Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Paul Hartnoll 8.58
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Paul Hartnoll 8.58

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΜΠΟΥΡΑ

Με τους Orbital από καιρό παρελθόν, ο ένας από τους δυο αδελφούς Hartnoll ξεκίνησε την προσωπική του πορεία στα 2007. Το The ideal condition βασιζόταν στον ακουστικό ήχο. Ως 8:58, επιστρέφει στις ηλεκτρονικές φόρμες, παραμένοντας σε μεγάλη συνθετική φόρμα. Σημείο αναφοράς, η νέα εκτέλεση του «Please» με τη φωνή του Robert Smith, ενώ κομβικής σημασίας είναι επίσης μια διασκευή του «A forest» (Cure), με το φολκ ντουέτο των Unthanks. Η φολκ παραμένει μια μεγάλη αγάπη του Hartnoll, που αναβλύζει ατόφια από την ηλεκτρονική ατμόσφαιρα του άλμπουμ.

Θα πρέπει να «κατηγορήσω» τους Orbital για την ανακάλυψη της ηλεκτρονικής μουσικής, αφού άκουσα το άλμπουμ σας Snivilization πίσω στο 1994. Αναρωτιέμαι αν γράφεις ποτέ μουσική έχοντας στο μυαλό σου όλους εκείνους που περιμένουν τον κάθε νέο σου δίσκο.

Προσπαθώ να μην το κάνω! Αλλιώς αρχίζεις να γράφεις αυτά που πιστεύεις ότι θέλουν οι άλλοι αντί γι' αυτά που θέλεις εσύ, από την καρδιά σου.

Ένα από τα τραγούδια του νέου άλμπουμ είναι γνώριμο, αλλά σε καινούργια έκδοση. Γιατί ηχογράφησες το «Please» ξανά; Πιστεύεις ότι είχες κάτι παραπάνω να του δώσεις;

Ανακάλυψα αυτή τη μίξη σε έναν σκληρό δίσκο καθώς έγραφα το άλμπουμ και τη βρήκα εξαιρετική, την έβαλα να την ακούσει ο παραγωγός μου Flood και συμφώνησε, μου είπε «βγάλ' την εκεί έξω»! Υποθέτω ότι έχεις δίκιο, είχα κάτι περισσότερο να δώσω σ' αυτό το τραγούδι.

Πώς αποφάσισες να συνεργαστείς με τον Robert Smith; Είχες τη φωνή του στο μυαλό σου ή ήταν μια ευτυχής συγκυρία;

Τον συνάντησα σ' ένα φεστιβάλ στη Σουηδία και... είναι ένας καταπληκτικός τύπος. Μ' αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους με τους οποίους μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Θα σου άρεσε αυτό το τραγούδι («Please») να γίνει ένα παγκόσμιο χορευτικό χιτ, όπως το «Blind» των Hercules & Love Affair, για παράδειγμα;

Εντελώς! Ποιος μουσικός δεν θα ήθελε να έχει ένα παγκόσμιο χιτ στα χέρια του;

Έχεις συνεργαστεί με τραγουδιστές της folk στον δίσκο σου, να υποθέσω ότι είσαι οπαδός του είδους αυτού;

Είμαι μεγάλος φαν της σύγχρονης βρετανικής folk και την έχω εξερευνήσει κάπως σ' αυτό το πρώτο μου άλμπουμ ως 8:58, αλλά συνήθως τραβάω προς διαφορετική κατεύθυνση με κάθε νέο δίσκο, οπότε πιστεύω ότι ο επόμενος θα είναι ένα εντελώς οργανικό, ηλεκτρονικό άλμπουμ!

Τι έμαθες από αυτή τη διαφορετική για εσένα διαδικασία παραγωγής ενός δίσκου;

Μου πήρε πολύ περισσότερο! Αλλά ουσιαστικά είναι η ίδια διαδικασία. Είχε περισσότερες συνεργασίες, αφού δουλεύεις με πιο πολλούς ανθρώπους, μουσικούς, ενορχηστρωτές, μηχανικούς. Που είναι μια χαρά. Αλλά είναι βασικά το ίδιο με διαφορετικά όργανα.

Αναρωτιέμαι αν είσαι σε επαφή με τις τρέχουσες τάσεις στην ηλεκτρονική μουσική κι αν νιώθεις ότι πρέπει να είσαι ευθυγραμμισμένος ηχητικά μ' αυτά που ακούν οι άνθρωποι σήμερα. Επίσης, θα ήθελες να μου πεις λίγα πράγματα για την παρούσα κατάσταση στον χώρο της μουσικής, ηλεκτρονικής ή γενικότερα;

Δεν έχω ιδέα πόσο σε επαφή είμαι με τις τρέχουσες τάσεις, πάντοτε με ενδιέφερε κάθε είδος μουσικής, ηλεκτρονικής ή άλλης. Το πρόβλημα, όπως με πολλούς μουσικούς, είναι ότι ξοδεύω ολόκληρη την ημέρα μου κάνοντας μουσική, έτσι ποτέ σχεδόν δεν έχω την ευκαιρία να ακούω των άλλων. Έχω οικογένεια επίση,ς με την οποία πρέπει να περνάω χρόνο όταν δεν γράφω. Δεν νιώθω την ανάγκη να είμαι ενημερωμένος μόνο και μόνο για να είμαι, αλλά όντως νιώθω επίδραση από τα πράγματα που μου αρέσουν, όπως γινόταν πάντα. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να μη νιώθεις αυτό που «πρέπει» να νιώθεις, αλλά εκείνο που θέλεις. Η σύγχρονη folk είναι η αγαπημένη μου αυτή τη στιγμή. Και το αληθινό πρόβλημα, νομίζω, είναι να βρούμε τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι οι συνθέτες θα εξακολουθήσουν να μπορούν να ζήσουν από τη μουσική τους, σ' αυτό το μεταβαλλόμενο από την τεχνολογία τοπίο.

Θα κάνεις περιοδεία με τον δίσκο αυτόν; Αν ναι, θα πρέπει να περιμένει κανείς κάτι εξίσου θεαματικό όπως με τις συναυλίες των Orbital;

Θα κάνω, σε δημιουργικό επίπεδο είναι το ίδιο με μια συναυλία των Orbital, αλλά προς το παρόν με χαμηλότερο προϋπολογισμό! Θα μεγαλώσει σαν θέαμα όσο περνάει ο καιρός, έχω μεγάλα σχέδια!

Μάνος Μπούρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL