Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΣΠ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ / Επιστολή για λόγους ιστορικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΣΠ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ / Επιστολή για λόγους ιστορικούς

Θέλοντας να υπερασπίσει τη μνήμη και την ιστορία, ο αναγνώστης μας Χρ. Μάνης, φοιτητής την περίοδο 1972-76, αναφέρεται με επιστολή του προς την "Αυγή" στον βίο και την πολιτεία τού πρόσφατα εκλιπόντος αρχαιολόγου Σπ. Ιακωβίδη κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όταν υπηρετούσε ως καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο και παύθηκε το 1974 ως συνεργάτης της χούντας.

Ο Σπύρος Ιακωβίδης ήταν συνεργάτης της στρατιωτικής χούντας της 21ης Απριλίου 1967 και φανατικός εχθρός του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.

Όντας καθηγητής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, είχε προτείνει με επιστολή του στη Σύγκλητο τα εξής ανατριχιαστικά: "Να δημιουργηθεί ένα σώμα τηρήσεως της τάξεως εντός του Πανεπιστημίου, σώμα επίσημον, εν στολή, σώμα εξηρτημένον υπό της Διοικήσεως του Ιδρύματος..."

Πότε τα πρότεινε αυτά; Στις 29 Μαρτίου 1973, δηλαδή λίγες μέρες μετά τη δεύτερη κατάληψη της Νομικής Σχολής (που έγινε στις 20 Μαρτίου 1973 και αιματοκυλίστηκε από τη χουντική αστυνομία). Προφανώς, ο Σπ. Ιακωβίδης δεν ήταν ικανοποιημένος από τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια και τα στρατοδικεία. Ήθελε χειρότερα... Σκεφτείτε επίσης ότι αρκετοί από τους κακοποιηθέντες αγωνιστές ήταν φοιτητές του.

Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας ο Σπ. Ιακωβίδης παύθηκε από το Πανεπιστήμιο ως συνεργάτης της (όπως και άλλοι...) Φυσικά, αυτό πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση του ισχυρού φοιτητικού κινήματος, το οποίο τόνιζε: "Δεν είναι δυνατόν να λέγονται πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όσοι συνεργάστηκαν με τη χούντα".

Ήμουν φοιτητής Φιλοσοφικής Αθήνας τότε και αυτά που αναφέρω τα έζησα. Το φθινόπωρο του 1974 και στη σχολή μου είχε συσταθεί "επιτροπή αποχουντοποίησης", η οποία δραστηριοποιήθηκε και έφερε στο φως πολλά στοιχεία για τους υπηρετήσαντες τη δικτατορία. Τότε βρέθηκαν και οι προτάσεις του Σπ. Ιακωβίδη στη Σύγκλητο (παραπέμπω στο περιοδικό Αντί, τχ. 21/2/1976).

Να θυμόμαστε. Με όπλο τη μνήμη, δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιωθεί η ιστορία.

Χρήστος Μάνης

Καθηγητής φιλολογίας - ιστορικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL