Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
JUN MIYAKE / Jun Miyake: Το Θέατρο της Χαμένης Μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

JUN MIYAKE / Jun Miyake: Το Θέατρο της Χαμένης Μνήμης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ Ν. ΦΡΑΓΚΟ

Ο Γιαπωνέζος Jun Miyake σπούδασε στο Berkeley τρομπέτα, πολύ γρήγορα όμως -επιστρέφοντας στην πατρίδα του- εξελίχθηκε σε σημαντική καλλιτεχνική φιγούρα έχοντας κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ αλλά και έχοντας συνθέσει μουσική για πολλά φιλμ, ντοκιμαντέρ, διαφημίσεις και θεατρικά έργα. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες και χορογράφους όπως η Πίνα Μπάους, ο Βιμ Βέντερς, ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Όλιβερ Στόουν, επίσης με γνωστούς μουσικούς: Arto Lindsay, Nina Hagen, Grace Jones, Gavin Friday, Ron Carter, David Byrne και Hal Willner, για να ονοματίσουμε μερικούς. Εγκατεστημένος από το 2006 στο Παρίσι, ο Μiyake δουλεύει σε διάφορα project, ενώ το άλμπουμ του Stolen from Strangers θεωρήθηκε από τα καλύτερα για το 2008 αποσπώντας διάφορα βραβεία. Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον Miyake με αφορμή το δεύτερο μέρος μιας σειράς έργων υπό τον γενικό τίτλο Lost Memory Theatre.

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δημιουργία τού Lost Memory Theatre Αct 2;

Η ιδέα πίσω από το Lost Memory Theatre πάει περίπου 20 χρόνια πίσω. Συζητούσα με έναν από τους παραγωγούς μου την ιδέα να ξεκινήσω μια μουσική εταιρεία, όταν με ρώτησε ποιο θέμα θα είχε το έργο της ζωής μου. Τότε είναι που μου ήρθε η ιδέα για το project του Lost Memory Theatre. Στην Ιαπωνία έχουμε πολλούς σεισμούς και για λόγους ασφαλείας κατεδαφίζουμε όλα τα κτήρια κάθε 40-50 χρόνια και τα ξαναχτίζουμε σύμφωνα με τις καινούργιες κάθε φορά προδιαγραφές. Έτσι, όταν κάποιος επισκεφτεί την πόλη του μετά από καιρό δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει τη γειτονιά του καθώς όλα γύρω θα έχουν μάλλον αλλάξει. Εστιατόρια, κλαμπ, καφέ, τα πάντα εξαφανίζονται. Και πάντοτε αναρωτιόμουν πού πάνε όλες αυτές οι αναμνήσεις που συνδέονται με το συγκεκριμένο μέρος. Εξαφανίζονται, άραγε, μαζί με την περιοχή; Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε εκεί ένα θέατρο όπου θα έρρεαν όλες οι αναμνήσεις, όπου οι άνθρωποι θα μαζεύονταν όλοι μαζί και θα έβρισκαν ξανά αυτά που έχουν χάσει; Και αν ακουγόταν εκεί κάποια μουσική, τι είδους μουσική θα ήταν αυτή; Θα έπρεπε να είναι κάτι που δεν έχει ακουστεί ξανά, όχι κάτι το νοσταλγικό αλλά κάτι ικανό να επαναφέρει στους ανθρώπους τις χαμένες αναμνήσεις τους. Η δημιουργία μιας τέτοιας μουσικής είναι κάτι πραγματικά δύσκολο. Αποφάσισα να δοκιμάσω ήδη από τότε, και χρησιμοποίησα αυτό το υλικό 20 χρόνια αργότερα επειδή τώρα μπορώ να διακρίνω πιο καθαρά την κατεύθυνση που πρέπει να πάρω.

Από τότε που συνέλαβα την ιδέα του Lost Memory Theatre συνεχίζω να εργάζομαι πάνω σε αυτή. Το άλμπουμ μου Stolen From Strangers, που κυκλοφόρησε το 2008, λειτούργησε σαν πρόλογος στο Lost Memory Theatre Act 1 (2013) και Lost Memory Theatre Act 2 (2014). Μετά το Act 1 δεν έμεινα ικανοποιημένος. Ένιωσα πως είχα καλέσει τους ανθρώπους να έρθουν στο θέατρο, αλλά δεν είχα κατορθώσει να προσεγγίσω τις προσωπικές χαμένες αναμνήσεις. Έτσι, με το Act 2 προσπάθησα να πάω βαθύτερα, να προχωρήσω σε μια πιο μύχια διάσταση.

Οπότε πάμε για το Act 3;

Ετοιμάζομαι γι' αυτό που θα είναι ένα μεγάλο έργο, αλλά επειδή μόλις τώρα ξεκίνησα δεν μπορώ να ξέρω ακόμα πώς θα διαμορφωθεί. Προσπαθώ να τελειώσω το Act 3 και να περάσω στο επόμενο βήμα. Υπήρξε και ένα θεατρικό έργο το περασμένο καλοκαίρι στην Ιαπωνία εμπνευσμένο από το άλμπουμ, ο τίτλος μάλιστα ήταν Lost Memory Theatre! Είχα πολλές αμφιβολίες, γιατί δεν ήθελα η μουσική μου να διασπάται από διαλόγους ή χορογραφίες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικό. Οι χορευτές και οι ηθοποιοί ήταν θρυμματισμένες εικόνες που έδιναν μια οπτική υφή στη μουσική, ποιητική και εύθραυστη.

Οι μουσικές φόρμες έχουν από καιρό κορεστεί. Μέχρι να βρω κάτι εντελώς νέο σκάβω στις αισθητικές επιρροές μου και φτιάχνω ένα υβρίδιο με άλλα στοιχεία. Προσπαθώ να βγάλω ό,τι ακούω μέσα μου προς τα έξω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL