Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Gang Of Four
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Gang Of Four

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΜΠΟΥΡΑ

Έχουν επανακάμψει δυναμικά τα τελευταία χρόνια, έπειτα από μια μακρά περίοδο ανάπαυλας. Σήμερα εκδίδουν το δεύτερο άλμπουμ της νέας φάσης της καριέρας τους και είναι ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον Andy Gill, το μόνο σταθερό μέλος της μπάντας όλα αυτά τα χρόνια.

«Λειτουργείτε», με διακοπές, γύρω στα 35 χρόνια. Είστε ευχαριστημένοι με όσα έχετε καταφέρει;

Ναι, κάνεις ό,τι μπορείς καλύτερο και άλλοτε πετυχαίνεις τον στόχο, άλλοτε όχι και τόσο. Πιστεύω ότι ο καινούργιος δίσκος μας, το «What Happens Next», είναι τόσο καλός όσο οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει. Μερικά από τα πιο «ενδιαφέροντα» γεγονότα των πρώτων μας χρόνων ήταν το διώξιμό μας από την εκπομπή του BBC «Top Of The Pops» επειδή χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «καπότες» και η απαγόρευση του σινγκλ μας «I Love A Man In A Uniform» από το BBC, καθώς τα βρετανικά στρατεύματα έμπαιναν στα νησιά Falklands. Ήταν μια ζωντανή περίοδος πολιτικά - οι Gang of Four ήταν δραστήριοι σε κινητοποιήσεις φορέων όπως το Ροκ Ενάντια στον Φασισμό, τον Σεξισμό κ.λπ.

Έχετε δημιουργήσει ένα προσωπικό ύφος από το ξεκίνημά σας, τόσες και τόσες μπάντες σάς έχουν ακολουθήσει. Νιώθετε ότι αυτό σάς δημιουργεί ένα είδος υπευθυνότητας;

Όχι! Αλλά είμαι ευγνώμων για τα καλά πράγματα που άλλοι καλλιτέχνες που σέβομαι ιδιαίτερα λένε για μένα και την μπάντα... Οι Gang Of Four είναι ένα δυναμικό, εξελισσόμενο project, που διαρκώς προσελκύει νέα ακροατήρια. Εν μέρει αυτό έχει να κάνει με τα συγκροτήματα που έχουν επηρεαστεί από τους Gang Of Four - μπάντες από τα '80s και τα '90s, όπως οι Red Hot Chili Peppers, REM, Rage Against The Machine, Nirvana. Αλλά και νεότερα, όπως οι Bloc Party, Futureheads, Franz Ferdinand που πάντοτε ανέφεραν τους Gang Of Four... Τον περασμένο χρόνο μου είχε τραβήξει την προσοχή η St Vincent και εξεπλάγην όταν με ονομάτισε σαν τον αγαπημένο της κιθαρίστα!

Σήμερα είσαι το μοναδικό από τα πρώτα μέλη του γκρουπ. Αυτό κάνει πιο δύσκολο το να συνεχίσεις φροντίζοντας για όλα τα στοιχεία που συναποτελούν έναν δίσκο των Gang Of Four;

Πάντοτε ήμουν ευτυχής και πρόθυμος να φροντίζω για όλα: τους ρυθμούς, τις κιθαριστικές γραμμές, τις συνθέσεις, να βρίσκω ήχους, να είμαι ο μηχανικός ήχου, ο παραγωγός, ο υπεύθυνος της μείξης. Οι στίχοι είναι συνήθως μια συνεργατική διαδικασία ανάμεσα στον Jon King κι εμένα, παρ' ότι πολλά κομμάτια τα έχω γράψει μόνος - έχω απολαύσει το σόλο γράψιμο γι' αυτό τον δίσκο.

Έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, το να είσαι μουσικός εξακολουθεί να είναι μια συναρπαστική δουλειά; Μιλάω και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοί σου με το Ίντερνετ και το free downloading...

Λατρεύω αυτό που κάνω και νιώθω ότι είναι πραγματικά κρίμα που οι μουσικοί πρέπει να παλέψουν για να επιζήσουν τώρα που η μουσική δίνεται σχεδόν δωρεάν.

Είσαστε μια άκρως πολιτική μπάντα. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κατάσταση στην Ελλάδα. Νιώθεις πως το παγκόσμιο κλίμα απαιτεί σήμερα περισσότερα πολιτικοποιημένα ροκ συγκροτήματα; Μπορείς να μου αναφέρεις κάποια που κρατούν το ίδιο πνεύμα με το δικό σας;

Οι νέες μπάντες ασχολούνται όλο και λιγότερο με την πολιτική. Ίσως κάποιοι φοβούνται ότι μ' αυτό τον τρόπο θα καταλήξουν... βαρετοί. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι αυτά τα πράγματα έχουν να κάνουν με τη μόδα και η πολιτική δεν είναι της μόδας, παρ' ότι αυτό δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που θέλουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι στην εμπροσθοφυλακή όλου αυτού. Η πολιτική ατζέντα έχει αλλάξει, είναι λιγότερο πολωμένος ο κόσμος απ' ό,τι ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80.

Μ' αρέσουν πολύ οι Sleater Kinney, όχι ακριβώς καινούργιοι, αλλά σχετικά νεαρής ακόμα ηλικίας. Η μουσική και η προσέγγισή τους είναι βαφτισμένη σε κάθε είδους πολιτικού και σεξουαλικού προσανατολισμού θέματα. Οι άνθρωποι θα 'πρεπε να ανησυχούν λιγότερο για το αν θα βγάλουν τόνους δίσκων και να προσπαθούν περισσότερο να κάνουν πράγματα πρωτότυπα και ενδιαφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL