Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ελάτε για... καφέ

Καφέ... στον Φούρνο ψήνει και σερβίρει η θεατρική Ομάδα 92, που παρουσιάζει φέτος για δεύτερη χρονιά τη μαύρη κωμωδία του Πιέρο Κιάρα Ελάτε σ' εμάς για έναν καφέ σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Καρακίτσου, Ευγενία Μαραγκού, Ιουλία Σιάμου, Γιώργος Σκυριανός, Στέλλα Χατζημιχελάκη. Η Αυγή προσκαλεί τους αναγνώστες της να παρακολουθήσουν την παράσταση, προσφέροντας δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός με την επίδειξη του κουπονιού που δημοσιεύεται από σήμερα στην εφημερίδα, αυτήν την Παρασκευή (απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση) στο Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, 210-64.60.748), στις 9 μ.μ.,

PIGS

Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για τη διεθνή παραγωγή PIGS / Σωτηρία, αφού πρώτα περιόδευσε σε χώρες του "δημοσιονομικά αμαρτωλού" Νότου (Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία) και σε κάποιες του "ενάρετου" Βορρά (Δανία, Βέλγιο). Το αποτέλεσμα του project, που με σκηνικά μέσα επιχείρησε να διερευνήσει τις διαδικασίες επίκλησης αρνητικών εθνικών στερεοτύπων και «αποανθρωποποίησης», μέσω του ακρωνύμιου PIGS, θα παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό μέχρι 16/3, σε σκηνοθεσία Mαρίλλης Mαστραντώνη και ερμηνεία από τους περφόρμερ Δ. Δρόσο, Δ. Μαυρουδή, Β. Πασπάλη, Θ. Σαββάκη, Tσ. Φεσάκη, Δ. Χριστοδούλου, στο Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός), στις 7.00 μ.μ.

Πεζογραφία και Μεταπολίτευση

Σε ποιο βαθμό η ελληνική μεταδικτατορική πεζογραφία κατέγραψε τις διακυμάνσεις του σύγχρονου δημόσιου βίου και πόσο ενδιαφέρθηκε να αποτυπώσει τις συνθήκες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση; Απέναντι στη διαδεδομένη αντίληψη ότι δεν παρακολούθησε ούτε σχολίασε τις πρωτοφανείς ανατροπές και αλλοιώσεις στην ελληνική δημόσια ζωή τοποθετούνται οι εισηγητές στη διημερίδα «Ελληνική πεζογραφία και δημόσια σφαίρα, 1974-2013», αφιερωμένη στη μνήμη του Κωστή Σκαλιόρα, που πραγματοποιείται την Τετάρτη και την Πέμπτη, από την Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48), στις 6.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/2

Το βάθος του ουρανού

Με το τρίωρο κινηματογραφικό δοκίμιο του Κρις Μαρκέρ για τον «παγκόσμιο Μάη» του '68 Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο (1977), το οποίο παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης συνεχίζεται ο κύκλος προβολών πολιτικού κινηματογράφου της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ι. Οδός 48) στις 12 μ.

Απωθημένες ιστορίες

Το έργο τριών γυναικών ζωγράφων της Γενιάς του Τριάντα, τις Άννα Φαραντάτου (1888-1979), Χριστίνα Παπαβασιλείου (1910-1982), Πολυξένη Γιάνναρη (1918-1999), αλλά και τον προβληματισμό πάνω στα αίτια που το έργο τους ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε αρκετά, παρέμεινε στο περιθώριο, παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο Τρεις απωθημένες ιστορίες που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Αρχεία του Μοντέρνου (Υμηττού 64, Χολαργός), στις 11.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/2

Όπου υπάρχουν άνθρωποι

Έκθεση φωτογραφίας από τη δράση των Γιατρών του Κόσμου, με επιμέλεια του Γιάννη Γιαννακόπουλου, μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, με τίτλο ...όπου υπάρχουν άνθρωποι (10-28/2), εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής), στις 7.00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 11/2

Λέανδρος Πολενάκης

Μια βραδιά αφιερωμένη στο κριτικό, ποιητικό και πεζογραφικό έργο του Λέανδρου Πολενάκη, του θεατρικού κριτικού της εφημερίδας μας, για το οποίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης, η φιλόλογος και ηθοποιός Μαριέττα Σγουρδαίου, η αρχιτέκτων και θεατρολόγος Ελευθερία Ράπτου, ενώ κείμενα, δημοσιευμένα και ανέκδοτα, θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Βλάχος, Ντομένικα Ρέγγου και Ιωάννα Παπαδοπούλου, που θα συνοδεύσει λίγο κρασί και πολλή συζήτηση, διοργανώνεται στον Πολυχώρο Αλεξάνδρεια (Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής), στις 7.30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/2

Ιλιάδα

Επιστρέφει από σήμερα η Ιλιάδα που μετέφερε στη σκηνή ο Στάθης Λιβαθινός και η ομάδα του, σε μια τετράωρη επική παράσταση όπου τα ερωτήματα του σήμερα αναμετρώνται με τις απαντήσεις του ομηρικού έπους, η οποία θα παρουσιάζεται έως τις 9 Μαρτίου στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη), στις 8.00 μ.μ.

Διάσωση

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Η διάσωση: Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής, των Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή, μια νέα αφήγηση για τον διωγμό και τη διάσωση των Εβραίων που ανατρέπει στερεότυπα και μύθους, οι εκδόσεις Καπόν διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν οι Ραφαήλ Μωϋσής, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Νίκος Μπακουνάκης και οι συγγραφείς, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22), στις 7.30 μ.μ.

Αιώνας άστεγος

Τη νέα ποιητική συλλογή της Γιώγιας Σιώκου Αιώνας άστεγος (εκδ. Ταξιδευτής) παρουσιάζουν οι Γ. Γρηγοριάδης, Π. Ζουμπουλάκης, Λ. Πολενάκης, Π. Παπαδόπουλος, ενώ ποιήματα διαβάζει η Μ. Παπαδημητρίου, με μουσική συνοδεία του Ο. Γαργουλάκη, στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μ. Αντύπα 18, Ν. Ηράκλειο), στις 7.00 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 13/2

Οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ

Τη μελέτη του Βαγγέλη Τζούκα Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο 1942-44. Τοπικότητα και πολιτική ένταξη παρουσιάζουν οι ιστορικοί Νίκος Βαφέας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις της Εστίας, στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει (Ακαδημίας 32), στις 7.00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/2

Θλίψη

Ένα τριήμερο ερευνητικό δρώμενο πάνω στο συναίσθημα της θλίψης διοργανώνει από σήμερα η ομάδα nomaδes artcore, στο πλαίσιο μιας σειράς project με γενικό τίτλο Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί, μέσα από τα πέντε βασικά συναισθήματα, όπου καλλιτέχνες από πολλά πεδία δρουν και αντιδρούν με τους θεατές, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Δραπετσώνας (Αγ. Διονύσιος, Πειραιάς), στις 4.00 μ.μ.

Το μη φανερό

Πορτρέτα σπιτιών, κλειστά ή ανοιχτά παράθυρα φορτισμένα από ανθρώπινα χαρακτηριστικά μα και αισθήματα, ένας ολόκληρος κόσμος κρυμμένος πίσω από τα παραπετάσματα των προσόψεων είναι το θέμα της καινούργιας έκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Νικολάου, που με τον τίτλο Το μη φανερό εγκαινιάζεται στην γκαλερί Εικαστικός Κύκλος (Καρνεάδου 20), στις 8.00 μ.μ.

Tetraktys

Έργα Dmitri Shostakovich, Pascal Dusapin και Luigi Nono παρουσιάζει το κουαρτέτο εγχόρδων Tetraktys, δηλαδή οι Γιώργος Παναγιωτίδης (βιολί), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ali Basegmezler (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), στην αποψινή συναυλία του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 9.00 μ.μ.

Historein

Με αφορμή την ηλεκτρονική έκδοση του 13ου τόμου του, το περιοδικό Ιστορείν (www.historeinonline) διοργανώνει μια γιορτή... αμοιβαίου δοσίματος, χωρίς ομιλίες, παρά μόνο ποτό, κουβεντούλα και πολύ χορό, για τον οποίο φροντίζουν ο μουσικός παραγωγός Αντώνης Φράγκος και οι DJ-ιστορικοί Πολυμέρης Βόγλης και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, στο μπαρ Re-public (Μαιάνδρου 15, Μιχαλακοπούλου), στις 9.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/2

Παιχνίδια;

Την κουκλοθεατρική παράσταση Πού γεννιούνται τα παιχνίδια;, με πρωταγωνιστή έναν πιτσιρίκο που θα γνωρίσει και θα βοηθήσει τους αληθινούς κατασκευαστές τους, μικρά παιδιά σαν κι αυτόν, που θέλει να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς θεατές στο θέμα της παιδικής εργασίας, παρουσιάζει το Θέατρο Σκάλα στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206) στις 6.00 μ.μ.

Ιστορία της Τέχνης

Το παρθενικό τεύχος του νέου εξαμηνιαίου περιοδικού για την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Futura υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της ΑΣΚΤ Νίκου Δασκαλοθανάση με τίτλο Ιστορία της Τέχνης, παρουσιάζεται από τους συντελεστές του στο Polis Art Cafe (Στοά Βιβλίου), στις 12.00 μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL