Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το τελευταίο αντίο στη Νόρα Αναγνωστάκη

Λιτός και απέριτος ο αποχαιρετισμός στη Νόρα Αναγνωστάκη σήμερα το μεσήμερι στο κοιμητήρι της Νέας Φιλαδέλφειας, με τόσους ανθρώπους όσους μπορούν χωρέσουν οι αποστερημένες εγγραμματοσύνης ημέρες μας...

Η Αθήνα της νέας χρονιάς δεν είχε το βλέμμα στραμμένο στον Κόκκινο Μήλο. Αρκετοί όμως από τον κόσμο των γραμμάτων, αυτόν που κόσμησε με την παρουσία και το έργο της, με την αξιοπρέπεια και τη συναναστροφή της, ήταν εκεί. Λιτός και απέριτος ο αποχαιρετισμός στη Νόρα Αναγνωστάκη σήμερα το μεσήμερι στο κοιμητήρι της Νέας Φιλαδέλφειας, με τόσους ανθρώπους όσους μπορούν χωρέσουν οι αποστερημένες εγγραμματοσύνης ημέρες μας, αλλά και με ένα βουβό γιατί, σε μέρες τόσο σκληρές, να αποχαιρετούμε και τους τελευταίους μιας γενιάς που φρόντισαν τις λέξεις, τα νοήματα, και μια αισθητική που μπορούσε να χωρέσει τις διαφωνίες στην μεγαλοσύνη του ωραίου.
 
Με μια εύγλωττη σιωπή, οι φίλοι της δοκιμιογράφου , κριτικού της λογοτεχνίας και μεταφράστριας, της συντρόφου του Μανόλη Αναγνωστάκη που αξιώθηκε να αφήσει έργο σπουδαίο, στάθηκαν και την αποχαιρέτισαν πλάι στον μοναχογιό τους Ανέστη. Κανείς δεν θέλησε να βγάλει "έναν επικήδειο του ανέφελα ωραίου" όπως η ίδια σημείωνε σε κείμενό της για την τέχνη της νέας εποχής. Είχαν στη μνήμη τους τη φινετσάτη παρουσία και την οξυδέρκεια της ματιάς της, είχαν στην κουβέντα τους στιγμές που μοιράστηκαν με τη Νόρα και τον Μανόλη, τις ώρες που διέτρεχαν τα κείμενά της, τις συζητήσεις που έπαιρναν κι έδιναν τότε στο φιλόξενο σπίτι τους. Η Λούλα Αναγνωστάκη δεν μπόρεσε να είναι εκεί, ήταν όμως κοντά στον Ανέστη ο γιος της Θανάσης Χειμωνάς.Δακρυσμένη η Μάρω Δούκα, αμίλητος ο Γιώργος Ζεβελάκης, εκεί δίπλα ο Νάσος Βαγενάς με τον Μάνο Ελευθερίου, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη Μαρία Στασινοπούλου, η Αγγέλα Καστρινάκη, η Ελισάβετ Κοτζιά, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Γιάννης Κιουρτσάκης, ο Λάκης Παπαστάθης, ο Γιώρος Χουλιάρας, ο Αλέξανδρος Ασωνίτης, η Χριστίνα Μπαχαριάν, ο Γιώργος Συμπάρδης, ο Τέλης Σαμαντάς, ο Δημοσθένης Δαβέττας κ.α.
Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αργότερα, δεν μας πειράζει...

Ύστερα από όλη αυτή τη φασαρία με το μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε και μία έρευνα που δείχνει ότι το 51% των κατοίκων της πόλης είναι υπέρ της απόσπασης των αρχαίων και μόλις το 38% είναι υπέρ της παραμονής τους στον χώρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο