Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Γερμανία, έτος μηδέν: Οι επιζήσαντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία, έτος μηδέν: Οι επιζήσαντες

"Το τραγούδι του Φοίνικα" του Κρίστιαν Πέτζολντ

"Το τραγούδι του Φοίνικα" (Phoenix)

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Πέτζολντ

Ερμηνεία: Νίνα Χος, Ρόναλντ Ζέρφελντ, Νίνα Κούντζεντορφ

Ο Κρίστιαν Πέτζολντ, από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της Γερμανίας σήμερα (θυμίζουμε την ταινία του Barbara που είχαμε δει και στην Ελλάδα το 2012, με ηρωίδα μια γιατρίνα στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του '80, η οποία τιμωρείται με δυσμενή μετάθεση εξαιτίας των αντικαθεστωτικών αντιλήψεών της) "επιστρέφει" εδώ στην περίοδο αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ηρωίδα του (την υποδύεται και πάλι η εξαιρετική Νίνα Χος), η Νέλι, μια Εβραία που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πρέπει να υποβληθεί σε σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το τραυματισμένο πρόσωπό της. Της προτείνουν να διαλέξει όποιο πρόσωπο θέλει, ακόμη και της σταρ της εποχής, Χέντι Λαμάρ. Αλλά εκείνη επιμένει ότι θέλει ξανά το δικό της πρόσωπο... Μετά τις επεμβάσεις, θα αναζητήσει τον σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Επειδή βλέπει όμως ότι "μοιάζει πάρα πολύ" με τη χαμένη γυναίκα του, θα της προτείνει να υποδυθεί εκείνη, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι, αν και διστακτική, δέχεται να παίξει αυτό τον ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει τα πραγματικά συναισθήματα του άνδρα της, τον οποίο υποψιάζεται ότι την κατέδωσε για να σώσει τον εαυτό του... Ο Πέτζολντ δουλεύει συστηματικά με τις σιωπές, τα βλέμματα και τις εσωτερικές συγκρούσεις, με φόντο τα ερείπια της κατεστραμμένης Γερμανίας.

"Το αλάτι της Γης" (The Salt of the Earth)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς, Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο

Ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο Βραζιλιάνο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, που επί τέσσερις δεκαετίες ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη - με ιδιαίτερη προτίμηση για την Αφρική, όπου και βίωσε την απόλυτη απελπισία, ζώντας από κοντά τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Ο Βέντερς, θαυμαστής του εδώ και πολλά χρόνια, συνεργάζεται στη σκηνοθεσία γι' αυτή την ταινία με τον γιο του Σαλγκάδο, Τζουλιάνο.

"Ημέρες έκλειψης" (Dni zatmeniya)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Σοκούροφ

Ερμηνεία: Άλεξ Ανανίσμοβ, Εσκεντέρ Ουμάροβ, Ιρίνα Σοκόλοβα, Βλαντιμίρ Ζαμάνσκι, Κύριλλο Ντούντκιν, Βίκτορ Μπελοβόλσκι

Σε επανέκδοση, μια από τις πρώτες ταινίες του Σοκούροφ, του 1988. Στο Τουρκμενιστάν της Σοβιετικής Ένωσης, ο γιατρός Ντιμίτρι Μαλγιάνοβ, ο οποίος έχει βρεθεί εκεί με απόσπαση, αναλαμβάνει να κάνει έρευνα για τις επιπτώσεις της θρησκευτικής πρακτικής στην ανθρώπινη υγεία. Φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θρησκευτική πίστη μπορεί να βελτιώσει την υγεία, ωστόσο διάφορα παράξενα γεγονότα τον εμποδίζουν να ολοκληρώσει τη μελέτη του, σαν να τον εμποδίζει μια υπερφυσική δύναμη... Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα των κορυφαίων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας Μπόρις και Αντρέι Στρουγκάτσκι Δισεκατομμύρια χρόνια πριν από το τέλος του κόσμου.

"Η αρχαιολόγος"

Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης

Ντοκιμαντέρ, για τις προσπάθειες της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου - Μεντεσίδη να διασώσει ό,τι μπορεί σε μια αρχαιολογική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Ο Κίμων Τσακίρης (Sugartown) εστιάζει στη μοναχική προσπάθεια της αρχαιολόγου, κόντρα σε κάθε λογής εμπόδια, και με τον χρόνο να δουλεύει εναντίον της...

"Η τριλογία της Απόκλισης: Ανταρσία" (Insurgent)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Σβέντκε

Ερμηνεία: Σέιλιν Γούντλι, Θίο Τζέιμς, Κέιτ Ουίνσλετ, Οκτάβια Σπένσερ, Ναόμι Ουότς, Μάιλς Τέλερ, Ζόε Κράβιτζ, Τζέι Κόρτνι, Άνσελ Έλγκορτ, Ρέι Στίβενσον, Μάγκι Κιου, Μεκάι Φάιφερ, Ντάνιελ Ντάε Κιμ

Δεύτερο μέρος της "Τριλογίας της Απόκλισης", που βασίζεται στη σειρά των βιβλίων της Βερόνικα Ροθ (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Η Σέιλιν Γούντλι και ο Θίο Τζέιμς υποδύονται τους επαναστάτες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εξουσιομανούς Τζανίν. Ο στρατός της χτενίζει τα ερείπια της πόλης για να τους εντοπίσει, ενώ από την πλευρά της η Τρις προσπαθεί να βρει για ποιο λόγο θυσιάστηκαν οι γονείς και οι φίλοι της... Σκηνοθετεί ο Γερμανός Ρόμπερτ Σβέντκε.

"Ο άνθρωπος του Νοέμβρη" (The November Man)

Σκηνοθεσία: Ρότζερ Ντόναλτσον

Ερμηνεία: Πιρς Μπρόσναν, Όλγα Κιριλένκο, Λουκ Μπρέισι, Λαζάρ Ριστόβσκι, Μπιλ Σμίτροβιτς

Από τον έμπειρο σκηνοθέτη ταινιών δράσης Ρότζερ Ντόναλτσον. Σινεμά διαρκούς έντασης και "παιχνίδια πρακτόρων", με τον Πιρς Μπρόσναν να υποδύεται πρώην πράκτορα της CIA σε σύγκρουση με άλλο πράκτορα και παλιό του φίλο. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μπιλ Γκρέιντζερ «There Are No Spies».

"Σον το πρόβατο: Η ταινία" (Shaun the Sheep Movie)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Μπάρτον, Ρίτσαρντ Στάρτζακ

Ανιμέισον, με την τεχνική stop motion και ήρωα τον Σον, ένα έξυπνο αλλά άτακτο πρόβατο, που ζει στη Φάρμα Μόζι Μπότομ, υπό την επίβλεψη του Αγρότη και του Μπίτζερ, ενός καλοπροαίρετου αλλά μη αποτελεσματικού τσοπανόσκυλου...

"Amore Mio"

Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Ερμηνεία: Φάνης Μουρατίδης, Ναταλία Τσαλίκη, Πάνος Μουζουράκης, Αθηνά Οικονομάκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Ιωάννα Πηλιχού, Αλέξανδρος Γιάννου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ελίνα Μάλαμα

Διασκευή μιας ιταλικής εμπορικής επιτυχίας, από τον σκηνοθέτη και τους σεναριογράφους της «Νήσου». Τέσσερις ερωτικές ιστορίες συνθέτουν μια κωμωδία καταστάσεων. Για την ταινία δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL