Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πέθανε η Πέπη Λαζαρίδου / Πέθανε η Πέπη Λαζαρίδου - Σεμνή και έγκυρη αρχαιολόγος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε η Πέπη Λαζαρίδου / Πέθανε η Πέπη Λαζαρίδου - Σεμνή και έγκυρη αρχαιολόγος

Από τις πιο σεμνές και έγκυρες φωνές της ελληνικής αρχαιολογικής κοινότητας, η Πέπη Λαζαρίδου πέθανε την Κυριακή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Kόρη του πρώτου ανασκαφέα της Αμφίπολης Δημήτρη Λαζαρίδη, με την έγνοια διαρκώς στραμμένη στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων, άφησε πολυάριθμες μελέτες, για το Γυμνάσιο της Αμφίπολης, τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, τους δήμους της Αρχαίας Αθήνας, του Λόφους Νυμφών, Πνύκας, Μουσείου, μέσα από τη δημοσίευσή της για τον Εφηβαρχικό Νόμο της Αμφίπολης αναδύεται το πρόσωπο του Φιλίππου Ε’ παρέχοντας αυθεντικές πληροφορίες για την κοινωνική δομή της πόλης και την αγωγή των εφήβων, τα ήθη και τα αξιώματα της εποχής. Τα τελευταία χρόνια της υπηρεσιακής της καριέρας μοιράστηκε την αγάπη της για τη γη της Μακεδονίας με τη δουλειά της στην Εφορεία της Ακρόπολης μελετώντας με την ίδια συνέπεια και στους δύο τόπους.

Σεμνή και μαχητική ως το τέλος, ήταν από τις πρώτες φωνές της αρχαιολογικής κοινότητας που το καλοκαίρι του 2014 αντιτάχθηκαν στην «εθνικιστική παράκρουση της Αμφίπολης», όπως έγραψε, και την πολιτική διαχείριση της ανασκαφής από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Η πολιτική κηδεία της Πέπης Λαζαρίδου θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Τη θλίψη του για τον θάνατό της εξέφρασαν η υπουργός Πολιτισμού και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL