Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Φορτηγό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορτηγό

Αυτό το αφηνιασμένο φορτηγό της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει. Γιατί όσο κινείται με τα φρένα λυμένα τόσο θα επιταχύνεται η αποδοτικότητά του σε αριθμούς θυμάτων (μεταξύ αυτών και μερικές χιλιάδες νεκροί, για να μην ξεχνιόμαστε), οι οποίοι έτσι κι αλλιώς αγγίζουν την... τελειότητα της εκατόμβης. Οι άνθρωποι που επιβαίνουν σ' αυτό το φορτηγό έχουν προ πολλού ξεπεράσει το στάδιο της παρανομίας. Δεν οδηγούν απλώς χωρίς άδεια οδήγησης, δεν οδηγούν απλώς χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας του οχήματος. Όλα αυτά κινούνται στο επίπεδο της απλής παρανομίας, που φυσικά σε επίπεδο πολιτεύματος παύει να είναι και τόσο απλή παρανομία, αφού σε συμβολική ανάρτηση όλες οι παρανομίες του συστήματος ανάγονται σε βαριές βλάβες αυτού του γενικού και πολύπλοκου συγκροτημένου Λόγου που ονομάζεται δημοκρατία.

Όμως όχι. Όλοι όσοι συγκροτούν το πλήρωμα καμπίνας του οχήματος έχουν προ πολλού ξεπεράσει ακόμα κι αυτό το στάδιο παρανομίας. Βρίσκονται σε καθεστώς βαριάς μέθης, έχοντας καταναλώσει άπειρες ποσότητες, όχι από το αθάνατο κρασί του '21, που λέει και ο Κωστής Παλαμάς, αλλά από το αθάνατο κρασί της εξουσίας και δεν νοιάζονται για τίποτα. Αδιαφορούν για τις σημάνσεις, αδιαφορούν για τις προειδοποιήσεις κινδύνου, αδιαφορούν για τον γδούπο και την ελαφρά αναπήδηση του οχήματος, που σημαίνει ότι "κάτι" έχει παρασύρει, "κάτι" έχει υπερκεράσει στην ολοένα και πιο αποχαλινωμένη του πορεία. Οι άνθρωποι, εν συμπεράσματι, είναι πια εγκληματίες. Εθισμένοι εγκληματίες. Βαρύτατα αλκοολικοί της εξουσίας. Δεν έχει νόημα η ανταλλαγή επιχειρημάτων μαζί τους, γιατί αδυνατούν να προφέρουν τα σύμφωνα και τα φωνήεντα της ομιλίας. Θέλω να πω, δεν έχει νόημα μια συζήτηση όπου το μόνο νόημα είναι η έλλειψη νοήματος.

Με τη στρεψοδικία του Αντώνη Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Δένδια, με την αισχρή αναλγησία του Παντελή Καψή, με τον αδιανόητο Άδωνι Γεωργιάδη και όλη την υπόλοιπη κομπανία του συστημικού συμμοριτισμού δεν έχει νόημα να ανταλλάξεις επιχειρήματα. Διότι τούτο σημαίνει ότι κι εσύ βρίσκεσαι πάνω στο ίδιο αποτρελαμένο φορτηγό. Δηλαδή τι να συζητήσεις με τον Δένδια; Κράτα τις σωστές αποστάσεις από τους μετανάστες γιατί πατάς περισσότερους απ' όσους ορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς συνθήκες; Τι να πεις στον υπουργό Δικαιοσύνης και στο δικαστικό κατεστημένο που δεν νοιάζεται αν τα σκαλιά προς την κορυφή της "ανεξάρτητης" δικαστικής εξουσίας είναι φτιαγμένα από πτώματα; Να τους πεις επιχειρήματα γύρω από την εκνομία ενός ενδεχόμενου θανάτου του Κ. Σακκά, γύρω από την ξεδιάντροπα στημένη από αποθηριωμένα και αισχρά τσανάκια του συστήματος παράταση επί τριαντάμηνο και άλλους έξι μήνες της προφυλάκισής του; Να πεις επιχειρήματα στα επώνυμα αποπλύματα της πρωινής τηλοψίας (και της βραδινής τοιαύτης) ότι αυτό το μαρτύριο ενός νέου ανθρώπου θα μπορούσε να αποφευχθεί;

Δεν έχει νόημα. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Καλύτερα από σένα. Γι' αυτό ακριβώς συνεχίζουν. Ξέρουν ότι εγκληματούν, ξέρουν ότι είναι εγκληματίες, ξέρουν ότι είναι παγιδευμένοι μέσα στο ίδιο τους το έγκλημα. Το πανικόβλητο έγκλημα, το ολοένα και πιο πανικόβλητο έγκλημα. Γι' αυτό το φορτηγό της εξουσίας τους είναι λυμένο. Δεν έχει νόημα να τους ζητήσεις να το σταματήσουν, γιατί είναι μάταιο. Είναι τυφλοί. Είναι τύφλα από το μεθύσι του εγώκοσμου όπου ζουν και επωάζονται, όπως τα αυγά του φιδιού. Είναι τύφλα από την εγωλατρεία του σμικρού εαυτού τους, δηλαδή από τη νυκταλωπία της χαμηλής απόστασης. Επιμένω: όχι της μικρής, της χαμηλής απόστασης μιας όρνιθας. Που ξυπνάει μέσα σ' έναν πραγματικό εφιάλτη και οδηγεί ένα λυμένο φορτηγό. Δεν έχει νόημα να συζητήσεις με τις όρνιθες που, έχοντας κουρνιάσει στο κοτέτσι της Μέρκελ, με τον καιρό αφήνιασαν και βγήκανε στην Εθνική οδό.

Τι να κουβεντιάσεις με τη Ζέττα Μακρή; Ο Θεός να μας φυλάει από αυτό το πράμα, που είναι υφυπουργός Υγείας ας μην ξεχνάμε. Και μετά μου λες ότι η καταστροφή, η εκατόμβη, ο θανατηφόρος οικονομικός τιμωρητισμός, αυτή η σάρωση των πάντων από το τρελό φορτηγό της εξουσίας έγινε έτσι, απλώς επειδή έτυχε. Αμ δε. Σιγά μην έγινε τυχαία. Δες τα ικανοποιημένα μούτρα όλου του φασισταριάτου που τριγυρίζει τον Σαμαρά (του Σαμαρά προεξάρχοντος) και θα καταλάβεις. Θα καταλάβεις ότι το φορτηγό δεν σταματάει αν δεν το σταματήσουμε εμείς. Πού αλλού να στραφείς; Σε ποιον να ελπίσεις; Στον αγαθό πρεσβύτη του Προεδρικού Μεγάρου, ο οποίος, αφού -όπως διατείνεται ως επιβάτης του ίδιου φορτηγού- τα χέρια του είναι δεμένα, άρα και το στόμα του είναι φιμωμένο, άρα και τα αυτιά του βουλωμένα, δεν ακούει το μεγάλο αλφαβητάριο της κραυγαζόμενης απελπισίας κι έτσι δεν μπορεί καν να ψελλίσει μία, έστω μία, εγερσίθυμη λέξη;

Δεν βγαίνει νόημα. Θέλω να πω, δεν βγαίνει νόημα συνομιλίας. Άρα δεν βγαίνει νόημα δημοκρατίας. Και, στο μεταξύ, το φορτηγό με οδηγό τον Σαμαρά και συνοδηγό (που κρατάει τον χάρτη πορείας) τον Μιχαλολιάκο, όλο και πιο αφηνιασμένα καταργεί, εξανδραποδίζει, ανασκολοπίζει, τρομοκρατεί, φονεύει, εξορίζει, εξαχρειώνει, λυματοποιεί κάθε ίχνος που στήνει τον άνθρωπο όρθιο και τον συστήνει ως πολίτη ακέραιο. Το φορτηγό πρέπει να σταματήσει. Τώρα. Εύχομαι να το έχει υπόψη του το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Γιατί αύριο δεν θα είναι αργά. Θα είναι αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL