Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Περί βιβλιοθηκών... και μεγάλων αποστάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και μεγάλων αποστάσεων

Το Κούμανι Ηλείας βρίσκεται στον Δήμο Φολόης και, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα, όταν ήρθε στην περιοχή ο Ιωάννης Καντακουζηνός με τον στρατό του, που περιελάμβανε άντρες από τη φυλή των Κουμαναίων.

Στις 23 Αυγούστου 2020 στον Δήμο Φολόης θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος αγώνας «Foloi trail run» μέσα στο δάσος των Κενταύρων, σε μία όμορφη διαδρομή. Οι αγώνες είναι 10 και 20 χμ. Οι διοργανωτές του αγώνα μας ζητάνε:

"Τρέχουμε και προσφέρουμε βιβλία στη βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου στου Κούμανι. Όσοι λοιπόν θα λάβετε μέρος στον αγώνα ‘Foloi trail run’, στα 10 χλμ. ή στα 20 χλμ., καλό θα είναι να έχετε μαζί σας από ένα έως όσα βιβλία επιθυμείτε. Βιβλία παιδικά κατά προτίμηση και σε καλή κατάσταση, έτοιμοι να τα αποχωριστείτε για πάντα.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Απλά βοηθάμε στην ιδέα της μάθησης, της παρότρυνσης, της προσφοράς.

Εμείς, ως σελίδα και δημιουργοί αυτής της κίνησης, δίνουμε και το παράδειγμα προσφέροντας τα δέκα πρώτα βιβλία. Εννοείται δε πως και φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, που έχουν να προσφέρουν, συμμετέχουν και εκείνοι. Δεν είναι μόνο για τους δρομείς η πρόσκληση. Είναι για όλους... Απλά γράψε το όνομά σου και ένα μήνυμα στην πρώτη σελίδα για τα παιδιά, παρότρυνέ τα, αλλά και για να ξέρουμε ποιος το προσέφερε. Και μην νιώσεις άσχημα αν θες να φέρεις παραπάνω από ένα. #givemeyourbook λοιπόν και οι φίλοι μου το ξέρουν καλά...".

Ο πολιτισμός είναι μια σύνθετη πράξη που εδράζεται στα απλά πράγματα και στους ανθρώπους. Η φύση, ο αθλητισμός, το βιβλίο συνδυάζονται όμορφα σε αυτή τη γωνιά της χώρας μας προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Ένας αγώνας δρόμου που θα φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με το περιβάλλον της περιοχής (και το μοναδικό δρυοδάσος της), τους ανθρώπους, τον χώρο. Επισκέπτες που θα φέρουν βιβλία, γνώση και χαρά στα παιδιά του δημοτικού σχολείου και τους κατοίκους της περιοχής.

Κάπως έτσι θα έπρεπε να σχεδιάζονται οι πολιτιστικές παρεμβάσεις στην ελληνική περιφέρεια. Με απλά υλικά που συνδυάζουν πολλά στοιχεία του τόπου και αφήνουν κέρδος και όφελος. Όχι μόνο πρόσκαιρο οικονομικό (από την κατανάλωση και τη διαμονή των επισκεπτών), αλλά μόνιμο, με τη μορφή βιβλίων και τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Και μπορεί η εν λόγω σχολική βιβλιοθήκη να μην είναι μία πλήρως οργανωμένη και λειτουργική βιβλιοθήκη, θα είναι όμως το πρώτο σκαλί των παιδιών της περιοχής προς έναν κόσμο έξω από τα σύνορα του χωριού τους. Αθλητισμός, πολιτισμός, γνώση και φύση τα υλικά. Καλλίμαχος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL