Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Κρίσιμη τέχνη

Τέσσερες γενιές καλλιτεχνών συναντιούνται σε μια κοινή έκθεση, καταγράφοντας μέσα από διαφορετικά εικαστικά ιδιώματα και άμεσες, κατά μέτωπο απεικονίσεις, την αδιαίρετη σχέση τέχνης και κοινωνίας, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις εσωτερικές συνδέσεις στη διαχρονική πορεία της νεοελληνικής δημιουργικής έκφρασης, στην έκθεση Κρίσιμη τέχνη - Τέχνη στην κρίση, όπου παρουσιάζονται δημιουργίες των Άννας Κινδύνη, Βλάσση Κανιάρη, Γιάννη Ψυχοπαίδη και Δημήτρη Κατσούδα, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο), στις 7.30 μ.μ.

Last Drive

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, που τάραξε τα νερά του ανεξάρτητου ελληνικού ροκ, οι Last Drive συγκαταλέγονται στα κορυφαία ονόματα του χώρου, χάρη στον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της μουσικής τους, που αντλεί από τις καλύτερες στιγμές του αμερικανικού garage punk. Το Σάββατο συνομιλούν μουσικά με ένα άλλο συγκρότημα, τους κατά πολύ νεότερους Illegal Operation, που αντλούν από την παράδοση του μπλουζ, μπολιάζοντάς την με επιρροές από το ροκ και τον πειραματισμό, στη δεύτερη συνάντηση του κύκλου Secret gig στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 9.00 μ.μ.

Αλλιώς

Η νέα δισκογραφική δουλειά της ∆ήμητρας Γαλάνη και του Παρασκευά Καρασούλου, το cd single Αλλιώς, που περιλαμβάνει το ομώνυμο τραγούδι σε μουσική Χρυσόστομου Μουράτογλου και τα «Πίσω μην κοιτάς» και «Αν», της Δ. Γαλάνη και « Ένα κόκκινο μαντήλι» σε μουσική Jun Miyake, παρουσιάζεται μαζί με την ομότιτλη εικαστική έκθεση με τα έργα που δημιούργησαν οι Λίλα Σωτηρίου και Ανδρέας Γεωργιάδης, στην εκδήλωση που διοργανώνουν τη Δευτέρα η Μικρή Άρκτος και η North Knot στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός (Σταδίου 24), στις 8.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Τέσσερα σαξόφωνα

Ένα αντικομφορμιστικό ταξίδι στη μουσική διαχρονία, μέσα από έργα Βιβάλντι, Μπαχ, Ροσσίνι, Μέλλιτς, Ραβέλ, Δραγατάκη και Κουμεντάκη, παρουσιάζει το κουαρτέτο σαξοφώνων STAB (Γκουίντο ντε Φλάβις, Διονύσης Ρούσσος, Ηλίας Σαμσόνοφ, Σπύρος Μίχας), στη συναυλία «Με τον αέρα γραμμένο», που παρουσιάζουν με ελεύθερη είσοδο στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61), στις 6.00 μ.μ.

Ευαίσθητη δημοκρατία

Αναμειγνύοντας πρόζα, μουσική και βίντεο, πλέκοντας το ατομικό και το πολιτικό, η solo performance της ηθοποιού Αναστασίας Παπαθεοδώρου Ευαίσθητη δημοκρατία διερευνά την αμφιφυλόφιλη συμπεριφορά των φύλων, το άλλο φύλο που ζει μέσα στον καθένα μας, από σήμερα και κάθε Κυριακή και Δευτέρα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91α και Σικίνου Κυψέλη), στις 9.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Σπύρος Σαμάρας

Τη δοκιμή βιογραφίας Σπύρος Σαμάρας (1861-1917): Ο μεγάλος αδικημένος της έντεχνης ελληνικής μουσικής του Γιώργου Λεωτσάκου παρουσιάζουν ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ο μουσικοκριτικός Κυριάκος Λουκάκος, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής και ο συγγραφέας, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), στις 7.30 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

American Beauty

Στην «αβάσταχτη ομορφιά» της κλασικής αμερικανικής μουσικής του 20ού αιώνα, με κυρίαρχα στοιχεία τον νεορομαντισμό, τον μινιμαλισμό και τη συμφωνική τζαζ, ταξιδεύει η Καμεράτα, με επικεφαλής της τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό, σε μια συναυλία με έργα Samuel Barber, Aaron Copland, George Gershwin και Philip Glass, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 8.30 μ.μ.

Πολιτικές δολοφονίες

Για το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα (Ιανός) μιλούν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη και η σκηνοθέτιδα Ράια Μουζενίδου, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 8.30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Woman

Την παράσταση Woman, μια μουσικοθεατρική περφόρμανς για την πορεία της γυναίκας στο πέρασμα των χρόνων, μέσα από σημαντικές στιγμές στην ιστορία, το θέατρο και τη μουσική, που συνδυάζει θεατρικά και άλλα κείμενα, μουσική, τραγούδι, χορό και video art, παρουσιάζει από σήμερα η ομάδα «Σαλτιμπάγκοι», σε σκηνοθεσία Κ. Αρβανιτάκη και κείμενα Μάνου Καρατζογιάνη, Εύας και Γιώργου Κοτανίδη, στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14), στις 8.00 μ.μ.

Αγγέλα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Σεβαστίκογλου και την επανέκδοση του εμβληματικού έργου του Αγγέλα από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, μιλούν για τον συγγραφέα και το έργο του η συγγραφέας Άλκη Ζέη και ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης, ενώ αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου στο Art Bar Ποιήματα και Εγκλήματα (Αγ. Ειρήνης 17), στις 8.30 μ.μ.

Για το βιβλίο

Με θέμα «Εργαζόμενοι στον χώρο του βιβλίου και εκδοτική αγορά» και ομιλητές τους Ρέα Γαλανάκη, Νίκο Λαμπρόπουλο, Θόδωρο Παρασκευόπουλο, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Θωμά Τσαλαπάτη, ολοκληρώνεται ο κύκλος συζητήσεων του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου), στις 12.30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

Σας αρέσει ο Μπραμς;

Τη συγκλονιστική μαρτυρία της Ιρίνας, όπως την καταγράφει η Μάρω Δούκα στο Σας αρέσει ο Μπραμς; και παρουσίασε σε δική του σκηνοθεσία ο Κυριάκος Κατζουράκης στον Δρόμο προς τη Δύση, μια κατάθεση για τη χαμένη πατρίδα, τη χαμένη κουλτούρα και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ερμηνεύει η Κάτια Γέρου από σήμερα και κάθε Πέμπτη του Φλεβάρη στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36), στις 5.30 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τσόκλης

Τη δική του απάντηση στον «διπλό βανδαλισμό που διεπράχθη πέρυσι το καλοκαίρι στη Σπιναλόγκα», με την καταστροφή του έργου του Εκρηγνυόμενος σταυρός, δίνει ο Κώστας Τσόκλης με τη νέα του έκθεση έργων μικτής τεχνικής, με τίτλο Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης, όπου βλέπει το έργο του σαν ένα ζωντανό οργανισμό, που συμβολικά περνά τα δεινά που περνάει ο καλλιτέχνης, και εγκαινιάζεται στην γκαλερί Αστρολάβος-Δεξαμενή (Ξανθίππου 11), στις 8.00 μ.μ.

Σκηνές από έναν γάμο

Τιμώντας το Έτος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, οι Δάνης Κατρανίδης και Παναγιώτα Βλαντή παρουσιάζουν από σήμερα το αριστούργημα του Σουηδού σκηνοθέτη Σκηνές από έναν γάμο, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη, στο Θέατρο Πόλη (Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους, πλ. Βικτωρίας), στις 8.30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Τουλιάτος - Μάρε

Ο διεθνούς βεληνεκούς κρουστός Νίκος Τουλιάτος και η εξαίρετη ερμηνεύτρια Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, πλαισιωμένα με πλούσιους αυτοσχεδιασμούς, σε μια μουσική περφόρμανς στο Θέατρο Άλμα (Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15), στις 10.30 μ.μ.

Lamia ​Bedioui

Εμβληματικά γαλλικά τραγούδια των Ε. Piaf, Y. Montand, G. Brassens, J. Brel, Ch. Aznavour ερμηνεύει η Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui, με τη συνοδεία της Caroline Page στο πιάνο και του Γιώργου Θεοδωρακάκου στο κοντραμπάσο, στην παράσταση με τίτλο J'ai quitte mon pays, στον πολυχώρο πολιτισμού Διέλευσις (Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη), στις 9.30 μ.μ.

Ειρηνοδρόμος

Με την προβολή της ταινίας του Τάκη Παπαγιαννίδη Γρηγόρης Λαμπράκης: Ειρηνοδρόμος, η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης τιμά τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους Πάνο Τριγάζη και Κώστα Μανταίο, ενώ θα χαιρετίσει ο γιος τού μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, στην αίθουσα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Μ. Αντύπα 86), στις 8.00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL