Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Σαν παλιό σινεμά, ταινίες με ύφος και ήθος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαν παλιό σινεμά, ταινίες με ύφος και ήθος

"Και, ξέρετε, το 'παλιό' δεν σημαίνει απαραίτητα (και) 'ξεπερασμένο'. Στο σινεμά, αυτό που αποκαλούμενο 'παλιό' πιο συχνά δηλώνει ποιότητα. Την οποία οφείλουμε να νοσταλγούμε και να θαυμάζουμε παντοτινά" λέει ευθύς εξαρχής ο Ηλίας Φραγκούλης, που επιμένει κάθε καλοκαίρι εδώ και εννέα χρόνια να μας προτείνει ταινίες με ύφος και ήθος.

Στην καρδιά της πόλης, στον κήπο του θερινού κινηματογράφου "Ριβιέρα" στα Εξάρχεια, χτυπάει αυτές τις ημέρες η καρδιά του προγράμματος "Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι", που φέτος αφιερώνεται στο παλιό καλό σινεμά, όχι απλώς για να νοσταλγήσει, αλλά για να ξαναζωντανέψει τα χρώματα και τα αρώματα του σελιλόιντ. "Σαν παλιό σινεμά", λοιπόν, με δύο προβολές κάθε βράδυ μέχρι την Τετάρτη 29 του μηνός, στο ιστορικό θερινό σινεμά της Βαλτετσίου 46, ξεδιπλώνονται καρέ-καρέ ταινίες που άφησαν εποχή, ταινίες που έγραψαν ιστορία στην 7η τέχνη ή απλώς άφησαν τις ψηφίδες τους στις προσωπικές μικρές ιστορίες των θεατών τους.

Διαχρονικές ταινίες

"Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα του 'Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι' στρέφεται όλο και περισσότερο προς το σινεμά που απουσιάζει από τους θερινούς κινηματογράφους του σήμερα, προσφέροντας ταινίες διαχρονικής αξίας και ποιότητας", μας λέει ο Ηλίας Φραγκούλης, εξηγώντας ότι "αυτό που ξεκίνησε ως μία εβδομάδα με θεματικά αφιερώματα σε ετήσια βάση, κάθε καλοκαίρι, πήρε σταδιακά τη μορφή εκδήλωσης που ασχολείται με την κινηματογραφική κληρονομιά, όχι με έναν 'ακαδημαϊκό' χαρακτήρα όμως. Η ψυχαγωγία παραμένει προτεραιότητα, το χολιγουντιανό στέκεται δίπλα-δίπλα και ακομπλεξάριστα στο καλλιτεχνικό και ο αφηγηματικός προσανατολισμός φλερτάρει περισσότερο με το βιωμένο, το ανθρώπινο, το κοινωνικό".

Από την κλασική κωμωδία "Η συμμορία των εντιμότατων" του Τσαρλς Κράιτον και το σπάνιο χιούμορ τού "Να ζει κανείς ή να μη ζει" του Ερνστ Λιούμπιτς, τα ζοφερά "Μάτια χωρίς πρόσωπο" του Ζορζ Φρανζί, τον ρομαντισμό τού "Η γυναίκα μου, εγώ κι ο πειρασμός" του Βινσέντε Μινέλι ή τις εμβληματικές "Νύχτες της Καμπίρια" του Φεντερίκο Φελίνι, το "Σαν παλιό σινεμά" ζουμάρει σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές της κινηματογραφικής δημιουργίας, αλλά και σε μια εποχή μικρών θαυμάτων. Τότε που η ποιότητα υπερτερούσε της ποσότητας και της ταχύτητας στις ζωές των ανθρώπων. Τότε που τα θερινά σινεμά, πέρα από αγιόκλημα και γιασεμιά, πρόσφεραν ένα είδος "φροντιστηριακής" κινηματογραφικής εκπαίδευσης προβάλλοντας αφιερώματα και θεματικούς κύκλους, αφού μέχρι πριν από λίγα χρόνια την περίοδο του θέρους δεν βλέπαμε ταινίες πρώτης προβολής.

Στα θερινά, άλλωστε, έκανε... εντατικά μαθήματα κινηματογράφου και ο διευθυντής του διοργανωτή freecinema.gr, εμπνευστής και ψυχή του προγράμματος "Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι". Ωστόσο, ο Ηλίας Φραγκούλης είναι απόλυτα σαφής σε ό,τι αφορά το παρόν και τις επιδιώξεις του θεσμού. "Δεν ονειρεύομαι όλα τα θερινά του κέντρου της Αθήνας να μετατραπούν σε κινηματογραφικά 'σχολεία' που θα διδάσκουν ξανά και ξανά 'εξεταστέα' ύλη από το παρελθόν" λέει. "Απλώς επιδιώκω να κρατηθεί ζωντανός ένας σύνδεσμος (και) με το νεότερο κοινό, το οποίο τείνει να ξεχάσει βασικές αρχές τούτης της τέχνης. Χωρίς ίχνος φιλμικής παιδείας, δεν θα υπάρξει μέλλον για τις μεγάλες οθόνες εκεί έξω. Αξίζει να προστατεύσουμε την επαφή με τα φιλμ ρεπερτορίου. Διαφορετικά, είμαστε χαμένοι".

Το πρόγραμμα των ταινιών

Για να ξανακερδίσουμε κάποιες παρτίδες λοιπόν, το "Σαν παλιό σινεμά" προβάλλει απόψε "Το τρένο" του Τζον Φράνκενχάιμερ, με απολαυστικούς Μπερτ Λάνκαστερ, Πολ Σκόφιλντ και Ζαν Μορό, στα χρόνια της γαλλικής αντίστασης (9.15 μ.μ.), και "Μάτια χωρίς πρόσωπο" του Ζορζ Φρανζί, με μια ιδιότυπη ηθική τάξη να κρύβεται πίσω από τη λευκή μάσκα που κρύβει σε όλη τη διάρκεια του φιλμ το πρόσωπο της Έντιτ Σκομπ (12.10 μ.μ.).

Την Κυριακή προβάλλεται "Η γυναίκα μου, εγώ κι ο πειρασμός" του Βινσέντε Μινέλι, με το απολαυστικό ζευγάρι του Γκρέγκορι Πεκ και της Λορήν Μπακόλ (9 μ.μ.), και οι οσκαρικές "Νύχτες της Καμπίρια" του Φελίνι, με την υπέροχη και βραβευμένη Τζουλιέτα Μασίνα (11.15 μ.μ.).

Τη Δευτέρα τη σκυτάλη παίρνουν οι "Χαλύβδινες ψυχές" του Κινγκ Βίντορ, μεταφορά του πολυδιαβασμένου "Τhe Fountainhead" ("Koντά στον ουρανό") της Άιν Ραντ (9 μ.μ.), και το διάσημο βρετανικό μελόδραμα "Στον ανεμοστρόβιλο των παθών" του Τζακ Κλέιτον, με τη Σιμόν Σινιορέ στις καλύτερες στιγμές της (11.15 μ.μ.).

Η Τρίτη φιλοξενεί ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ, το "Αμάρτημα του παρελθόντος" του Ζακ Τουρνέρ, με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ σε επικές στιγμές (9 μ.μ.), και το περίφημο ντεμπουτάρισμα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ "Με κομμένη την ανάσα", που μεταξύ άλλων έχρισε πρωταγωνιστή τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό (11 μ.μ.).

Η αυλαία του "Σαν παλιό σινεμά" κλείνει την Τετάρτη, με το ελεγειακό δράμα σχέσεων "Οι αταίριαστοι" του Τζον Χιούστον, σε σενάριο Άρθουρ Μίλερ, με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και τη Μέριλιν Μονρόου στην τελευταία κινηματογραφική τους εμφάνιση (9.15 μ.μ.).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL