Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Η Αν Κάρσον στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αν Κάρσον στην Αθήνα

Η απευθείας συνομιλία της ποίησής της με την αρχαία λυρική ποίηση, ιδιαίτερα με αυτή της Σαπφούς και του Στησίχορου, ουδόλως την καθηλώνει σε παραδοσιακές φόρμες και ατμόσφαιρα. Τουναντίον, η Αν Κάρσον παραμένει γνήσιο τέκνο της εποχής της και εγγράφεται στην εποχή μας ως μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες διεθνώς, δημιουργός μιας μεταμοντέρνας, ανατρεπτικής ποιητικής γραφής. Ωστόσο, η δημιουργική διαδρομή της δεν περιορίζεται στην ποίηση, αλλά εκτείνεται σε ένα πολυσχιδές έργο που περιλαμβάνει μεταφράσεις, δοκίμια, λιμπρέτα. Έχει μεταφράσει όλα τα ποιήματα της Σαπφούς, που κυκλοφόρησαν το 2002 στη δίγλωσση έκδοση "Αν όχι, Χειμώνας", με κατατοπιστικές σημειώσεις και εκτενή πρόλογο, καθώς και τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Ως εκ τούτου, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στην επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.), προσκεκλημένη του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων στη μνήμη του Κίμων Φράιαρ, αντί για διάλεξη προτίμησε να παρουσιάσει το βραβευμένο της έργο Antigonick, που αποτελεί μια πρωτότυπη διασκευή της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή. Στην ανάγνωση του έργου θα συμμετάσχει και η ίδια, διαβάζοντας τα αποσπάσματα του Χορού.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αθηναϊκή επίσκεψη που φέρνει τη σπουδαία ποιήτρια στο προσκήνιο, καθώς από τις αρχές τις εβδομάδας τοποθετήθηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων το βιβλίο της "Λίγα λόγια" (εκδ. Πατάκης) σε εισαγωγή και μετάφραση του Χάρυ Βλαβιανού. "Το έργο της Αν Κάρσον, έργο μεγάλου στοχαστικού βάθους, θεματικού εύρους και ρηξικέλευθων πειραματισμών, αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές και συναρπαστικές προτάσεις της μεταμοντέρνας ποίησης" σημειώνει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του ο Χάρης Βλαβιανός, ο οποίος και θα την παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό στην εκδήλωση του Κολεγίου Αθηνών.

Η Αν Κάρσον γεννήθηκε το 1950 στο Τορόντο του Καναδά. Διδάσκει Κλασική Φιλολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Για πολλά χρόνια έζησε στο Μόντρεαλ και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη, ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για την αγγλόφωνη ποίηση, το Βραβείο T.S. Eliot.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL