Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΠΟΛΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Παναγία Σουμελά... σε αργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Παναγία Σουμελά... σε αργία

Δεν λειτούργησε αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αιτία (σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές), οι εργασίες που γίνονται ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα στατικότητας του ναού - σύμβολο για τους Ποντίους και όχι μόνο.

Μνημείο ακριβό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πια, ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση, το 386 μ.Χ. από δύο Αθηναίους μοναχούς, τους Βαρνάβα και Σωφρόνιο, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς σημείο του όρους Μελά του Πόντου, στα 1.600 μ. υψόμετρο. Η Μονή με την πάροδο των αιώνων απέκτησε φήμη και πλούτο, έγινε η αγαπημένη και προστατευόμενη πολλών αυτοκρατόρων, ενώ ως ευεργέτες της στους κώδικές της, αναγράφονται και πολλοί σουλτάνοι. Κατά τη γενοκτονία, το μοναστήρι καταστράφηκε και η εικόνα της Παναγίας θάφτηκε σε κάποιο σημείο κοντά στη Μονή. Αργότερα, Βενιζέλος και Ινονού συμφώνησαν να ξεθαφτεί η εικόνα και να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Έτσι δημιουργήθηκε το νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου όρους, στην περιοχή της Βέροιας.

Από το 2010, με άδεια των τουρκικών αρχών το Οικουμενικό Πατριαρχείο τελεί κατά τον Δεκαπενταύγουστο λειτουργία την οποία παρακολουθεί πλήθος ταξιδιωτών, Ποντίων στην πλειονότητά τους, ενώ η ΕΡΤ τη μετέδιδε ζωντανά.

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 ορίστηκα εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στην εορταστική λειτουργία. Έπρεπε να ταξιδέψω την παραμονή, 14 Αυγούστου. Ήταν εκείνες οι σημαντικές ημέρες όπου στη Βουλή ψηφίζαμε για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Από τις 13 Αυγούστου, στις δέκα το πρωί, ήμασταν στη Βουλή. Έπρεπε να βρίσκομαι στο αεροδρόμιο στις 5 το πρωί της επομένης. Αλίμονο όμως. Άλλαι αι βουλαί του Κυρίου, και άλλαι εκείνες των μακρόσυρτων και επίπονων διαδικασιών. Με τη βαλίτσα στο αυτοκίνητο, συμμετείχα στη διαδικασία, έχοντας κατά νου να μη χάσω την πτήση. Από το πρωί της 13ης, η διαδικασία ολοκληρώθηκε προς το μεσημέρι της 14ης. Εγώ (λόγω αποστολής της Βουλής) αποχώρησα στις 4.30 το πρωί και ψήφισα επιστολικά. Έφτασα στην Τραπεζούντα την ώρα που τελείωνε και η ψηφοφορία στη Βουλή.

Τραπεζούντα, λοιπόν. Η αγαπημένη πόλη του ποντιακού ελληνισμού είναι μια αντιπροσωπευτική πόλη της γείτονος με ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους. Το κέντρο θυμίζει παλιά Ανατολή, ενώ η προέκτασή της είναι πυκνοχτισμένη, με εκείνες τις πανύψηλες ομοιόμορφες πολυκατοικίες - σύμβολο της σύγχρονης Τουρκίας. Θέλησα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, να πιω έναν καφέ. Κάθισα σε ένα από τα καφέ λοιπόν, κάτω από ωραία δένδρα. Το γκαρσόνι που ήρθε, μου ζήτησε να πάω αλλού, γιατί στο μαγαζί τους σερβίρουν μόνο οικογένειες! Κοίταξα γύρω μου. Πράγματι. Ήμουν ο μόνος... «χωρίς οικογένεια». Αναζήτησα άλλο καφενείο, σε μια άκρη, όπου εκεί είδα πως κάθονταν και άλλοι «χωρίς οικογένεια», οπότε ήπια επιτέλους τον καφέ. Τούρκικο τον λένε αυτοί, ελληνικό τον λέμε εμείς. Ο καφές, ο ίδιος είναι.

Η λειτουργία την άλλη μέρα ήταν λαμπρή και με όλη τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Πολλοί Πόντιοι, απλοί άνθρωποι, αλλά και παράγοντες. Ανάμεσά τους και μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοπαράγοντες κ.λπ.

Μία φήμη επλανάτο επίμονα εκείνη την ημέρα. Μια φήμη που έλεγε πως το Πατριαρχείο Μόσχας διεκδικεί την τέλεση του μυστηρίου κατά τον Δεκαπενταύγουστο για λογαριασμό του. Φήμες ή όχι λένε πως και κάποιοι μεγαλοπαράγοντες βάζουν το χεράκι τους γι' αυτό. Πάντως στο γεύμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά τη λειτουργία στο όμορφο ποντιακό χωριό Ματσούκα, συμμετείχαν και δύο ταπεινοί ντόπιοι Πόντιοι, μουσουλμάνοι. Πρόσωπα με χαρακτηριστικά οικεία. Ποντιακά. Νόμιζα πως τους έχω συναντήσει κάπου στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια ή την Πτολεμαΐδα!

Η ιστορία με το Ρώσικο Πατριαρχείο είναι παλιά. Αναφέρει ο Σ.Π. Τανιμανίδης στο βιβλίο του "Σουμελά: Η πρόσφυξ Ποντία Παναγία", πως γύρω στο 1920, ο ηγούμενος της μονής Άνθιμος Μασμανίδης μαζί με τον ιερομόναχο Δοσίθεο τέθηκαν σε διαρκή αργία και εξορίσθηκαν στο Άγιο Όρος, με απόφαση της συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γιατί κατά την πολιορκία της μονής από τους Νεότουρκους, ζήτησαν την προστασία της Συνόδου του Πατριαρχείου της Ρωσίας. Ενώ, σύμφωνα με πιο έγκυρη εκδοχή, διαπραγματεύθηκαν την αγοραπωλησία της κυριότητας της Μονής στο Ρωσικό Πατριαρχείο, πράξη που θεωρήθηκε «έργον εσχάτης προδοσίας»!

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2016 λοιπόν, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο εσίγησε. Το 2017 τι θα γίνει άραγε;

Πάνος Σκουρολιάκος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL