Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΜΙΖΗ & ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ / Κατερίνα Κυρμιζή & Νίκος Γρηγοριάδης: Από το κουκούλι της λάρβας προέρχεται η ομορφιά της ζωής που περιμένει να φτερουγίσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΜΙΖΗ & ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ / Κατερίνα Κυρμιζή & Νίκος Γρηγοριάδης: Από το κουκούλι της λάρβας προέρχεται η ομορφιά της ζωής που περιμένει να φτερουγίσει

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Με ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ επιστρέφουν στα δισκογραφικά πράγματα αυτής της χώρας δυο τραγουδοποιοί που ανέκαθεν προτιμούσαν και έβαζαν μπροστά (εξακολουθούν να το κάνουν) την ουσιώδη καλλιτεχνική έκφραση παρά τη συνεχή «παραμονή» τους στον χώρο με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Ο λόγος για ένα από τα πιο εναλλακτικά καλλιτεχνικά ζευγάρια αυτού του τόπου, την Κατερίνα Κυρμιζή και τον Νίκο Γρηγοριάδη, που, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, δεν σταματούν να μάχονται, να ονειροπολούν και να ελπίζουν… Ζευγάρι και στη ζωή, προσεγγίζουν και κυρίως προσδιορίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη σκληρή κατάσταση γράφοντας –και– κοινωνικά τραγούδια κομμένα και ραμμένα στη σημερινή βουβή πραγματικότητα… Τα παραπάνω μεταμορφώνονται σε ένα άκουσμα που το χαρακτηρίζει ενιαία αισθητική σε μια υψηλή μουσική παραγωγή και πρόταση όπου όλα ακούγονται ξεκάθαρα ξεδιαλύνοντας το κοινωνικό τοπίο και διώχνοντας τους φόβους… Το όνομα αυτού Λάρβα, όπου μάλιστα, μικρό αλλά ουσιαστικό ρόλο έχει και η κόρη τους Μυρτώ δίνοντας τη –σκωπτική– απάντηση στο ρεφρέν του τραγουδιού «Σε είδα στην Πειραιώς»…

Επιστροφή στη δισκογραφία έξι χρόνια μετά το Είναι εδώ με ξεκάθαρο τρόπο: Ένα concept album που φέρει τον τίτλο Λάρβα. Μιλήστε μας για αυτή τη δουλειά αλλά και για την παράξενη ονομασία της.

Κατερίνα: Λάρβα είναι η προνύμφη της πεταλούδας και για εμάς το πιο όμορφο σύμβολο μεταμόρφωσης. Κυριολεκτικά σημαίνει κάμπια, που την βλέπεις να σέρνεται και την οικτίρεις, είναι όμως μόνο ένα στάδιο στον κύκλο της ζωής της. Δεν είναι αυτό που την χαρακτηρίζει. Διαλέξαμε αυτή τη λέξη για τίτλο ακριβώς γιατί ο άνθρωπος είναι κάτι εν εξελίξει, μια νοσταλγία κι αναζήτηση για νέες μορφές βούλησης και δυνατότητες πραγμάτωσης. Δεν είμαστε μόνο αυτό που βλέπει κανείς, είμαστε κυρίως τα όνειρα κι η θέλησή μας για το αύριο.

Νίκος: Ηχητικά και θεματολογικά η νέα δουλειά διαφέρει από προηγούμενες, προσωπικές και μη, και ανιχνεύει πιο ανήλιαγα ψυχικά τοπία. Κάποια από τα τραγούδια αυτά είναι απότοκα της κρίσης, ταυτόχρονα όμως και μια αντίδραση σ' αυτήν. Περιγράφουν μια πιο σκληρή προσωπική μα και κοινωνική πραγματικότητα. Δούλεψα πολύ ως προς τον στίχο ώστε να είναι απλός και γήινος και ως προς τις μελωδικές γραμμές ώστε να είναι έντονες κι απέριττες. Στην ενορχήστρωση πετάξαμε κάθε μελοδραματισμό, κάθε καλλωπιστικό στοιχείο που δεν είχε οργανική θέση και αντιμετωπίσαμε κάθε τραγούδι σαν εν δυνάμει single. Η Κατερίνα δεν μπορούσε να συμμετέχει περισσότερο ενεργά πέρα από την ενορχήστρωση και τον προγραμματισμό, λόγω της απόφασής της να πάρει το πτυχίο της στην κλασική κιθάρα. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μουσικούς που μας στήριξαν και στον συμπαραγωγό μας Ηλία Λάκκα.

Πάντα υπήρχε ο ένας στη δουλειά του άλλου και αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει αδιάλειπτα από το… 1995, όταν και κυκλοφόρησε το Στη Μοναξιά του Φάρου του Νίκου. Ακριβώς είκοσι χρόνια μετά, αποφασίζετε να βγάλετε στο φως τον δεύτερο κοινό σας δίσκο. Δεν νιώθετε ότι μεταφέρετε τη δουλειά στο σπίτι; (γέλια)

Νίκος: Η μουσική για τον καθένα ξεχωριστά είναι η μεγάλη μας αγάπη. Αυτή η αγάπη πολλαπλασιάζεται στην κοινή μας ζωή λογαριθμικά. Ανεξάρτητα από το ποιος υπογράφει κάθε φορά τα τραγούδια, δουλεύουμε χωρίς εγωισμούς από την αρχή της πορείας μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η φωνή της Κατερίνας κρατάει την «υπόσχεση» του τίτλου, μιας και εδώ μεταμορφώνεται κυριολεκτικά από τραγούδι σε τραγούδι, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε προηγούμενους δίσκους σας. Ήταν μια πρόκληση όλο αυτό, που «υπηρέτησε» παράλληλα και τη φιλοσοφία του άλμπουμ;

Κατερίνα: Για πρώτη φορά μπήκα τόσο βαθιά στον ρόλο της ερμηνεύτριας. Ποτέ ώς τώρα δεν είχα σκεφτεί πώς να τραγουδήσω, απλώς το έκανα, είτε ήταν δικά μου τραγούδια είτε του Νίκου. Τώρα όμως δούλεψα σαν μουσικός ηθοποιός. Αποδόμησα τον στίχο σε λέξεις, σε συλλαβές, ζήτησα από τον Νίκο οδηγίες ως προς το συναίσθημα, εξηγήσεις πάνω στον στίχο και προσπάθησα να αποδώσω διαφορετικά κάθε τραγούδι, να ξεδιπλώσω διαφορετικά κομμάτια της ψυχής μου.

Είστε από τους καλλιτέχνες που έχουν μσημαντική πορεία στον χώρο, εντούτοις είστε φειδωλοί στις ζωντανές εμφανίσεις σας, το ίδιο συμβαίνει και στη δισκογραφική σας παρουσία: Εμφανίζεστε μόνο όταν έχετε πράγματα να πείτε…

Κατερίνα: Προσπαθούμε να έχουμε μια ειλικρινή σχέση με τη μουσική, τη δημιουργία και το κοινό και πιστεύω πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο μάς ανταμείβει με αμέριστη αγάπη. Παντού, στη ζωή, στη μουσική, στη φύση, σε όλη την πλάση υπάρχει η παύση. Είναι αναγκαία για τον καλλιτέχνη, για να ανασυντάξει δυνάμεις, να βρει νέα νοήματα, να δημιουργηθεί ένας κενός τόπος μέσα του, όπου μια νέα θέαση του κόσμου επιτακτικά θα σε καλέσει να την αφηγηθείς.

Νίκος: Η μουσική βιομηχανία θέλει γεγονότα για να έχει λόγο ύπαρξης. Οι πραγματικοί καλλιτέχνες έχουν λόγο ύπαρξης ακόμα και στη σιωπή τους. Οι τραγουδοποιοί οφείλουν να είναι φειδωλοί, προσεκτικοί, μετρημένοι σε αυτά που εκδίδουν και στον τρόπο που παρουσιάζουν τη δουλειά τους για να μη γίνουν βαρετοί, αυτοαναφορικοί και αναμενόμενοι. Πρέπει όμως εδώ να πούμε κι ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που η οικονομική κρίση τις επιτείνει. Ο καλλιτέχνης επωμίζεται πλέον οικονομικές ευθύνες και ως προς την ηχογράφηση της δουλειάς του και στις ζωντανές εμφανίσεις του, που δεν μπορεί πολλές φορές να τις αντιμετωπίσει.

Στις 28 Μαρτίου κυκλοφορεί η Λάρβα αποκλειστικά από την Κόκκινη Καρφίτσα. Για πρώτη φορά κόβετε τον ομφάλιο λώρο με τις δισκογραφικές εταιρείες (έστω και προσωρινά) και έρχεστε να συμπορευτείτε με μια ασυνήθιστη κίνηση για τα εγχώρια δεδομένα, η οποία φύσει και θέσει έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα στη μουσική βιομηχανία…

Νίκος: Η επιλογή της Κόκκινης Καρφίτσας θεωρήσαμε τελικά ότι είναι η πιο κατάλληλη, για πολλούς λόγους, να παρουσιάσει και να κυκλοφορήσει τη Λάρβα, από οποιοδήποτε εμπορικό ράφι δισκογραφικής εταιρείας. Δεν βρίσκουμε πολλά να μας συνδέουν με το δισκογραφικό τοπίο, έτσι όπως έχει πλέον διαμορφωθεί. Σε δύσκολους καιρούς ο κάθε καλλιτέχνης κάνει ό,τι μπορεί κι ό,τι αντέχει. Το κακό είναι ότι έχει πέσει η «σιωπή των αμνών» για τις ευθύνες, για το κατάντημα της εγχώριας παραγωγής, βυθισμένης στη μετριότητα και τα αναμασήματα, παράλληλα με την άνοδο ενός ναρκισσισμού της ελάχιστης διαφοράς.

Κατερίνα: Παρακολουθούμε την Κόκκινη Καρφίτσα από την αρχή της. Το καλλιτεχνικό βήμα που έδωσε ο ιδρυτής της Βαγγέλης Βέκιος –που τόσο άδικα και πρόωρα μας άφησε– σε καλλιτέχνες κυρίως πρωτοεμφανιζόμενους, μέσα σε ένα ομιχλώδες δισκογραφικό τοπίο, είναι σημαντικό. Ελπίζουμε η Κόκκινη Καρφίτσα μέσω των συνεργατών του να συνεχίσει την προσπάθεια ως φάρος πολιτισμού. Ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές για τη χώρα. Εμείς, που είμαστε αισθηματίες και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το ν' ασχολούμαστε με τη μουσική, κάνουμε κάθε στιγμή ό,τι η τύχη κι η αναγκαιότητα επιτρέπει, ελπίζοντας ότι τίποτα καλό δεν πάει χαμένο.

Official Page: https://www.facebook.com/kyrmizi.katerina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL