Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πίτερ Γουιντόνικ / Έφυγε ένας ανανεωτής του αμερικανικού πολιτικού ντοκιμαντέρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίτερ Γουιντόνικ / Έφυγε ένας ανανεωτής του αμερικανικού πολιτικού ντοκιμαντέρ

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη

Ένας από τους σημαντικότερους Καναδούς ντοκιμαντερίστες, ανανεωτής του αμερικανικού πολιτικού φιλμ και θερμός υποστηρικτής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έφυγε προχθές σε ηλικία μόλις εξήντα ετών από καρκίνο του ήπατος. Ο Πίτερ Γουιντόνικ, συν-σκηνοθέτης του Κατασκευάζοντας συναίνεση: Ο Νόαμ Τσόμσκι και τα ΜΜΕ, ήταν στενός φίλος του Δημήτρη Εϊπίδη και σχεδόν ιδρυτικό μέλος του φεστιβάλ, αφού επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και τα δεκαπέντε χρόνια ύπαρξής του, παραδίδοντας σωρεία σεμιναρίων και ομιλιών.

Πληθωρικός στον λόγο και την παραγωγή, ο Γουιντόνικ ήταν από τους πρώτους κινηματογραφιστές που είναι ταυτόχρονα σκηνοθέτες, μοντέρ, παραγωγοί, ενώ ακόμα επέλεγε ταινίες για φεστιβάλ ανά τον κόσμο και δημοσιογραφούσε. Αποκαλούσε το ντοκιμαντέρ "εγχείρημα με ηθική αποστολή" (ethical enterprise) και δεν σταμάτησε να ασχολείται με τη θέση του στο περιβάλλον των διαθέσιμων Μέσων κάθε εποχής, ώς το τέλος της ζωής του.

Με αυτή την έννοια υπήρξε ανανεωτής, αφού ασχολήθηκε με περισσότερες από 100 ταινίες αλλά και transmedia έργα, όπως το PilgrIMAGE, που συν-σκηνοθέτησε με την κόρη του. Χαρακτηριστικά στο προσωπικό του μανιφέστο που δημοσίευσε στο περιοδικό POV στις 22 Αυγούστου, όταν γνώριζε πλέον την κατάσταση της υγείας του, αναφέρει επτά αρχές, μεταξύ των οποίων είναι η κατανόηση του περιβάλλοντος των διαθέσιμων Μέσων στην εποχή του σκηνοθέτη, η πεποίθησή του ότι η ζωή είναι συνυφασμένη με την πολιτική και η τέχνη δεν μπορεί να είναι άμοιρη αυτής, αλλά και η πεποίθηση ότι τα ντοκιμαντέρ είναι εργαλεία για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Οι ταινίες του, με προεξάρχουσα εκείνη για τον Νόαμ Τσόμσκι, έχουν πολιτικό και δοκιμιακό χαρακτήρα. Ταινίες όπως το Τhe Corporation (Η Εταιρεία) του συνεργάτη του, Μάικλ Άκμπαρ, ακολουθούν το ύφος του Γουιντόνικ. Το 2009, σε ημερίδα που διοργανώθηκε για τα ηθικά προβλήματα του ντοκιμαντέρ στην ψηφιακή εποχή, εφιστούσε την προσοχή στην αλλαγή θέσης που η ψηφιακή τεχνολογία επιφέρει στους σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ, αφού αλλάζει το περιεχόμενο της έννοιας της αντιπροσώπευσης. Ο Γουιντόνικ ήταν ακόμα ιδρυτής του Doc Agora, ενός σεμιναριακού θεσμού που ακολουθείται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο με σκοπό να μυήσει τους κινηματογραφιστές σε νέες τεχνικές παραγωγής ταινιών.

Έφυγε ενώ ήταν στα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τίτλο Be here now (Να είσαι εδώ, τώρα), η οποία και ξεκίνησε αφότου έμαθε τα νέα της ασθένειάς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL