Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
ΑΤΖΕΝΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναγεννησιακή - μπαρόκ μουσική

Συναυλία αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής με τίτλο «Μουσικές Διαθέσεις» με ελεύθερη είσοδο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ερμηνεύουν η Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο) και η Εφη Μηνακούλη (μέτζο σοπράνο, θεόρβη, λαούτο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των William Byrd, John Dowland, Antonio Cabezon, Francois Couperin κ.ά. Στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).

Μαύρη εργασία και νεολαία

"Μετανάστες, Νεολαία, Μαύρη Εργασία. Πόσες Μανωλάδες χωράει η χώρα; - Όσες επιτρέψουμε" έχει τίτλο η εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνουν σήμερα οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Πανόρμου 59.

Ακαδημαϊκός Μίκης

Υποδοχή του Μίκη Θεοδωράκη σήμερα στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς γίνεται επίτιμο μέλος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι Σπύρος Ευαγγελάτος, Βασίλειος Πετράκος και ο Μίκης Θεοδωράκης με θέμα «Η μόνη λύση». Στις 7 μ.μ. στην Ακαδημία Αθηνών.

Σύνδρομο Σταντάλ

Παρουσιάζεται απόψε η ποιητική συλλογή του Γιάννη Δούκα «Το σύνδρομο Σταντάλ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, στο LouKouMi Vintage Bar (Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι), στις 7.30 μ.μ. Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι Άννα Μαρία Δρουμπούκη, ιστορικός, Χάρης Ψαρράς, ποιητής.

Δελφοί

Διάλεξη για τους Δελφούς από τον Alexandre Farnoux και την Αθανασία Ψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής (Megaron Plus) σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα». Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Στις 7 μ.μ.

Ο χορός στην αρχαιότητα

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος, η Στέλλα Δούκα μιλά απόψε στις 8 μ.μ. με θέμα "Ο χαρακτήρας του χορού στην κλασική αρχαιότητα". Η εκδήλωση οργανώνεται από την πολιτιστική εταιρεία "Τέχνη".

Διάλεξη Κ.Θ. Δημαρά

O ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Πολιτισμού Αντώνης Μόλχο είναι ο εφετινός εισηγητής της Ετήσιας Διάλεξης Κ.Θ. Δημαρά. Θα μιλήσει με θέμα «Discipline, Dissent, Dissimulation in Early Modern Europe» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά) διερευνώντας ζητήματα της πρώιμης νεωτερικότητας, δηλαδή πριν από τον Διαφωτισμό και ιδιαίτερα πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, όταν η διαφάνεια αναδείχτηκε βασικό συστατικό των δημοκρατικών κοινωνιών και η απόκρυψη συνδέθηκε με την απολυταρχία. Στο Αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48), στις 7 μ.μ.

"Σκάζκα"

Στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου) σήμερα στις 7 μ.μ. παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Τηλέμαχου Μαράτου "Σκάζκα". Θα μιλήσουν οι Ζιζή Σαλίμπα, Βασίλης Ζούλιας, Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Μιχάλης Κοπιδάκης.

Μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου

Συναυλία της Ορχήστρας Ανατολικής Μουσικής "Πόλις" απόψε στις 8.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, τηλ. 210 3634000). Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας ασχολείται κυρίως με τις λόγιες μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου. Περνάει από την εκκλησιαστική μουσική της Βυζαντινής περιόδου στη μουσική της Οθωμανικής περιόδου, σε πιο παραδοσιακά ακούσματα της περιοχής καθώς και σε καινούργιες προσωπικές συνθέσεις των μελών, βασισμένες σε παραδοσιακές κυρίως φόρμες. Ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (ούτι, λαύτα), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL