Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

CHRIS SQUIRE (1948 - 2015)

Από όλα τα δαιμονοποιημένα γκρουπ του [δαιμονοποιημένου γενικά ως... είδους] progressive rock, οι Yes συγκέντρωσαν εξ αρχής τα περισσότερα βέλη. Ο λόγος αφορούσε τόσο στις λαβυρινθώδεις συνθέσεις, που έφταναν κάποτε να καλύπτουν διάρκεια πλευράς δίσκου, όσο και στην τεράστια επιτυχία τους. Ήταν οι Yes που γνώρισαν την αγάπη του κοινού, εκείνοι που γέμιζαν τα μεγάλα στάδια. Γι' αυτό και ήταν εκείνοι που... έπρεπε να χτυπηθούν από τον εσμό των Βρετανών «μουσικών δημοσιογράφων» των '70s που προετοίμαζαν την επιστροφή στις στοιχειώδεις φόρμες της ποπ, μέσω της «επανάστασης» του... πανκ.

Οι Yes είναι υπεύθυνοι για μερικά από τα εμβληματικά άλμπουμ του είδους, άλμπουμ κλασικά στις συνειδήσεις των φιλόμουσων μέχρι σήμερα. Ακούγοντας τα The Yes Album, Time And A Word, Fragile, Close To The Edge, Tales From Topographic Oceans, Relayer, έρχεσαι σε επαφή με επίπεδα φαντασίας και έμπνευσης, τεχνογνωσίας και δεξιοτεχνίας που, μαζί με εκείνα ελάχιστων ακόμα, όπως οι Genesis και οι Van Der Graaf Generator, ξεφεύγουν ριζικά από εκείνα των συγχρόνων τους (για τους μεταγενέστερους, ας μη μιλάμε καν...). Η χρυσή περίοδος του progressive (early - late '70s) ήταν η μοναδική στιγμή που το ροκ άγγιξε επίπεδα λόγιας τέχνης. Κάτι αντίστοιχο μ΄ αυτό που στην Ελλάδα είχαν πραγματοποιήσει συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος και ο Μαρκόπουλος.

Η συμβολή του Chris Squire, μπασίστα, συνθέτη, backing vocalist και συνιδρυτή του γκρουπ μαζί με τον Jon Anderson, υπήρξε ανεκτίμητη. Είναι ο μοναδικός μουσικός που εμφανίζεται σε όλες ανεξαιρέτως τις κυκλοφορίες τους, από το Yes του 1969 μέχρι το Heaven & Earth του 2014, βρίσκοντας χρόνο να ηχογραφήσει και δυο σόλο άλμπουμ, μεταξύ των οποίων το αριστουργηματικό Fish Out Of Water.

Ο CS έχει να επιδείξει συνθετικά credits στα περισσότερα από τα κλασικά των Yes, αλλά και μια ιδιαίτερη εκτελεστική νοοτροπία στο μπάσο. Επηρεασμένος από την cantabile (τραγουδιστική) προσέγγιση του John Entwistle των Who, θα φέρει συχνά το όργανό του στο επίκεντρο όχι μόνο της ρυθμονομίας (στο πλευρό... εξωγήινων ντράμερ όπως ο Bill Bruford ή ο Alan White) αλλά, συχνά, και της ίδιας της θεματικής, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές του ως lead οργάνου. Ταυτόχρονα παρέχει στιβαρή υποστήριξη ως backing vocalist στον μεγάλο Jon Anderson, βασικό τραγουδιστή του γκρουπ.

Μπορεί να εκτιμήσει κανείς τον ρόλο του Chris Squire, πιο ανάγλυφα από οπουδήποτε αλλού, στο live άλμπουμ των Yes, Yesssongs, κυκλοφορημένο αρχικά ως τριπλό βινύλιο το 1973.

O Christopher Russell Edward Squire, γεννημένος στις 4 Μαρτίου του 1948 στο Kingsbury του Λονδίνου, πέθανε από λευχαιμία στις 27 Ιουνίου του 2015 στο Phoenix της Αριζόνα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL