Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
THE FOG ENSEMBLE: / The Fog Ensemble:Ηχητικά πεδία αντίληψης για τη Μεγαλούπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

THE FOG ENSEMBLE: / The Fog Ensemble:Ηχητικά πεδία αντίληψης για τη Μεγαλούπολη

Η «ομιχλώδης» μουσική των Fog Ensemble αποσκοπεί στο να περιγράψει τον ήχο του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από μια εναλλαγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ήχων.

Στις συνθέσεις της θεσσαλονικιώτικης μπάντας αντηχούν αναφορές στις σύγχρονες τάσεις τής electronica και του shoegaze. Το γκρουπ δημιουργεί ένα ιδίωμα παραγωγικό και συνεχώς εξελισσόμενο. Οι συνθέσεις είναι ερεθιστικές, με δραστικές μεταβάσεις και κορυφώσεις, η δομή τους χαρακτηρίζεται από τα μελωδικά περάσματα της κιθάρας.

Πότε συστάθηκε η μπάντα των Fog Ensemble και ποιοι την απαρτίζουν;

Οι Fog Ensemble δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2012 και είναι οι Αντώνης Καρακώστας στις κιθάρες και στον προγραμματισμό, Νικόλας Κονδύλης στο μπάσο και Γιώργος Νανόπουλος στα ντραμς.

Έχετε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής ένα ομώνυμο άλμπουμ. Μιλήστε μας γι' αυτό.

Το άλμπουμ θέλαμε να δίνει εικόνες της ζωής στην πόλη όσο αυτό είναι δυνατόν. Αυτά είναι τα βιώματα μας ούτως ή άλλως, οπότε στη σκέψη μας υπήρχε αυτό ως ένα χαλαρό concept. Ελλείψει στίχων, προσπαθήσαμε να το κάνουμε με τη μουσική και τους τίτλους των κομματιών. Επίσης θέλαμε να υπάρχει μια έντονη κινηματογραφική ατμόσφαιρα στα κομμάτια μας, όντας επηρεασμένοι κυρίως από τις ταινίες τού John Carpenter.

Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε το Πάσχα του 2013, σε τρεις ημέρες, από τον Άγγελο και τον Θόδωρο Μπουρνά στο στούντιο «Αρκαδικόν» στη Θεσσαλονίκη, η μίξη από τον Άγγελο Μπουρνά κι από εμάς και το mastering από τον Απόστολο Σιώπη στην Odeon Mastering. Κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο του 2015 σε cd και κασέτα από τη Melotron Recordings.

Εμφανιστήκατε εξαρχής παίζοντας δικές σας συνθέσεις. Πόσο σημαντική είναι, ειδικά στις μέρες μας, η ανάδειξη πρωτογενών δημιουργιών;

Από την αρχή που ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί, θέλαμε να κάνουμε τη δική μας μουσική και ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι διαφορετικό. Για εμάς ως συγκρότημα αλλά και ατομικά είναι αρκετά σημαντικό το να ξεκινάμε κάτι από το μηδέν και να καταλήγουμε σε ένα καινούργιο κομμάτι. Είναι αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία που μας παρακίνησε εξ αρχής να παίξουμε μαζί. Το να αναδεικνύεται κάτι τέτοιο δείχνει παλμό και ταυτόχρονα μια διάθεση για δημιουργία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Ποια είναι τα τωρινά ακούσματά σας; Υπάρχουν κυκλοφορίες που να έχετε ξεχωρίσει τελευταία;

Ακούμε πάνω-κάτω αυτά που ακούγαμε και παλιά, ο καθένας διαφορετικά, από Indie κιθάρες μέχρι ηλεκτρονική μουσική, trip hop, ακόμα και τζαζ. Από καινούργιες κυκλοφορίες, θα σταθούμε ενδεικτικά σ' αυτές των A Place To Bury Strangers και Sleaford Mods.

Πώς βλέπετε τον επόμενο τρόπο προώθησης και διακίνησης της μουσικής; Από την άλλη, η δική σας σχέση με το Διαδίκτυο ποια είναι;

Το πιο πιθανό είναι να μείνει ως έχει για κάποιο καιρό, μέχρι να βρεθεί τουλάχιστον ένας τρόπος να ελέγχεται πιο αυστηρά το παράνομο downloading. Πέρα από αυτό όμως, το να μπορεί κανείς να ακούσει ένα συγκρότημα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με μία κίνηση είναι σπουδαίο και μας αρέσει πολύ και σαν μουσικούς αλλά και σαν ακροατές! Η σχέση μας με το Διαδίκτυο και τα μέσα του είναι σχετικά καλή και απαραίτητη, θα λέγαμε, χωρίς ωστόσο να ξημεροβραδιαζόμαστε μπροστά από τα pc μας.

Τα επόμενα σχέδια των Fog Ensemble είναι;

Να συνεχίσουμε να ετοιμάζουμε κομμάτια για τον επόμενο δίσκο μας και να παίξουμε περισσότερα live εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα λόγω των προγραμμάτων μας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Official page: https://www.facebook.com/The-Fog-Ensemble

Σημείωση: στο προηγούμενο τεύχος ο Δαίμων... απάλειψε την υπογραφή στο κείμενο για τους Momo Trio. Δράστης ήταν, ως συνήθως για την Έξοδο Κινδύνου, ο Αλέξανδρος Γερασίμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL