Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Διερευνώντας το συναίσθημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διερευνώντας το συναίσθημα

Βλέπω, ακούω, θυμώνω, γεύομαι, οσμίζομαι... Πώς το συναίσθημα, ατομικό και κοινωνικό, γίνεται τέχνη και δι' αυτής επικοινωνία, πως διαλέγεται με τον δημόσιο χώρο, πόση ελευθερία εμπεριέχει, ποια η γλώσσα του και πώς διαθλάται μέσω της γλώσσας, ποια η δομή και ποια η αντίστιξη με την εποχή; Ο Γιώργος Δρίβας, από τις δυναμικές φωνές της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, επιχειρεί να δώσει "φωνή" και εικαστική υπόσταση στο συναίσθημα μεταπλάθοντας τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής στον πλέον κατάλληλο υποδοχέα της νέας έκθεσής του "Δομές συναισθημάτων", με την οποία υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι το "annexM" που διευθύνει καλλιτεχνικά η Άννα Καφέτση. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και υποδέχεται το κοινό της, με ελεύθερη είσοδο, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

"Μέσα σ' αυτή τη μεταιχμιακή περίοδο θέλησα να διερευνήσω την έννοια 'συναίσθημα' και όσα αυτή εμπεριέχει. Πώς αισθανόμαστε, τι αισθανόμαστε, τι σημαίνει το συναίσθημά μας για μας και την κοινωνία. Επιδιώκω να διερευνήσω ακόμα και τη συνθήκη όταν θεωρούμε ότι δεν αισθανόμαστε, τι είναι δηλαδή το μη συναίσθημα" λέει ο γνωστός εικαστικός, που με τις "Δομές συναισθημάτων" για πρώτη φορά "ανοίγεται" στον υπαίθριο δημόσιο χώρο και επιδιώκει, σ' αυτή τη μεταιχμιακή εποχή που ζούμε, να συνομιλήσει δημόσια με τους επισκέπτες της έκθεσής του.

"Το ερώτημα που τίθεται είναι πού βρίσκεται η ελευθερία μέσα στη δομή ή η δομή μέσα στην ελευθερία" λέει εξηγώντας ότι "εξ αυτού προήλθε και ο προκλητικός τίτλος της έκθεσης". Κι αν ως βασικά συναισθήματα ορίζουμε τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό, τον φόβο, την έκπληξη ή και την αηδία, ο Γιώργος Δρίβας διερευνά τα πώς και τα γιατί τους. "Αυτό που αναρωτιέμαι είναι πώς, σε ποια πλαίσια και υπό ποιες συνθήκες δημιουργούνται τα συναισθήματα" εξηγεί, προσθέτοντας ωστόσο πως, "από την άλλη, δεν διατείνομαι ότι τα συναισθήματα δεν είναι μόνο κοινωνικά προϊόντα και άρα πλήρως ανελεύθερα και κατασκευασμένα. Ωστόσο και σ' αυτές τις συνθήκες έχουμε μικρές ζώνες ελευθερίας".

Επιχειρώντας λοιπόν "να δώσει σχήμα και έκφραση στο συνονθύλευμα εμπειριών, αυθόρμητων τάσεων και συγκινήσεων που χαρακτηρίζουν την 'ιδιαίτερη ποιότητα' της εποχής μας μεταχειρίζεται διαφορετικές αφηγηματικές φόρμες, από τον χώρο της λογοτεχνίας και του θεάτρου έως και αυτόν του βιντεοπαιχνιδιού," και, παράλληλα, "επιστρέφει στα επίμονα ζητήματα του συνολικού του έργου, την εισβολή 'ξένων', απειλητικών στοιχείων σε φαινομενικά σταθερά κοινωνικά, τεχνολογικά ή βιολογικά συστήματα, την τεταμένη ισορροπία ανάμεσα στο στατιστικά προβλέψιμο και το απρόβλεπτο, τη σχέση ημών με τον 'Άλλο'", όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Άννα Μαρία Κάντα, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι ο Δρίβας "στα ζητήματα αυτά δεν επιβάλλει απαντήσεις, αντίθετα, το έργο του επικεντρώνεται στον ίδιο τον λόγο, στη γλώσσα ως μέσο μορφοποίησης της εμπειρίας και μετασχηματισμού των συναισθημάτων".

Επίκαιρη και διαδραστική, η έκθεση του Γιώργου Δρίβα διαρθρώνεται σε τρεις βιντεοεγκαταστάσεις (Empirical Data 2.0 [2019], Aeonium [2020] και Kaizo [2020]) μέσω των οποίων του δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσει διαφορετικές εκβάσεις της ίδιας ιστορίας και να «δοκιμάσει» υποθετικές εκδοχές ενός ακαθόριστου «σεναρίου». Έτσι, φέρνει αντιμέτωπους τους θεατές με ένα ιδιότυπο ρεπερτόριο χαρακτήρων, που μας παρουσιάζονται άλλοτε ως αγγελιαφόροι κακών μαντάτων και άλλοτε ως φορείς ακατέργαστων συναισθημάτων. Τους βάζει να βιώνουν απρόσμενα συμβάντα, να επιστρέφουν επίμονα σε προηγούμενες εμπειρίες, να επαναλαμβάνουν λόγια και σκέψεις που έχουν ήδη ειπωθεί. Θέλει έτσι τελικά να ψηλαφήσει τη σύγχρονη αίσθηση του ψυχικού και ιστορικού χρόνου, αλλά και να χαρτογραφήσει τα όρια της ανθρώπινης δράσης.

Στις "Δομές συναισθημάτων" συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ρένα Κυπριώτη, Χρήστος Μαλάκης, Δαβίδ Μαλτέζε, Αντώνης Μυριαγκός, Μαρία Σκουλά, Θεοδώρα Τζήμου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL