Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
MYRIAM ALTER
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MYRIAM ALTER

Έχοντας ιδιαίτερους δεσμούς που την ενώνουν με τη Θεσσαλονίκη και με τζαζ καταβολές, η Βελγίδα πιανίστα και συνθέτρια της world music σκηνής μας μίλησε με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της δίσκου Cross/Ways. Στη νέα της αυτή παραγωγή συμμετέχουν μια σειρά αξιόλογοι μουσικοί, που αξίζει να αναφέρουμε:

John Ruocco - clarinet, Luciano Biondini - accordion, Michel Massot - tuba/trombone, Michel Biscelia - piano/arrangements, Nic Thys - double bass, Landers Gyselinck - drums.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΑ ΒΟΖΙΚΗ

Αν και ασχοληθήκατε από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική, την εγκαταλείψατε για αρκετά χρόνια, προκειμένου να σπουδάσετε ψυχολογία κι έπειτα να ακολουθήσετε μακρά πορεία στον χώρο της διαφήμισης. Τι σας επανέφερε στη μουσική;

Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο για ξαφνική απόφαση. Για επτά περίπου χρόνια, διατηρούσα σχολή χορού (μετά την καριέρα στον χώρο της διαφήμισης), στην οποία περνούσα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου. Κάπου προς το τέλος αυτού του κύκλου συνειδητοποίησα πως αυτό που έψαχνα ήταν η μουσική, οπότε κάπως έτσι ξεκίνησα σε αυτόν τον χώρο.

Αρχικά, το μουσικό σας πεδίο περιελάμβανε πιο κλασικές jazz συνθέσεις, ενώ μετέπειτα εμπλουτίσατε το προσωπικό σας ιδίωμα με στοιχεία tango, oriental καθώς και κλασικής μουσικής. Ποια είναι, λοιπόν, η φιλοσοφία και η έμπνευσή σας, αναφορικά με τη σύνθεση;

Θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Oι εικόνες στην καθημερινότητα μου, τα συναισθήματα που πηγάζουν από την αγάπη μου για τη ζωή, ίσως συνθέτουν τον κινητήριο μοχλό και το πεδίο της έμπνευσής μου.

Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη δισκογραφία και τις συναυλίες στον ευρωπαϊκό χώρο της jazz;

Νομίζω πως η jazz –γενικώς– σημειώνει ανοδική πορεία κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί. Σαφώς, βλέπω πως υπάρχουν διαφορές συγκριτικά με την αμερικάνικη jazz, αλλά για μένα η καλή μουσική είναι καλή μουσική. Θεωρώ πως δεν υπάρχουν φραγμοί και όρια στην ελευθερία της έκφρασης/σύνθεσης κι έτσι ο κάθε καλλιτέχνης δίνει τη δική του δυναμική στο έργο του.

Δεδομένου ότι κυκλοφόρησε η νέα σας δισκογραφία με τίτλο Cross/Ways, η οποία μαθαίνουμε ότι έχει ήδη ξεχωρίσει, θα θέλατε να μας πείτε τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί από τις προηγούμενες;

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως δουλέψαμε σκληρά. Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι απόρροια ποικίλων παραγόντων, όπως η ενορχήστρωση, η επιλογή των μουσικών, οι ατελείωτες ώρες στο studio και το πάθος μας γι' αυτήν τη δουλειά. Εδώ μπορώ να αναφέρω ότι στο τέλος αυτής της παραγωγής έπαιξα αυθόρμητα ένα solo, αφιερωμένο με πολλή αγάπη στον παλιό μου φίλο Mal Waldron.

Το καλοκαίρι του 2013, σας γνώρισε από κοντά και το ελληνικό κοινό, μέσα από την υπέροχη συναυλία που δώσατε στον λόφο της Σάνης. Υπάρχει στο πλάνο σας δεύτερη επίσκεψη στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της νέας δισκογραφίας;

Με την Ελλάδα έχω πολύ ιδιαίτερη σχέση λόγω της καταγωγής μου. Οι παππούδες μου από την πλευρά της μητέρας μου ζούσαν στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο παππούς μου ήταν γνωστός δημοσιογράφος της πόλης. Η οικογένεια μου ανήκει στους Σεφαραδίτες Εβραίους, που ήρθαν στην Ελλάδα από την Ισπανία τον 15ο αιώνα.

Έτσι, στο φεστιβάλ της Σάνης, το 2013, το κοινό μάς αγκάλιασε, ένιωσα πως ήμουν στο σπίτι μου και έπαιζα για τους δικούς μου ανθρώπους. Το ενδεχόμενο δεύτερης επίσκεψης δεν αποκλείεται, είναι κάτι που θέλω πολύ και σίγουρα βρίσκεται στο τραπέζι προς συζήτηση.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, από την αρχή της καριέρας σας έως σήμερα. Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής των μουσικών; Αποτελεί αυτό συστατικό της επιτυχίας σας;

Πάντοτε αποφάσιζα ανάλογα με το ποια θα ήταν η καλύτερη ενορχήστρωση για την κάθε περίπτωση. Προσπαθούσα να έλθω σε επαφή και να ακούσω πολλούς μουσικούς κάθε φορά, έτσι ώστε να δω ποιος είναι ο καλύτερος, ποιος ταιριάζει στη συγκεκριμένη παραγωγή. Μέχρι τώρα, νιώθω πολύ τυχερή για όλες τις συνεργασίες που έχω κάνει και γι' αυτό τους ευχαριστώ πολύ που δέχτηκαν να παίξουν τη μουσική μου.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο μουσικό γίγνεσθαι, τι θα ήταν αυτό;

Αυτό που δεν μου αρέσει είναι σίγουρα οι μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές, θεωρώ πως δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον χώρο. Κατά τα λοιπά, ελπίζω να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους –νέους και παλιούς–, γιατί η μουσική δεν είναι (ή δεν θα έπρεπε να είναι) προνόμιο των γνωστών καλλιτεχνών. Εύχομαι να δίνεται η δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους νέους να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν με το έργο τους.

Official site: www.myriamalter.com

Facebook: Myriam Alter

Της Βάσιας Βοζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL