Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Βιβλία για το φετινό καλοκαίρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλία για το φετινό καλοκαίρι

Θα έλεγε κανείς ότι, ως υπουργός Ανάπτυξης, ο Κωστής Χατζηδάκης προσπάθησε με κάθε τρόπο να κατεδαφίσει την καλή εικόνα που είχε δημιουργήσει μέχρι τότε: την εικόνα του νέου, μερικές φορές αντικομφορμιστικού, αποτελεσματικού και δραστήριου, ήρεμου πολιτικού. Αφήνοντας το υπουργείο του στον πρόσφατο ανασχηματισμό αποδείχθηκε λίγος και αναποτελεσματικός. Σε ορισμένους μάλιστα τομείς, όπως αυτός του βιβλίου, αποδείχθηκε επιπόλαιος και καταστροφικός.

Η ουσιαστική κατάργηση του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου (νόμο που φυλάνε ως κόρη οφθαλμού χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία) έφερε αναστάτωση στον εκδοτικό κόσμο, ανέτρεψε ισορροπίες και έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στην ήδη παραπαίουσα αγορά του βιβλίου. Οι συνέπειες φαίνονται ήδη, λίγους μήνες μετά, με τη θερινή εκδοτική παραγωγή. Τα βιβλία λιγότερα από ποτέ, σημαντική συρρίκνωση των καλών βιβλίων, σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση των δοκιμίων. Ο Κ. Χατζηδάκης, ο φιλελεύθερος και εκσυγχρονιστής, μπορεί να είναι υπερήφανος.

Εμείς, παρόλα αυτά, θα διαβάσουμε και πάλι πολλά βιβλία. Σε αντίθεση με τους υπουργούς, κάποιοι εκδότες εξακολουθούν να κάνουν ηρωικά τη δουλειά τους.

Αμερικανικό μυθιστόρημα: Ένας σπουδαίος συγγραφέας κερδίζει τη θέση που του ανήκει στην ελληνική βιβλιαγορά. Μετά τα περίφημα διηγήματα («Ο κολυμβητής»), ιδού και το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Τζον Τσίβερ με τίτλο «Φάλκονερ» (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου, εκδ. Καστανιώτη). Ένας καθηγητής πανεπιστημίου βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, μάρτυρας των θηριωδιών δεσμοφυλάκων και συγκρατουμένων. Ο νους του όμως εξακολουθεί να ταξιδεύει ελεύθερος και είναι αυτή η ελευθερία που θα βοηθήσει τον καθηγητή να επιβιώσει και να διατηρήσει την ανθρωπιά του. Συγκλονιστικό.

Γαλλικό μυθιστόρημα: Καινούργιος Κούντερα -ο ίδιος ο συγγραφέας λέει ότι θα είναι ο τελευταίος Κούντερα. Σε αυτή την έξοχη «Γιορτή της ασημαντότητας» (μτφρ. Γιάννης Η. Χάρης, εκδ. Εστία) ο Κούντερα προσπαθεί να δείξει ότι μερικές φορές η ασημαντότητα κρύβει ένα απρόσμενο βάθος, ότι η ζωή μας είναι η συνισταμένη μιας αλυσίδας ασήμαντων γεγονότων και σκέψεων. Ως γραφή επιλέγει ένα ύφος λιτό, σχεδόν τηλεγραφικό.

Ιρλανδικό μυθιστόρημα: Πρώτο βιβλίο του Κολμ Τομπίν στα ελληνικά, αυτή «Η διαθήκη της Μαρίας» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Ίκαρος) είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Βασική ηρωίδα είναι η Μαρία, η μητέρα του Ιησού, η οποία θρηνεί τον θάνατο του γιου της αφαιρώντας από τον πόνο της κάθε πολιτική, κοινωνική ή θρησκευτική διάσταση. Το μυθιστόρημα γράφτηκε στην Ιρλανδία -και αυτό φαίνεται.

Ελληνικό μυθιστόρημα: ...Αλλά γραμμένο στα γαλλικά. Η Μέλπω Αξιώτη έγραψε το «Ρεπυμπλίκ - Βαστίλλη» (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Άγρα) στη διάρκεια της παραμονής της στο Παρίσι, πριν πάρει τον μακρύ και δύσκολο δρόμο της εξορίας στις χώρες του «υπαρκτού». Η Αξιώτη γράφει θαμπωμένη από τη μαγεία αυτής της πόλης που ήξερε από τα διαβάσματά της, αλλά και με τη μελαγχολία αυτών που πρόκειται να της συμβούν. Μια καθ' όλα ευπρόσδεκτη εκδοτική ανακάλυψη.

Αμερικανικά διηγήματα: Ακόμα μια συλλογή διηγημάτων της πάντα πολύ καλής Άννυ Πρου. Το «Μια χαρά είναι και έτσι» (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Καστανιώτη) η συγγραφέας επανέρχεται στο Ουαϊόμινγκ, σε αυτά τα ψυχολογικά πορτρέτα της αμερικάνικης επαρχίας που την έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο. Λεπτό χιούμορ, βαθιά γνώση της ανθρώπινης φύσης, καίριες κοινωνικές παρατηρήσεις, μια υπέροχη γραφή.

Τσέχικα διηγήματα: Οι μικρές ιστορίες του βιβλίου «Μια ζωή ψαρεύοντας» (μτφρ. Κώστας Τσίβος, εκδ. Ίκαρος) έχουν ένα κοινό θέμα: την παιδική ηλικία του συγγραφέα τους Ότα Πάβελ, λίγα χρόνια πριν από τον πόλεμο, τότε που μια ιδιότυπη αθωότητα συνδυαζόταν με μια διαφορετική σχέση με τη φύση και τους ανθρώπους. Τρυφερό, νοσταλγικό, με αρκετό χιούμορ και εκείνο τον λυρισμό στον οποίο μας έχουν συνηθίσει οι Τσέχοι συγγραφείς.

Γαλλικό αστυνομικό: Τα τραύματα του πολέμου της Αλγερίας είναι ακόμα χαίνουσες πληγές. Μια αυτοκτονία πριν από πενήντα χρόνια σε ένα καράβι που μεταφέρει Γάλλους στρατιώτες πίσω στην πατρίδα θα προκαλέσει τέσσερα φρικτά εγκλήματα στη σημερινή Μασσαλία. Το «Ντζεμπέλ. Στους λόφους του Αλγερίου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Καστανιώτη) συνδυάζει άψογα το αστυνομικό σασπένς με το αντιμιλιταριστικό πνεύμα και τις ιστορικές αναφορές. Η γραφή του Ζυλ Βενσάν, παρότι μένει πιστή στους κανόνες του νουάρ μυθιστορήματος, πάει και λιγάκι παραπέρα.

Γαλλικό αστυνομικό: Στο δέκατο όγδοο διαμέρισμα του Παρισιού ζούνε, εκτός από τους Γάλλους, όλες οι φυλές του Ισραήλ: Άραβες, Εβραίοι, Αφρικανοί, Κινέζοι. Όλοι σε αγαστή σύμπνοια; Όχι, βέβαια! Αρκεί η επίθεση ενός Άραβα τσαντάκια που προσπαθεί να κλέψει την τσάντα μιας Εβραίας για να ξυπνήσει το ηφαίστειο. Ο ειρωνικός τίτλος «Το Παρίσι εν καιρώ ειρήνης» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πόλις) δίνει το στίγμα αυτού του πολύ ενδιαφέροντος μυθιστορήματος του Ζυλ Μαρτέν-Σωφιέ.

Γαλλικό αστυνομικό: Άλλος ένας Γάλλος νουάρ συγγραφέας, ο Τίτο Τοπέν, μας μεταφέρει στη βόρεια Αφρική, στη δίνη του Λιβυκού εμφυλίου πολέμου και της πτώσης του Καντάφι. Τυχοδιώκτες και στρατιωτικοί, δύο νεαρές Λίβυες που βρέθηκαν στο παλάτι του δικτάτορα και διάφορα άλλα πρόσωπα πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα «Λιβυκή έξοδος» (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ εκδ. Άγρα), το οποίο επίσης δεν κρύβει τις πολιτικές του καταβολές.

Ψυχολογικό δοκίμιο: Από τα ελάχιστα αξιόλογα δοκίμια που βγήκαν αυτή τη περίοδο είναι αυτό το εξαιρετικό «Οικογενειακά μυστικά» του Σερζ Τισσερόν (μτφρ. Ματίνα Βασιλείου, εκδ. Άγρα). Γράφοντας απλά και για να διαβαστεί από ένα ευρύ κοινό, ο Γάλλος ψυχίατρος Τισσερόν αναλύει μέσα σε λίγες σελίδες ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: τις συνέπειες που μπορούν να έχουν (για τρεις ολόκληρες γενιές!) μέσα σε μια οικογένεια κάποια μυστικά που ποτέ δεν λέγονται. Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και εξαιρετικά κατατοπιστικό και δεν είναι τυχαία η επιτυχία που γνωρίζει.

Αγγλική βιογραφία: Ένας βραβευμένος δημοσιογράφος της "Γκάρντιαν" ο Λουκ Χάρντινγκ γράφει την ιστορία ενός ήρωα του καιρού μας. Στο βιβλίο του «Φάκελος Σνόουντεν. Η ιστορία του Νο 1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Καστανιώτη) περιγράφει τη ζωή και τις ενέργειες του Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν όλο τον πλανήτη. Ενημερωτικό, γραμμένο σαν θρίλερ, τολμηρό και διεισδυτικό, το βιβλίο του Χάρντινγκ είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο για την εποχή που ζούμε και θέτει μια σειρά από ενδιαφέροντα ηθικά ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL