Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Εβδομάδα ευρωπαϊκών επιλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εβδομάδα ευρωπαϊκών επιλογών

"Τα δικά μας παιδιά" του Ιβάνο ντι Ματέο

"Τα δικά μας παιδιά" (I Nostri Ragazzi)

Σκηνοθεσία: Ιβάνο ντε Ματέο

Ερμηνεία: Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο, Λουίτζι Λο Κάσκιο, Μπάρμπορα Μπομπούλοβα

Από την Ιταλία, που ο κινηματογράφος της τα τελευταία χρόνια δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης, έπειτα από απελπιστικά μακρόχρονη κρίση, έρχεται η πιο ενδιαφέρουσα ταινία της εβδομάδας. Ο Ιβάνο ντε Ματέο, ηθοποιός και σκηνοθέτης, γεννημένος στη Ρώμη το 1966, πέρασε πίσω από την κάμερα το 1999, με το ντοκιμαντέρ "Αιχμάλωτοι μιας πίστης" (Prigionieri di una fede), που εξερευνά τον μικρόκοσμο των χούλιγκαν, νεοφασιστικών τάσεων, οπαδών της Λάτσιο. "Τα δικά μας παιδιά" είναι η τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ «Tο Δείπνο», που έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), το φιλμ καταγράφει την αθέατη πλευρά δύο αστικών οικογενειών, δύο αδελφών, του Μάσιμο, δικηγόρου, και του Πάολο, παιδίατρου - χειρουργού. Αν και έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές ζωής, και με φανερές τις αντιθέσεις τους, από σεβασμό στις οικογενειακές παραδόσεις συναντιούνται μία φορά τον μήνα σε πολυτελές εστιατόριο, μαζί με τις γυναίκες τους. Οι συζητήσεις τους είναι μονίμως επιφανειακές: το φρουτώδες άρωμα του κρασιού, η πιο πρόσφατη γαλλική ταινία που βγήκε στους κινηματογράφους, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί... Η εύθραυστη ισορροπία των δύο οικογενειών κλονίζεται όταν υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό που αφορά τα παιδιά τους και έχει στοιχίσει μια ζωή... "Θα πέσουν από τα σύννεφα", αλλά, το κυριότερο, αρνούμενοι να αμφισβητήσουν τον τρόπο ζωής τους, προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη κάπου αλλού, όχι στη δική τους αμεριμνησία... "Ηθελα να γυρίσω μια ταινία για τη βία που κρύβεται μέσα μας", λέει ο σκηνοθέτης, "η οποία μπορεί να εκραγεί κατά τύχη, κατά λάθος. Όταν συμβαίνει αυτό, οι χαρακτήρες αλλάζουν, οι ρόλοι αντιστρέφονται...".

"Τα κορίτσια" (​Bande de Filles)

Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά

Ερμηνεία: Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λίντσεϊ Καραμό, Μαριετού Τουρέ

Η Σελίν Σιαμά, από τις πιο ενδιαφέρουσες Γαλλίδες δημιουργούς των τελευταίων χρόνων, μάς έχει δώσει μια "τριλογία της ενηλικίωσης", με τις ταινίες "Νούφαρα", "Αγοροκόριτσο" και "Τα κορίτσια", που αποτυπώνουν τα προβλήματα "ταυτότητας" της νέας γενιάς στη Γαλλία. Στα "Κορίτσια", η Μαριέμ, 16χρονη Αφρο-γαλλίδα που καταπιέζεται από την οικογένειά της, αποφασίζει να ενταχθεί πάση θυσία σε μια παρέα ανεξάρτητων κοριτσιών, και για να το πετύχει αλλάζει το όνομά της, τον τρόπο ντυσίματός της, και εγκαταλείπει το σχολείο... Ολα αυτά κάπου στα εργατικά προάστια του Παρισιού (οι πρωταγωνίστριες δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί), με κορίτσια που διεκδικούν τον δικό τους χώρο, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και το δύσκολο πέρασμα στην ενηλικίωση. Ντοκιμαντερίστικο ύφος, καλές προθέσεις.

"Η καινούργια φιλενάδα" (Une nouvelle amie)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν

Ερμηνεία: Ρομέν Ντιρί, Αναΐς Ντεμπουστιέ, Ραφαέλ Περσονάζ

Ψυχολογικό θρίλερ, με αρκετές δόσεις χιούμορ, βασισμένο στο διήγημα της Βρετανίδας συγγραφέως Ρουθ Ρέντελ «The New Girlfriend». Ηρωίδα της ιστορίας είναι η Κλερ, μια νεαρή κοπέλα που πέφτει σε κατάθλιψη μετά τον θάνατο της καλύτερής της φίλης. Οταν κάποια στιγμή μια καινούργια φιλενάδα μπαίνει στη ζωή της, η Κλερ θα οδηγηθεί σε αναπάντεχες ανακαλύψεις, που ενώ αρχικά την σοκάρουν, ταυτόχρονα την οδηγούν να ξαναβρεί το κέφι της για ζωή... Ο Οζόν ακροβατεί ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, προσπαθώντας (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) να υπερβεί τις χιτσκοκικές ΄"προδιαγραφές" της αφήγησής του. Σε κάποιες στιγμές το "παιχνίδι" ανάμεσα στην ένταση, την ανατροπή και την επιθυμία λειτουργεί, αλλά σε γενικές γραμμές το σύνολο πάσχει. Γεννημένος στο Παρίσι το 1967, ο Οζόν ξεχώρισε το 1996 στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με τη μικρού μήκους ταινία "Ενα καλοκαιρινό φόρεμα". Το "Sitcom", η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε το "Les Amants Criminels", ενώ στη συνέχεια διασκεύασε ένα από τα πρώτα θεατρικά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, το "Gouttes d'eau sur pierres brûlantes". Η επόμενη ταινία του Οζόν, το "Sous le sable", με πρωταγωνίστρια τη Σαρλότ Ράμπλινγκ, καταπιάνεται με το θέμα του θανάτου και του πένθους. To 2002 γυρίζει τη μεγάλη επιτυχία του "8 γυναίκες", μια ιστορία μυστηρίου με αισθητική μιούζικαλ. Την επόμενη χρονιά συνεργάζεται ξανά με τη Σαρλότ Ράμπλινγκ στην "Πισίνα". Ακολούθησαν οι ταινίες "5x2", "Ο χρόνος που απομένει" και το "Angel: Μια ζωή σαν όνειρο", το πρώτο αγγλόφωνο φιλμ του. Ακολουθούν το «Ricky» (2009) και το «La Refuge». Το 2010 ο Οζόν παρουσιάζει την ρομαντική κομεντί «Potiche» με την Κατρίν Ντενέβ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που ήταν τεράστια επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες με τρία εκατομμύρια εισιτήρια. Ακολούθησαν «Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο» και το «Nέα και όμορφη» (2013), πορτρέτο μιας όμορφης έφηβης μεγαλοαστής, που στρέφεται στην πορνεία.

"Child 44"

Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Εσπινόζα

Ερμηνεία: Τομ Χάρντι, Νούμι Ράπας, Γκάρι Όλντμαν, Τζόελ Κίναμαν, Τζέισον Κλαρκ, Τσαρλς Ντανς, Βενσάν Κασέλ, Ντεβ Πατέλ, Πάντι Κονσιντάιν, Σαμ Σπρούελ, Τάρα Φιτζέραλντ

Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Τομ Ρομπ Σμιθ, που περιγράφει την έρευνα για την ανακάλυψη ενός σίριαλ κίλερ, με φόντο τη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του `50, λίγο πριν τον θάνατο του Στάλιν. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο πράκτορας της μυστικής αστυνομίας Λέο Ντεμίντοφ, ο οποίος αν και είναι αφοσιωμένος στην "επίσημη" γραμμή, με κύριο καθήκον του τον εντοπισμό αντικαθεστωτικών, αγωνίζεται να βρει τον δολοφόνο, και η επιμονή του θα έχει ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του... Οι χαρακτήρες του Τομ Ρομπ Σμιθ τράβηξαν την προσοχή του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος και ανέλαβε την παραγωγή, αναθέτοντας τη σκηνοθεσία στον Σουηδό Ντανιέλ Εσπινόζα, που είχε δημιουργήσει αίσθηση με το θρίλερ «Easy Money».

"Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α." (The Duff)

Σκηνοθεσία: Άρι Σάντελ

Ερμηνεία: Μέι Ουίτμαν, Μπιάνκα Σάντος, Σκάιλερ Σάμουελς, Κεν Τζονγκ, Ρόμπι Έιμελ, Νικ Έβερσμαν, Μπέλα Θορν

"Κολεγιακή" αμερικανική κομεντί, όπου η Μπιάνκα (Μέι Ουίτμαν), τελειόφοιτη Λυκείου, είναι η Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α. της παρέας της, δηλαδή η "Φίλη Λόγω Όγκου, Μάζας, Περιφέρειας & Ασχήμιας" καθώς τα αγόρια της τάξης την χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν τις δημοφιλείς και εντυπωσιακές φίλες της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL