Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ANOTHER BRICK IN THE WALL - The music school
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ANOTHER BRICK IN THE WALL - The music school

Το θέμα με το Music School, πέρα από τις επιδιώξεις των συντελεστών του, αφορά τη μεγάλη εικόνα της οποίας αποτελεί μέρος: μετατροπή της μουσικής σε υπόκρουση "sexy" και "χαριτωμένων" video clips, ειδήσεων και διαφημίσεων.

Από μια τέτοια επιχείρηση θεάματος τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Η λατρεία άλλωστε γι' αυτά είναι κοινός τόπος. Εκεί είναι που συγκλίνουν οι ευαισθησίες των πάντων, ακόμα και εκείνες των εντελώς αναίσθητων.

Η προέλευση των "δασκάλων" του σόου: ένας από τον χώρο του "ποιοτικού" τραγουδιού, τρεις από τον χώρο του "εμπορικού". Το ερώτημα βεβαίως από πού κι ώς πού λανσάρεται ως δασκάλα η Demy στον 2ο χρόνο της καριέρας της, μόνο ρητορικά μπορεί να τεθεί: η απάντηση είναι, γιατί... έτσι μας αρέσει.

Εννοείται ότι η μόνη που δεν έχει τίποτα να κερδίσει από μια τέτοια εκπομπή είναι η μουσική που χρησιμοποιείται ως προμετωπίδα της. Και εννοείται ότι δεν χρειάζεται ψυχολόγος για να μας εξηγήσει τι σημαίνει για το παιδί η εισαγωγή του σ' ένα κόσμο - "καλλιτεχνικό" αντίγραφο εκείνου του αθλητισμού, των αναβολικών και της ντόπας...

Ας επιστρέψουμε στη μεγάλη εικόνα, της οποίας μέρος αποτελούν τα talent shows:

Ο παιδικός πληθυσμός είναι προ πολλού στοχοποιημένος από την show business. Στα απευθυνόμενα κυρίως σ' αυτόν video clips η μουσική αποτελεί την πρόφαση, ενώ η σεξουαλικότητα των καλλιτεχνών προβάλλεται με ενήλικο τρόπο. Ο ρόλος των επιγόνων της Madonna (Rihanna, Gaga, Miley Cyrus...) είναι ο της σεξουαλικής αφύπνισης του "λιλιπούτειου" κοινού τους. Το ρεύμα συμπίπτει με μια πανσπερμία παιδικών καλλιστείων και επιδείξεων modeling, αλλά και με την έλευση, δειλά-δειλά, στο προσκήνιο της παιδοφιλίας ως "αποδεκτής" σεξουαλικής προτίμησης...

Και η παρότρυνση των παιδιών να κάνουν ό,τι και οι μεγάλοι είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Γιατί η άλλη είναι η ενθάρρυνση των μεγάλων να... γίνουν παιδιά, καθώς τα πάντα στη δημόσια σφαίρα προσεγγίζονται με ποδοσφαιρικούς όρους, κραυγές και τελετουργικά επαναλαμβανόμενες επικλήσεις της "αδρεναλίνης" και της "ενέργειας".

Αυτό όμως που μας συγκινούσε πάντα στα παιδιά ήταν η αθωότητα και η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, μένοντας εντελώς ανυπεράσπιστα.

Ζητούμενο επομένως από την καλλιεργούμενη σύγχυση ρόλων φαίνεται να είναι η παραγωγή πολιτών "αθώων και ανυπεράσπιστων", που θεωρούν το κάθε τι που βλέπουν δεδομένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL