Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας

Ντοκουμέντο

Την γκρίζα ζώνη της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης της εποχής μας επιχειρούν να φωτίσουν, θέτοντας βασικά ερωτήματα, όπως «Μπορεί ο κόσμος να αλλάξει;», «Μπορεί ο άνθρωπος να σκεφθεί και να πράξει διαφορετικά;», δύο ηθοποιοί, η Κάτια Γέρου και η Ελεάνα Γεωργούλη, και ένας μουσικός, ο Λεωνίδας Μαριδάκης, χρησιμοποιώντας τα υλικά της περφόρμανς και του πολιτικού καμπαρέ και με όπλα τους τα κείμενα των Πρίμο Λέβι, Σάμιουελ Μπέκετ και subcomandante Μάρκος, στην παράσταση Ντοκουμέντο, που σκηνοθέτησε ο Σάββας Στρούμπος και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7 (Πύδνας 7, Βοτανικός), στις 8.00 μ.μ.

Πάγος

Έναν παραγνωρισμένο δημιουργό, σημαντική φιγούρα του πολιτικού underground στις ΗΠΑ, τον Robert Kramer, έρχεται να θυμίσει το πρωτοποριακό, σκληρό, γυρισμένο σε ασπρόμαυρο 16άρι φιλμ Πάγος (Ice, 1970), στα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, που παρακολουθεί μια ομάδα αντάρτικου πόλης σε ένα υποτιθέμενα ολοκληρωτικό αμερικανικό καθεστώς, ενώ πολλά στιγμιότυπα είναι δανεισμένα από τη δράση της ριζοσπαστικής ομάδας των Weathermen. Η ταινία, για την οποία θα μιλήσει στη συνέχεια ο Κώστας Λιβιεράτος, παρουσιάζεται την Κυριακή στο πλαίσιο του κύκλου προβολών πολιτικού κινηματογράφου που διοργανώνει η Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48), στις 12.00 μ.

Ξημερώνει

Τις περιπέτειες ενός μικρού σκίουρου, που από τη ζεστή φωλιά του ξαφνικά βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους, αναζητώντας τρόπο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα, συναντώντας κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, αφηγείται το έργο της Μαρίας Παπαλέξη Ξημερώνει, που σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη παρουσιάζεται σήμερα ειδικά για τους αναγνώστες της Αυγής, σε μια παράσταση αλληλεγγύης προκειμένου να βοηθήσουν να ταξιδέψει η παράσταση στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Χαλάνδρι. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου), στις 12.00 μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στέλλα ​Γαδέδη

Έργα για φλάουτο και πιάνο των Κλωντ Ντεμπυσύ και Άαρον Kόπλαντ, παρουσιάζει η γνωστή φλαουτίστρια Στέλλα Γαδέδη, μαζί με δικές της μουσικές συνθέσεις, με τη συνοδεία των Πέννυ-Σου Τζόυς (πιάνο), Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο), Δημήτρη Καρακαντά (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα), με ελεύθερη είσοδο, στο Φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61), στις 6.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Μαραθώνια ανάγνωση

Με αφορμή το έτος Καβάφη, λογοτέχνες, ποιητές, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί, μουσικοί, ηθοποιοί και απλοί αναγνώστες διαβάζουν ποιήματα του Αλεξανδρινού, σε μια μαραθώνια ανάγνωση που θα κρατήσει έως τα μεσάνυχτα, με συντονιστή τον ποιητή - βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ενώ θα προβληθεί παράλληλα το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), στις 5.30 μ.μ.

Η μαγεία των παραμυθιών

Με αφορμή το παραμύθι της Μαρίας Σούμπερτ Του φεγγαριού η κόρη (εκδ. Διάπλαση), ο Σύλλογος Αποφοίτων Γερμανικής Σχολής διοργανώνει εκδήλωση για τη μαγεία και τα σύμβολα των παραμυθιών, με ομιλητές τον παιδοψυχίατρο Χρήστο Ταρασίδη και τη συγγραφέα, στη Βιβλιοθήκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Δημοκρίτου 6 και Ζηρίδη, Παράδεισος), στις 7.30 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

Κορεάτικο κύμα

Αντιπροσωπευτικό πανόραμα της τέχνης της Κορέας αποτελεί η έκθεση «Κύμα κορεάτικης τέχνης», στην οποία συμμετέχουν με έργα τους 700 Κορεάτες καλλιτέχνες, από όλα τα πεδία των εικαστικών τεχνών, και στόχο τη γνωριμία με την παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη της χώρας αυτής της Άπω Ανατολής, η οποία διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Σύνδεσμο της Κορέας και εγκαινιάζεται σήμερα (και έως 3/2) στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι), στις 7.30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Andro Wekua

Γλυπτικές αναπαραστάσεις κτηρίων, σκηνικό των οποίων είναι το Σοχούμι της Γεωργίας, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γεωργιανός καλλιτέχνης της διασποράς Andro Wekua περιλαμβάνονται στην έκθεση Pink Wave Hunter, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), στις 8.00 μ.μ.

Τμήμα Πολιτισμού

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόβει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τους φίλους του να καλωσορίσουν μαζί τη χρονιά, με ευχές για υγεία και... πρωτιά, ενώ ο συνθέτης Γ.Κ. Ιωάννου θα παρουσιάσει μελοποιημένα αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή Αρχαία μέλισσα της Γιώγιας Σιώκου, που θα ερμηνεύσουν, μαζί με άλλα γνωστά τραγούδια, οι Καλλιόπη Βέττα και Μάνια Παπαδημητρίου, στον Πολυχώρο Ανοιχτή Πόλη (Πανεπιστημίου 56, 1ος όρ.), στις 7.00 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

Έλα για απόψε

Ένα ταξίδι στο ελαφρό ελληνικό τραγούδι από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '50, ένα πάντρεμα ρετρό τραγουδιών με αρχοντορεμπέτικα και παλιά λαϊκά, με τίτλο «Έλα για απόψε», παρουσιάζουν οι Αναστάσης Χαμηλάκης (πιάνο), James Smith (βιολί) και οι Θάνος Πολύδωρας και Μαρίνα Γιαννέλη στο τραγούδι, στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια (Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής), στις 9.30 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Third Angel

Μια αφυπνιστική και διασκεδαστική απόπειρα να περιγράψει έναν κόσμο που γίνεται μεγαλύτερος μέρα με τη μέρα, με ιστορίες που συνδέονται, δίνοντας διαφορετικές οπτικές του κόσμου, άλλες φορές με σκοτεινό χιούμορ, άλλες με αισιοδοξία για το μέλλον, αποτελεί η περφόρμανς What I Heard About the World, που παρουσιάζουν οι πρωτοπόροι Βρετανοί Third Angel σε συνεργασία με την πορτογαλική ομάδα Mala Voadora και τον συγγραφέα Chris Thorpe, από σήμερα έως την Κυριακή στο Bios (Πειραιώς 84), στις 9.00 μ.μ.

Ιστορίες τρόμου

Στοιχειά και μάγισσες, λύκοι και φαντάσματα, χαρούμενοι νεκροί και αλλόκοτα ξωτικά ενσαρκώνονται από τη φωνή του ιστορητή Στέλιου Πελασγού και το υποβλητικό πιάνο και το ακορντεόν του Σπύρου Παπαθεοδώρου στις «Ιστορίες τρόμου τα μεσάνυχτα» που παρουσιάζουν, σήμερα με θέμα τους στοιχειωμένους τόπους, στη σκηνή του Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς), στις 12.00 τα μεσάνυχτα!

Σαντιγκάρ

Για την ποιητική συλλογή του Κώστα Κρεμμύδα Σαντιγκάρ (εκδ. Μανδραγόρας) μιλούν ο Αλέκος Αλαβάνος, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Λεωνίδας Βατικιώτης και η Ελένη Πορτάλιου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πάρτι με τον Αλέκο Κρεμμύδα στα πλατώ, στο Polis Art Cafe (Αίθριο Στοάς Βιβλίου), στις 8.00 μ.μ.

Πλανόδιοι θεριστές

Για το καινούργιο της βιβλίο Πλανόδιοι θεριστές μιλά και συζητά με το κοινό η Ευγενία Φακίνου, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση στο Πολιτιστικό Στέκι του (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής), στις 6.30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Circus Explosiva

Μία παράσταση φτιαγμένη από ηλεκτρική κιθάρα, ιδέες, εναέρια στεφάνια, δυναμικά κρουστά, γιγάντιες σαπουνόφουσκες, φλογερές φωνές και παθιασμένες χορογραφίες, εμπνευσμένη από το τσίρκο, το Circus Explosiva, παρουσιάζει η ομάδα Nefelopetra των Πέτρου Πολίτη και Νεφέλης Μαρκάκη, από σήμερα και έως 15/2 στο El Convento Del Arte (Β. Μπενάκη 7, Μεταξουργείο), στις 10.30 μ.μ.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL