Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Κεντρικό θέμα στον χρηματιστηριακό πυλώνα της βιομηχανίας του θεάματος το κλείσιμο της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντρικό θέμα στον χρηματιστηριακό πυλώνα της βιομηχανίας του θεάματος το κλείσιμο της ΕΡΤ

The Hollywood Reporter

Ένα από τα κεντρικά θέματα στον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό πυλώνα της βιομηχανίας του θεάματος δεν είναι άλλο από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο σύντομο ρεπορτάζ του περιοδικού, τονίζεται ότι οι υπάλληλοι του Ραδιομεγάρου αψηφούν την απόφαση της συντηρητικής (και όχι τρικομματικής ή κυβερνητικής συμμαχίας) κυβέρνησης και συνεχίζουν να εκπέμπουν από όποια συχνότητα μπορούν.

Στη συνέχεια, δίνεται έμφαση στους χιλιάδες των διαδηλωτών που έχουν μαζευτεί ανά τη χώρα και συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων, ενώ ο συντάκτης κάνει λόγο για ένα πακέτο προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά, που περιλαμβάνει και την ΕΡΤ, η οποία κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο, 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Εδώ το περιοδικό αναφέρεται στις δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου. Το κλείσιμο της ΕΡΤ εντάσσεται στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και αποτελεί, όπως σημειώνει το άρθρο, μέρος των εγγυήσεων για την εκταμίευση της νέας δόσης. Σε κοινή επιστολή ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων ("EBU"), Ζαν-Πολ Φιλιπότ και η γενική διευθύντρια Ίνγκριντ Ντελτένρ, προς τον πρωθυπουργό, σημειώνουν πως η συγκεκριμένη απόφαση ξεπερνά τις όποιες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και σίγουρα η διακοπή ή όχι της ΕΡΤ μπορεί να αποφασιστεί εντός κοινοβουλευτικού διαλόγου και ποτέ διαμέσου κυβερνητικού διατάγματος. Το συντηρητικό περιοδικό μπαίνει στον πειρασμό, πράγμα σπάνιο, να προβλέψει άμεσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, με την Αριστερά να δέχεται ένα απρόσμενο δώρο.

La Vanguardia

Στον αντίποδα, η περίφημη καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, διαθέτει πλούσιο ρεπορτάζ και, εκτός από το πολιτικό κομμάτι, αναφέρεται και στην πολιτιστική κληρονομιά της ΕΡΤ. Η εφημερίδα ξεκινά με την διαπίστωση ότι η ΕΡΤ είναι ο πρώτος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ε.Ε., που βάζει λουκέτο και μάλιστα με μονομερή κυβερνητική απόφαση. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενώθηκαν, όπως σημειώνει η εφημερίδα, μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυου κόσμου, που τους συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή, ενώ εξοργιστικό χαρακτηρίζεται το μπλακ-άουτ στις συχνότητες της ΕΡΤ, που δεν μπορεί να "μαυρίζεται" έτσι ύστερα από 70 χρόνια λειτουργίας.

Η απόφαση αυτή, υποστηρίζεται, δεν είναι άσχετη με την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας, ενώ την ίδια στιγμή η Ν.Δ. κάνει επίδειξη στάση ισχύος απέναντι στους κυβερνητικούς εταίρους, εξαερώνοντας την κομματική τους υπόσταση, ενώ στο βάθος πλησιάζουν εκλογές και η μεγάλη αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έρχονται να προστεθούν στο ήδη αυξημένο ποσοστό ανεργίας της χώρας μας, κάτι που αποτελεί κανονική εκτέλεση για το εργασιακό δυναμικό της Ελλάδας. Η La Vanguardia, εκφράζει σοβαρούς φόβους πως ξεκίνησε με τον πιο άγριο τρόπο η τελική φάση για το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών της χώρας μας, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ισπανούς, ενώ μετά την ΕΡΤ, εικάζεται πως ακολουθούν η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΠΑ.

Τέλος, στο πλάι του άρθρου υπάρχει και ένα μίνι γκάλοπ, που δείχνει ότι το 70% των αναγνωστών είναι κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ και το 30% υπέρ.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL