Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Πάμε Gaga...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάμε Gaga...

Βλέποντας το... μίνι σόου της Lady Gaga στο αεροδρόμιο, την θριαμβευτική περιφορά της στους δρόμους της Αθήνας και τις γυμνές φωτογραφίες που ανέβασε από τη σουίτα του ξενοδοχείου, θυμάσαι ποια είναι η αποστολή των pop celebrities: να αποτελούν ζωντανούς οδηγούς συμπεριφοράς - ενσαρκώσεις "κοινωνικών τάσεων" σε ένα κόσμο υπό συνεχή αναδιαμόρφωση. Στην περίπτωσή μας, έχουμε το lifestyle του φαίνεσθαι, τη μετατροπή του σύγχρονου "πολίτη" σε στιλίστα της ζωής, άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την κάθε στιγμή με όρους happening. Ένας τέτοιος άνθρωπος ενδιαφέρεται πρώτιστα για το "πώς" κι έπειτα για το "τι". Και βέβαια το "γιατί", η κριτική σκέψη, βαίνει προς εξαφάνιση, υπό τα καταιγιστικά πυρά της ιδεολογίας του έρωτα. Η εισβολή των όρων του θεάματος στην καθημερινότητα καταργεί τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το virtual. Και η κυριαρχία των γυναικών pop celebrities αποτελεί την εμπροσθοφυλακή αυτής της κουλτούρας, που ξεκινάει από μια βίαιη συρρίκνωση του γυναικείου ψυχισμού στα κλισέ της ωραιοπάθειας και της παθητικότητας.

Η άλλη τάση, αλληλένδετη με την πρώτη, είναι η μανία με τη δημοσιοποίηση του ιδιωτικού.

Τι είναι αυτό που κάνει δισεκατομμύρια δικτυωμένων να εκθέτουν τις ιδιωτικές στιγμές τους σε κοινή θέα; Μα, η συστηματικά καλλιεργημένη αίσθηση ότι καθένας μας είναι και ένας (δυνάμει) σταρ. Ότι είμαστε τόσο σημαντικοί, που η παραμικρή λεπτομέρεια της ιδιωτικής ζωής μας αφορά την Ανθρωπότητα.

Αν οι καταβολές του φαινομένου βρίσκονται στην περιέργεια που πάντα αισθανόμασταν για τη ζωή των πρωταγωνιστών, η σημερινή διάχυσή του στην κοινωνία αφορά στην πανταχού παρουσία των καμερών και των εκμαυλιστικών εικόνων. Η σκυτάλη έχει περάσει από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κάμερα που ακολουθεί κατά πόδας τον "σταρ", οι κάμερες των realities σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη και οι κάμερες που νύχτα-μέρα καταγράφουν τα πάντα σε δημόσιους (και ιδιωτικούς) χώρους έχουν μεγαλύτερη συγγένεια μεταξύ τους από όση φαίνεται.

Σωκράτης Παπαχατζής

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL