Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Η ανάλαφρη περπατησιά του Κώστα στο σκάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανάλαφρη περπατησιά του Κώστα στο σκάκι

Ο λόγος του Κώστα Φιλίνη, χωρίς πατερναλιστική διάθεση και χωρίς καθοδηγητικές τάσεις, ενέπνεε και ξεσήκωνε τη νέα γενιά. Τα βιβλία και η αυτοσχέδια χάρτινη σκακιέρα ήταν, τα χρόνια της φυλακής, μια συντροφιά...

Ο ΦΙΛΙΝΗΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΡ

Δεν ήταν ο πολύ δυνατός παίκτης που αράδιαζε νίκες. Δεν θα βρούμε δημοσιευμένους εντυπωσιακούς συνδυασμούς σε παρτίδες του. Το παιχνίδι του δεν ήταν βίαιο, δεν καταρράκωνε τον εγωισμό του αντιπάλου, δεν επεδίωκε τη συντριβή του.

Ο Κώστας Φιλίνης άφησε ένα διαφορετικό αποτύπωμα στο ελληνικό σκάκι. Όλοι θα τον θυμούνται για την ευγένεια, την απλότητα που τον διέκρινε, τη συνέπεια, το ήθος, την ενθάρρυνση σε δύσκολες στιγμές της ζωής, την αγάπη του για τους νέους.

Σκακιστής από μικρός, βελτίωσε το παιχνίδι του στις ατέλειωτες ώρες της φυλακής και, αρκετά μεγάλος, πήρε μέρος σε επίσημες διοργανώσεις με την ομάδα του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Κότινος.

Συμπαίκτες και αντίπαλοι στη σκακιέρα, συνομιλητές, φίλοι που ανέλυσαν μαζί με τον Κώστα μια παρτίδα, όπως ο Σπύρος Ιλαντζής, ο Ηλίας Κουρκουνάκης, ο Θανάσης Μπαρμπής, ο Παναγής Σκλαβούνος, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος και άλλοι, μιλάνε για αυτή την απλότητα, τη ζεστασιά που ένιωθες κοντά του.

Ούτε το ένδοξο παρελθόν του, ούτε η όποια αναγνώριση (ήταν εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, από όσο γνωρίζω, μαζί με τον Τραϊανό Χατζηδημητρίου είναι οι μόνοι βουλευτές που έχουν αγωνιστεί σε επίσημες σκακιστικές διοργανώσεις) δεν άφηναν την ελάχιστη υποψία αισθήματος υπεροχής.

Περιστέρι, ο δεσμοφύλακας

Η προσωπικότητα, η καλλιέργεια, η ανιδιοτέλεια και το ήθος που απέπνεαν οι πολιτικοί κρατούμενοι ασκούσαν γοητευτική επιρροή στο προσωπικό των φυλακών. Πρόσφατα, σε αφιέρωμα στον Νέλσον Μαντέλα, αναφέρθηκε πως αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος είχε κάνει πολλούς δεσμοφύλακες οπαδούς του!

Δεν ξαφνιάζει, λοιπόν, το γεγονός ότι ένας από τους τρόπους ανταλλαγής κινήσεων σε παρτίδες μεταξύ σκακιστών σε διαφορετικά κελιά ήταν και η διακίνηση μέσω του φύλακα. Όπως είχε διηγηθεί ο Φιλίνης στον Πέτρο Κολυβά, ο δεύτερος τρόπος ήταν να λένε τις κινήσεις φωναχτά και ο τρίτος να αφήνουν χαρτάκια στις τουαλέτες, πίσω από τα καζανάκια.

Σε αφιέρωμα του Χρήστου Πιλάλη στο περιοδικό «ΣΑΧ» (τεύχος 15, 1997), είδαμε σκακιστικά βιβλία του Κώστα με σφραγίδες θεώρησης των εγκληματικών φυλακών Αίγινας και Κέρκυρας, καθώς και αυτοσχέδια χάρτινη σκακιέρα και διαβάσαμε για το τουρνουά του 1960 στις φυλακές Αίγινας. Η τελική βαθμολογία σε 12 αγώνες: 1οςΦιλίνης 10 βαθμοί, 2οςΜπάτσης 7,5, 3οςΠολίτης 7, 4οςΡούσος 6,5, 5οςΤσαρούχας 4,5, 6οςΓιαννόπουλος 4, 7οςΡαψωμανίκης 2,5 βαθμοί.

Τι δεν έγινε

Έχοντας τη δυνατότητα από πολύ μικρός να προμηθεύεται και να μελετά ξενόγλωσσα σκακιστικά βιβλία, είχε συσσωρεύσει γνώσεις τις οποίες ελάχιστοι διέθεταν. Εφάρμοζε στις παρτίδες με τους συντρόφους του μοντέρνα για την εποχή ανοίγματα και πρωτοποριακές ιδέες.

Αν συνυπολογίσουμε τον πλούτο των γνώσεων, το κοφτερό του μυαλό και τη μεθοδικότητα που τον διέκρινε, καταλήγουμε άφοβα στο συμπέρασμα ότι, αν είχε αφοσιωθεί στο σκάκι, θα ήταν πιθανότατα ο νεότερος πρωταθλητής Ελλάδας, ο πρώτος Έλληνας διεθνής μετρ (αλλά σιγά μην τον ενδιέφεραν οι τίτλοι...).

Βέβαια, αποτιμώντας σήμερα τη ζωή του, όσο κολλημένοι κι αν είμαστε με τη σκακιέρα, όσο κι αν καταλογίζουμε σε ταλαντούχους παίκτες ότι δεν δούλεψαν αρκετά, μια τέτοια επιλογή του Κώστα φαντάζει εγκληματική.

Το απελευθερωτικό κίνημα και η δημοκρατία ίσως να είχαν στερηθεί έναν μεγάλο αγωνιστή. Η Αριστερά ίσως να είχε χάσει έναν στυλοβάτη της. Από τους κοινωνικούς αγώνες θα απουσίαζε η νηφάλια αποτίμηση, οι σωστές κατευθύνσεις, η ανυποχώρητη στάση. Από τους νέους θα έλειπε ο άνθρωπος που τους ενέπνεε και τους ξεσήκωνε, η δημιουργική του πνοή!

****

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

* Με την αναμενόμενη επικράτηση του Αρονιάν ολοκληρώνεται σήμερα στο Βάικ Άαν Ζέε της Ολλανδίας το ισχυρό κλειστό τουρνουά. Δύο γύρους πριν από τη λήξη, ο Αρονιάν συγκέντρωνε 7 βαθμούς σε 9 αγώνες και ακολουθούσαν οι Χιρί, Καρουάνα, Ντομίνγκεζ, Καριάκιν με 5,5 και οι Σο, Χαρικρίσνα με 5. Η εκπληκτική μινιατούρα που θα δούμε παίχτηκε στον 8ο γύρο:

Ντομίνγκεζ (Κούβα, 2754) - Σο (Φιλιππίνες, 2719) [C42]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιζ6 3.Ιxε5 δ6 4.Ιζ3 Ιxε4 5.Ιγ3 Ιxγ3 6.δxγ3 Αε7 7.Αε3 0–0 8.Βδ2 β6 9.0–0–0 Αβ7 10.θ4 Ιδ7 11.Αδ3 Ιζ6 12.Αδ4 γ5 13.Αxζ6 Αxζ6 14.Βζ4 δ5 15.θ5 Πε8 16.η4 η6? [16...δ4!] 17.θxη6 θxη6 18.η5 Αη7 19.Πθ7!! δ4 [19...Ρxθ7?? 20.Βxζ7 με φορσέ ματ] 20.Αγ4! Βε7? [20...Αxζ3!] 21.Βθ4! 1–0

* Αρχίζει την Τρίτη το Φεστιβάλ του Γιβραλτάρ με συμμετοχή δεκάδων γκραν μετρ. Υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης έχουν οι: Άνταμς, Ιβαντσούκ, Κάμσκι, Βασιέ-Λαγκράβ, Βιτιούγκοφ, Ελιάνοφ, Τομασέφσκι, Χαρικρίσνα, Ναβάρα.

* Αρχίζει την Τετάρτη στη Ζυρίχη το κλειστό τουρνουά των κορυφαίων: Κάρλσεν, Αρονιάν, Νακαμούρα, Καρουάνα, Γκέλφαντ, Ανάντ. Ο μέσος όρος ΕΛΟ είναι 2801, ο υψηλότερος στην ιστορία του σκακιού!

* Μία ακόμα πολύ σπουδαία διοργάνωση, το Τουρνουά Υποψηφίων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αρχίζει στις 11 Μαρτίου στο Χάντι-Μανσίσκ της Ρωσίας. Οι 8 διεκδικητές: Ανάντ, Κράμνικ, Αντρέικιν, Τοπάλοφ, Μαμεντιάροφ, Αρονιάν, Καριάκιν, Σβίντλερ.

* Περίπατος για τον Νορβηγό παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν οι 10 νικηφόρες παρτίδες σε σιμουλτανέ που έδωσε στην έδρα της Google, στην Καλιφόρνια, και αγώνας δρόμου του Ινδού Κούντε σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Βομβάη: Αντιμετώπισε 155 αντιπάλους (145 νίκες, 8 ισοπαλίες, 2 ήττες), καλύπτοντας επί οκτώμισι ώρες δώδεκα χιλιόμετρα!

* Άνετη επικράτηση του Ν.Ο. Καλαμάτας στον Προκριματικό Όμιλο Α΄ Εθνικής Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αγωνίστηκαν επίσης, με τη σειρά που τερμάτισαν, οι ομάδες των Φιλιατρών, του Ο.Σ. Καλαμάτας, της Σπάρτης και του Κρανιδίου. Σήμερα θα διεξαχθεί ο προκριματικός γύρος του Ομαδικού Κυπέλλου.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL