Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μια εντυπωσιακή τζαζ εκδοχή της ελληνικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια εντυπωσιακή τζαζ εκδοχή της ελληνικής κρίσης

Η Τζούλιαν Μουρ στην ταινία "Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει"

"Τετάρτη 04:45"

Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου

Ερμηνεία: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Αδάμ Μπουσδούκος, Γιώργος Συμεωνίδης, Mimi Branescu, Μαρία Ναυπλιώτου

Γεννημένος το 1976, ο Αλέξης Αλεξίου έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στην κινηματογραφική μυθοπλασία μεγάλου μήκους το 2008 με την Ιστορία 52, μια έντεχνη και ευφυέστατη καταβύθιση στον κόσμο του φανταστικού με "υλικά" της καθημερινότητας. Στη νέα του ταινία, κινείται σε φαινομενικά διαφορετικό "έδαφος", με ήρωα τον Στέλιο, έναν ιδιοκτήτη τζαζ μπαρ στην Αθήνα τον χειμώνα του 2010, που χρεοκοπεί μαζί με τα όνειρά του. Η κρίση μιας ολόκληρης χώρας εισβάλλει ορμητικά στον μικρόκοσμο που είχε δημιουργήσει ο ήρωας, το προστατευτικό "κουκούλι" της καλλιτεχνικής - επαγγελματικής ιδιαιτερότητας διαλύεται, καθώς έχει μονάχα 32 ώρες για να βρει τα χρήματα που είχε δανειστεί από έναν Ρουμάνο μαφιόζο.

Ο Αλεξίου υιοθετεί εδώ μια ελαφρώς διαφοροποιημένη στρατηγική σε σχέση με την προηγούμενη ταινία του, η αφήγηση "μοιάζει" περισσότερο ρεαλιστική και στα διάκενα υπονομεύεται από την εισβολή στοιχείων που αντιτίθενται στη λογική επαλληλία. Οχι μόνο ο επαγγελματικός του χώρος αλλά και η προσωπική-οικογενειακή του ζωή έχει γίνει συντρίμμια, με την γυναίκα του να είναι ένα βήμα πριν την οριστική απομάκρυνση. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, εις βάρος του Στέλιου, και κάποιος πρέπει να αναλάβει να στολίσει και το έλατο στο σπίτι... Η ταινία του Αλεξίου είναι μια πετυχημένη διασταύρωση νεο-νουάρ και κινηματογράφου του φανταστικού, με την τελική σκηνή να είναι ένα κρεσέντο χορογραφημένης βίας, όμως σε σχέση με την Ιστορία 52 αυτή τη φορά τα "σημάδια" της ελληνικής κρίσης στην αφήγηση είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτα.

"Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει" (Still Alice)

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, Γουός Γουεστμόρλαντ

Ερμηνεία: Τζούλιαν Μουρ, Κρίστεν Στιούαρτ, Άλεκ Μπόλντουιν, Κέιτ Μπόσγουορθ

Η ταινία που έδωσε στην Τζούλιαν Μουρ το φετινό Όσκαρ ερμηνείας. Υποδύεται μια γλωσσολόγο, καθηγήτρια πανεπιστημίου, με ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, που αρχίζει ξαφνικά να χάνει τη μνήμη της από μια πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ. Η Τζούλιαν Μουρ χειρίζεται αυτή τη δύσκολη ερμηνεία με μαεστρία, δίνοντας στην οθόνη ένα χαρακτήρα που αποσυντίθεται βήμα προς βήμα - ακόμα και το σχέδιο της ηρωίδας να φύγει θεληματικά από τη ζωή όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο πέφτει στο κενό...

"Από μηχανής" (Ex Machina)

Σκηνοθεσία: Άλεξ Γκάρλαντ

Ερμηνεία: Ντόνολ Γκλίσον, Όσκαρ Άιζακ, Αλίσια Βικάντερ

Επιστημονικής φαντασίας, με ένα παράξενο "τρίγωνο", έναν δισεκατομμυριούχο προγραμματιστή τεχνητής νοημοσύνης (Οσκαρ Άιζακ), που θεωρείται "ο Μότσαρτ των προγραμματιστών", τον εύθραυστο υπάλληλό του (Ντόνολ Γκλίσον) και ένα θηλυκό ρομπότ (Αλίσια Βικάντερ) που έχει δημιουργήσει ο πρώτος. Ολη η ιστορία λαμβάνει χώρα στην πολυτελή έπαυλητου δισεκατομμυριούχου, με το "παιχνίδι εξουσίας" που ασκεί εκείνος. Ενδιαφέρον αλλά ψυχρό και απόμακρο. Σκηνοθετικό ντεμπούτο τουσεναριογράφου Άλεξ Γκάρλαντ (γνωστός μας από τα σενάρια των ταινιών 28 μέρες μετά, Μη μ' αφήσεις ποτέ και Sunshine, αλλά και από το μυθιστόρημά του Η παραλία που μετέφερε στην οθόνη ο Ντάνι Μπόιλ).

"Fils de Grece - Τα παιδιά του Εμφυλίου"

Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

Ερμηνεία: Τζένη Σταυροπούλου, Πέτρος Γιασεμής

"Επιστροφή" στην τραυματική δεκαετία του '40, με μια ταινία που εστιάζει στις περιπέτειες των παιδιών του Εμφυλίου: Κάπου 60.000 παιδιά μετακινήθηκαν υποχρεωτικά, είτε στις χώρες του ανατολικού μπλοκ είτε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Η εξαιρετικά τραυματική ιστορία ούτε έχει αποτιμηθεί επαρκώς (πώς θα μπορούσε, άραγε, να "μετρηθεί" το τραύμα τόσων παιδικών ψυχών;) ούτε έχει διερευνηθεί ικανοποιητικά ως ιστορικό γεγονός.

Στην ταινία του Γρηγοράτου μια νέα κοπέλα (Τζένη Σταυροπούλου) κάνει τη δική της έρευνα για τα παιδιά του Εμφυλίου με αφετηρία την ιστορία της γιαγιάς της. Χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, επικοινωνεί συνεχώς με δύο μπλόγκερ που προσθέτουν "ψηφίδες" στην έρευνα.

Ο Γρηγοράτος συνθέτει το οπτικό μέρος της ταινίας του μέσα από τέσσερις "πηγές": Είναι το έγχρωμο "τώρα", το ασπρόμαυρο -και σπάνιο- αρχειακό υλικό, που συμπλέκεται με κάποιες στιγμές ασπρόμαυρης αναπαράστασης της εποχής εκείνης. Σε κάποιες ιδιαίτερες σκηνές έχουν προστεθεί και κόμικς που δίνουν μια τρίτη διάσταση στην αφήγηση του παρελθόντος χρόνου. Οπωσδήποτε η μεγάλη διάρκεια της ταινίας κουράζει τον θεατή, ενώ είναι φανερό σε αρκετά σημεία ότι το σενάριο είχε ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας. Ο τίτλος της ταινίας είναι από την περίφημη έκκληση του ποιητή Πολ Ελυάρ στον Γράμμο με τηλεβόα προς τους στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού, το καλοκαίρι του 1949 (περισσότερα για την ταινία στο κυριακάτικο φύλλο).

"Ο ξένος στον ξένο: Δημήτριος Γαλανός - Μπενάρες"

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τριτσιμπίδας

Ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο ενός λόγιου του 18ου αιώνα που αγάπησε βαθιά την Ινδία, έζησε εκεί περίπου μισό αιώνα και πέθανε στον ιερότερο ινδουιστικό τόπο, το Μπενάρες. Η ταινία έχει ως οδηγό έναν σημερινό μελετητή, εγκαταστημένο στο ίδιο μέρος. Ο Δημήτριος Γαλανός ο Αθηναίος (1760-1833) μετέφρασε σημαντικά σανσκριτικά κείμενα κατά τη διάρκεια των 47 ετών που έζησε στην Ινδία. ΟΓαλανός πεθαίνοντας άφησε τη μισή του περιουσία, τα χειρόγραφα και τα βιβλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο "άξονας" του ντοκιμαντέρ συντίθεται από συνεντεύξεις ειδικών και ιδιαίτερα του μελετητή Δημ. Βασιλειάδη ο οποίος ζει στο Μπενάρες. Ο Γάγγης, ο θάνατος και η μετεμψύχωση, οι ναοί, οι προσκυνητές, ο λαβύρινθος του παζαριού, οι ιεροτελεστίες, οι θρησκευτικές αναπαραστάσεις...

"Τζόκερ" (Wild Card)

Σκηνοθεσία:Σάιμον Γουέστ

Ερμηνεία: Τζέισον Στέιθαμ, Μίλο Βεντιμίλια, Σοφία Βεργκάρα, Στάνλεϊ Τούτσι, Αν Χες

Ο Τζέισον Στέιθαμ σε ρόλο τζογαδόρου σωματοφύλακα στο Λας Βέγκας, σε μια περιπέτεια που σκηνοθετεί ο Σάιμον Γουέστ του Con Air. Όταν ένας πολύ καλός φίλος του ήρωά μας θα πέσει θύμα ξυλοδαρμού, ανακαλύπτει ότι έχει απέναντί του τη μαφία...

"Σταχτοπούτα" (Cinderella)

Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα

Ερμηνεία: Κέιτ Μπλάνσετ, Λίλι Τζέιμς, Ρίτσαρντ Μάντεν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χόλιντεϊ Γκρέντζερ

Ο Κένεθ Μπράνα σκηνοθετεί αξιοπρεπώς το κλασικό παραμύθι του Σαρλ Περό, σε μια παραγωγή της Ντίσνεϊ. Η Σταχτοπούτα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τραγική μοίρα της "με θάρρος και καλοσύνη", κι ένας γοητευτικός πρίγκιπας την περιμένει για να αλλάξει τη ζωή της... Βλέπεται ευχάριστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL