαβότσης, γιατρός στο επάγγελμα, που έχει δώσει δηλαδή τον όρκο του Ιπποκράτη, που διαχέει στην τοπική κοινωνία (η οποία καθόλου δεν είναι άμοιρη ευθυνών) ένα κλίμα αντιμετώπισης των προσφύγων ως μιασμάτων. Το Ωραιόκαστρο - πάντα κατά το ρεπορτάζ της Μαρούλας Πλήκα - «είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που θα προβεί σε κινητοποιήσεις αν φιλοξενηθούν το απόγευμα στα σχολεία του προσφυγόπουλα για να κάνουν μάθημα». Φυσικά αυτός δεν είναι φρικώδης λόγος ρατσισμού και απανθρωπίας, αλλά λόγος προστασίας της δημόσιας υγιεινής, αφού κατά τον γιατρό και δήμαρχο... και πάνω απ’ όλα άνθρωπο, οι πρόσφυγες αποτελούν «στην κυριολεξία υγειονομική βόμβα» (κοίτα να δεις που αυτά τα περί υγειονομικής βόμβας μου θυμίζουν και κάτι άλλες γνωστές φυσιογνωμίες που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανερυθρίαστα στην κοινωνία και στην πολιτική, με υψωμένο δάχτυλο του κήνσορα πολλές φορές, αλλά τούτο είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία...). Πάλι καλά που ο κύριος δήμαρχος - που δεν είναι ρατσιστής- δεν μας είπε ότι επίτηδες έστειλαν τους πρόσφυγες με τόση ελονοσία και ηπατίτιδα που θερίζουν (...κι άλλες γνωστές φυσιογνωμίες), ώστε να μολυνθεί και να ξεκληριστεί η ένδοξη φυλή. Ή - λέω εγώ - όση φυλή απομείνει από τον εκμουσουλμανισμό για τον οποίο επίσης εστάλησαν εδώ, αφού τους άνοιξε τις πόρτες ο Τσίπρας όπως διαδίδουν πάλι κάποιες γνωστές φυσιογνωμίες. Θέλω να πω, ότι τελικά πολλές γνωστές φυσιογνωμίες με παρά πολλές εξαμβλωματικές και αισχρές απόψεις βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις των συγκεκριμένων συλλόγων και κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο. Που κατά τραγική ειρωνεία έχει και το «ωραίο» ως συνθετικό στην ονομασία του. Δηλαδή την κατάσταση εκείνη για την οποία ο Σίλερ μεγαλειωδώς διδάσκει πως «μέσω της ομορφιάς πορεύεται κανείς προς την ελευθερία».

Πλην όμως ο κύριος δήμαρχος άλλα κελεύει: και προτρέπει να αποκλειστούν οι διωγμένοι, οι πανικόβλητοι και οι ικέτες (και μάλιστα στην πιο απροστάτευτη και αθώα εκδοχή τους που είναι τα παιδιά), από την ομορφιά. Δηλαδή από την ελευθερία. Το αγαθό των αγαθών για την ανθρώπινη υπόσταση. Και μάλιστα πώς; Καλώντας τους δημότες εμμέσως πλην σαφώς να «σπάσουν κεφάλια». Κάτι που αν δεν κάνω λάθος αποτελεί και ποινικό αδίκημα. Αν κάποιοι από τον χώρο της δικαιοσύνης ενδιαφέρονται ας ρίξουν μια ματιά στην ιστοσελίδα www. politesoraiokastrou.gr. Εκεί θα δουν τον γιατρό - δήμαρχο που δεν είναι ρατσιστής να συνομιλεί με τους δημότες του (τα γράφει η Μ. Πλήκα αλλά δεν πειράζει καλό είναι να τα επαναλαμβάνουμε για να μην τα ξεχνάμε) καλώντας τους να παρέμβουν (και ο νοών νοείτω...) σε κάποιον ενοικιαζόμενο χώρο φιλοξενίας προσφύγων. «Πώς; Νόμιμα; Με ποιόν τρόπο» ρωτάει κάποιος. «Νόμιμα δεν υπάρχει» απαντάει ο ορκισμένος του Ιπποκράτη. «Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;» πετάγεται κάποιος άλλος. Και ο δήμαρχος που δεν είναι ρατσιστής απαντάει: «Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ». Αν λοιπόν δεν κάνω λάθος, η προτροπή σε εγκλήματα και ιδίως σε εγκλήματα κατά της ζωής είναι ποινικώς κολάσιμη και πρέπει να προκαλέσει το εισαγγελικό ενδιαφέρον.

Εμείς ας επιστρέψουμε στον τρισμέγιστο Σίλερ, «τον σύγχρονο όλων των εποχών», ο οποίος επισημαίνει: «Ο άνθρωπος είναι το ον που θέλει. Ακριβώς γι’ αυτό δεν υπάρχει τίποτα πιο ανάξιο του ανθρώπου από το να υφίσταται βία, διότι η βία τον αναιρεί. Όποιος την εξασκεί εναντίον μας, αμφισβητεί ούτε λίγο ούτε πολύ την ανθρώπινη φύση μας». Τελεία και παύλα. Όταν δείχνεις προς την κατεύθυνση του «σπάστε κεφάλια», αμφισβητείς το δικαίωμα των άλλων να υπάρχουν. Είναι βαρβαρότητα, είναι έγκλημα και είναι ύβρις. Αυτή είναι η ουσία των όσων διαμείβονται τούτες τις μέρες στο Ωραιόκαστρο της οδυνηρά αγαπημένης μου Θεσσαλονίκης.

Και κάτι λίγα ακόμα: λογικά στο Ωραιόκαστρο θα πρέπει να υπάρχουν και σύλλογοι εκπαιδευτικών. Η μη ακαριαία καταδίκη της επονείδιστης εχθροξενίας είναι κόλαφος για το ιερό λειτούργημα του δασκάλου. Που πάνω από όλα, είναι αυτός που διδάσκει την ορθή κρίση η οποία χωρίς τον «Άλλον» δεν υφίσταται. Το ίδιο ισχύει και για την μη ακαριαία αντίδραση της - κατά τα άλλα λαλίστατης - εκκλησίας της αγάπης που δυστυχώς ήταν αναμενόμενη. Το ίδιο αναμενόμενη δυστυχώς και η σιωπή της Ν.Δ. που δείχνει ότι ψαρεύει σε φαιά νερά. Χωρίς να λογαριάζει τις βαριές συνέπειες που έχει για τη δημοκρατία μια τέτοια σιωπή. Είπα σιωπή; Λάθος. Γιατί από πάνω κρώζουν οι ιέρακες της «αριστείας», οι βλοσυροί υπέρμαχοι των «αρίστων». Ιδού λοιπόν και η εφαρμογή της αριστείας της φυλής εναντίον των αδυνάτων. Ή αλλιώς - παραφράζοντας τον ποιητή - όπου ακούς αριστεία, ανθρώπινο αίμα μυρίζει.

ΥΓ.: Ενώ το κείμενο είχε σταλεί στην “Αυγή” πληροφορήθηκα ότι πράγματι υπήρξε εισαγγελικό ενδιαφέρον για την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL