Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Διαδικτυωμένος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδικτυωμένος

Culture kiosque

Με έδρα το Παρίσι, το πλούσιο (από πλευράς ύλης) αυτό online περιοδικό-οδηγός μας μεταφέρει το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της τέχνης και των ιδεών. Ένα περιοδικό που προωθεί την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Συνεργάζεται με κορυφαίους αρθρογράφους και πολιτιστικούς συντάκτες μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων όπως: Time, BBC, The Financial Times, Le Monde και πολλές άλλες. Η ιστοσελίδα συγκεντρώνει ό,τι αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται. Τούτο το φθινόπωρο, στη νορμανδική πόλη Ρουέν της Γαλλίας, στο πλαίσιο του «Ιμπρεσιονιστικού φεστιβάλ» που ιδρύθηκε το 2010 από τον Λοράντ Φαμπιούς, εκτίθενται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, πάνω από 100 διάσημα έργα Ιμπρεσιονιστών ζωγράφων (π.χ. Μονέ, Σερά, Καγιεμπότ, Τζόνκιντ και άλλοι), με θέμα το νερό. Εν συνεχεία και με αφορμή τα κινηματογραφικά άπαντα του Μάριο Λάντζα από την «Τurner Classic Movies», επιχειρείται ένα παιχνιδιάρικο αφιέρωμα στα μουσικά μονοπάτια του «σούπερ Μάριο». Το αφιέρωμα «δένει» με εκτεταμένες παράλληλες αναφορές σε αστέρες του Χόλυγουντ που δεν ξεκίνησαν ως ηθοποιοί: Έστερ Ουίλιαμς, Τζόνι Βαϊσμίλερ, Κάρμεν Μιράντα και πλήθος άλλων. Το περιοδικό κάνει πολύ καλά και μας υπενθυμίζει ότι αυτή την εποχή η «ΜΟΜΑ» φιλοξενεί μια εκτενή ρετροσπεκτίβα στον φωτογράφο που μεταμόρφωσε το πορτραίτο σε οπτικό μυθιστόρημα: στον κύριο Μπιλ Μπραντ. Ένα ενημερωμένο κιόσκι, που δεν υπολείπεται αναλυτικής ματιάς ούτε παριστάνει το έξυπνο.

Frieze

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά περιοδικά (μαζί με το «The Face») που γέννησαν και επέκτειναν την «γκραντζ» κουλτούρα, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι συντάκτες του περιοδικού μεγάλωσαν και μαζί τους γιγαντώθηκε και η εμβέλεια του περιοδικού, ενώ η ύλη έχει γίνει ακόμη πιο φευγάτη. Ένας σπάνιος συνδυασμός ωριμότητας και ρίσκου. Στο τρέχον τεύχος, με εμφανή τα ίχνη του ρομαντισμού πάνω του, εξετάζεται εν πρώτοις η πορεία και το έργο της μεγάλης συνθέτριας Μέρεντιθ Μονκ. Παρακάτω υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα σε δυο πολυπολιτισμικές πόλεις όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε: το Μαρόκο και το Γιοχάνενσμπουργκ. Ενώ επανέρχεται στα εικαστικά, με το πορτραίτο του Γερμανού μετρ του ντιζάιν, Μαξ Χέτζλερ. Το κλου της έκδοσης είναι η μακροσκελής συνομιλία του σκηνοθέτη Νίκολας Ρεφκ με τον Ντέιβιντ Μπάουϊ. Μια σύμπλευση γιγάντων.

Hi-Fructose

H «υψηλή φρουκτόζη» κάνει το μυαλό να πεταρίζει και το βλέμμα να σκέφτεται. Ο ιστότοπος που θα λάτρευαν οι καλλιτέχνες του φωβ, αφού συστήνει και προτείνει τον κόσμο του χρώματος. Κατασκευές, καμβάδες, περφόρμανς, από νέους αποκλειστικά δημιουργούς, που δίνουν τροφή στην αγνή φαντασία. Ο Τομά Σαρασένιο κατάγεται από την Αργεντινή. Η τελευταία του εγκατάσταση ονομάζεται «Poetic Cosmos» και είναι μια έκρηξη χρωμάτων. Μεγάλης κλίμακας επιφάνειες, οι οποίες ντύνονται με τόσο έντονα χρώματα που κόβουν την ανάσα. Στον αντίποδα, οι ανθρακί μονοχρωματικοί πίνακες του Ιάπωνα Χιροσίγκε Φουκουχάρα αναδύουν ένα πρωτόγονο μυστήριο. Ενώ η ανερχόμενη Μέγκαν Χόουλαντ εξετάζει το εφήμερο της ομορφιάς, μέσα από τους καμβάδες της, που ξυπνούν μνήμες από τα σονέτα του Σαίξπηρ. Ένας ιστότοπος που δεν σταματάς να χαζεύεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL