Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: / Γιάννης Σακαρίδης: Πίστεψα πάρα πολύ στη γενιά μου και δεν έκανα λάθος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: / Γιάννης Σακαρίδης: Πίστεψα πάρα πολύ στη γενιά μου και δεν έκανα λάθος

Δραστήριο μέλος της κινηματογραφικής κοινότητας, με μακρά και ουσιαστική διαδρομή πίσω από την κάμερα, πετυχημένος μοντέρ που εργάστηκε για χρόνια στο εξωτερικό και επέστρεψε στην πατρίδα του γιατί ήθελε, όπως ομολογεί, να κάνει κινηματογράφο στα ελληνικά και να ασχοληθεί με κοινωνικοπολιτικά θέματα που απασχολούσαν τον τόπο του, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που πραγματοποιείται από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, οργανώνει την επόμενη μέρα του Φεστιβάλ, σχεδιάζοντας τρία διαφορετικά σενάρια.

Έχει ωστόσο ήδη ολοκληρώσει το σενάριο της δικής του μεγάλου μήκους ταινίας, με τίτλο «Μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι», ένα ψυχολογικό, οικογενειακό θρίλερ, πολλαπλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Μιλώντας για την κινηματογραφική του καταγωγή, δεν κρύβει ότι πάντα του άρεσε η ανάλυση χαρακτήρων, ενώ η μικρή ενασχόλησή του με τη φωτογραφία τον οδήγησε στον κινηματογράφο. «Για να εκφράσω όλη μου την ορμή μέσα από ταινίες. Ξεκίνησα με πειραματικό κινηματογράφο στο Λονδίνο και πολύ γρήγορα μέσω του μοντάζ μπήκα σε ντοκιμαντέρ, στο BBC και το Channel 4, όπου άρχισε κάπως να διαμορφώνεται η φόρμα. Και μετά από 18 χρόνια αποφάσισα να επιστρέψω και να κάνω τις πρώτες μου μεγάλου μήκους στην Ελλάδα. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι ηθοποιοί και η γλώσσα μας. Πίστεψα πάρα πολύ στη γενιά μου και δεν έκανα λάθος. Ήταν αυτή που έκανε το πρώτο πέταγμα στο εξωτερικό», τονίζει.

Τα τρία σενάρια του Σεπτεμβρίου

Μιλά με ενθουσιασμό για τις συμμετοχές των ελληνικών ταινιών, που έφtασαν τον αριθμό-ρεκόρ 375, ενώ περισσότερες από 2.000 κατατέθηκαν στο διεθνές διαγωνιστικό και περίπου 700 στο διεθνές σπουδαστικό.

Την ίδια ώρα ωστόσο, δεν κρύβει και τον προβληματισμό του για τη χρονική συγκυρία και τις δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, όταν τα περισσότερα προγραμματισμένα κινηματογραφικά φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί ή μετατεθεί.

«Επειδή δεν ξέρουμε τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τον Σεπτέμβριο, σχεδιάζουμε ουσιαστικά τρία σενάρια. Το ένα είναι το Φεστιβάλ να γίνει κανονικά, το δεύτερο, κάπως υβριδικό, είναι να πραγματοποιηθεί το ελληνικό διαγωνιστικό και το νέο μας διεθνές σπουδαστικό σε ένα θερινό σινεμά που μόλις άνοιξε και το διεθνές διαγωνιστικό να γίνει διαδικτυακά. Το τρίτο, που είναι και το χειρότερο σενάριο, είναι να γίνει μόνο διαδικτυακά. Είναι σαν να σχεδιάζεις τρία φεστιβάλ».

Έχοντας παρακολουθήσει τις περισσότερες ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού, αποκαλύπτει πως δεν πρόκειται για έργα του lockdown αλλά για δημιουργίες που έγιναν σε κανονικό χρόνο. «Θεωρώ πως ακόμα είναι νωρίς για ταινίες με θέμα την πανδημία. Του χρόνου θα έχουμε ίσως περισσότερο μελετημένες δημιουργίες. Φέτος υπάρχουν κάποιες συμμετοχές που έγιναν μέσα στην έξαρση του ιού, αλλά του χρόνου θα είναι η εποχή για πιο μεστά αποτελέσματα ως προς τη θεματολογία και την εκτέλεση. Αλλά είναι σημαντικό το ότι είχαμε τόσες φετινές συμμετοχές, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση. Αυτές που έχουν περισσότερο πληγεί είναι οι σπουδαστικές, καθώς τα παιδιά σε όλον τον κόσμο ήταν έτοιμα να κάνουν γυρίσματα τον Μάρτιο, που έγινε το lockdown. Και όλα τα πανεπιστήμια προσανατολίστηκαν σε πιο θεωρητικά μοντέλα».

Σχολή Kινηματογράφου Δράμας

Στην ερώτηση τι θα ήθελε να συνεχίσει, να αλλάξει ή να προσθέσει και ποιο είναι το φεστιβάλ που έχει οραματιστεί, ο Γιάννης Σακαρίδης είναι σαφής. «Θα θέλαμε να πρωταγωνιστήσουμε και ως Φεστιβάλ Μικρού Μήκους, όπως το κάνουν οι ταινίες των Ελλήνων δημιουργών τα τελευταία δέκα χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις, όπου σήκωσαν τα μεγάλα βραβεία και έχουν συνεχή συμμετοχή. Η ελληνική μικρού μήκους πρωταγωνιστεί στο εξωτερικό, απέναντι σε πολύ μεγάλες χώρες. Και αυτό θέλουμε να το κρατήσουμε. Να ενδυναμώσουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και να φέρουμε στη νέα γενιά τις εμπειρίες των τελευταίων δέκα χρόνων. Ήδη καθιερώσαμε το σπουδαστικό πρόγραμμα και σχεδιάζουμε την κινηματογραφική σχολή που θέλουμε, όπου θα φέρουμε τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από όλον τον κόσμο και θα έχουμε επαφή με τα καλύτερα διεθνή κινηματογραφικά σχολεία. Οι διαγωνιζόμενοι του σπουδαστικού θα έρθουν στη Δράμα, θα κάνουν workshops, θα βλέπουν τις ταινίες τους και έτσι αρχίζει το summer cαmp.

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και στη συνέχιση αυτής της χρυσής γενιάς.

Θέλουμε να επεκτείνουμε και να ενδυναμώσουμε αυτό το πρόγραμμα, να ξαναφέρουμε τους παλαιούς βραβευμένους δημιουργούς, τεχνικούς και ηθοποιούς για να παραδίδουν σεμινάρια και να ενδυναμώσουμε συστηματικά τους μικρομηκάδες σε γνώση και μετάδοση εμπειρίας, κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνεται online όλη τη χρονιά και σε άλλες πόλεις.

Η εξωστρέφεια θα είναι βασική αρχή, όπως και η μετακίνηση του Φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις και χώρες, καθώς και η έλευση παραγωγών από το εξωτερικό, που θα βοηθήσουν και τις ελληνικές ταινίες αλλά και τη χώρα, για να γίνουν παραγωγές.

Η συγκυρία είναι πολύ καλή για τις μικρού μήκους, που πατάνε στέρεα, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν πολύ καλές ταινίες».

Οι χαμηλοί προϋπολογισμοί

Με τη μικρότερη κρατική χρηματοδότηση στον πολιτισμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και την πανδημία να αποδυναμώνει τον εργασιακό ιστό, το πάγιο αίτημα να αυξηθεί το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό και να στηριχθεί η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και οι εργαζόμενοι σε αυτήν αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα των ημερών.

«Οι προϋπολογισμοί για παραγωγή πρέπει όχι απλώς να αυξηθούν, αλλά να πολλαπλασιαστούν» υποστηρίζει ο Γιάννης Σακαρίδης, προσθέτοντας πως «ήδη με το πρόγραμμα στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού θα χρηματοδοτηθούν πενήντα σενάρια και είκοσι πέντε ταινίες. Θα έρθουν και αρκετές από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Εμείς θα προωθήσουμε και θα επικοινωνήσουμε όσο μπορούμε τα έργα. Και μέσα από το Φεστιβάλ, με εκπαιδευτικά προγράμματα όπου οι μικρομηκάδες μαθαίνουν να παρουσιάζουν τις ταινίες τους σε παραγωγούς και διανομείς. Το κάνουμε ήδη εδώ και επτά χρόνια. Με τη Βαρβάρα Δούκα να ηγείται. Είναι έτοιμες είκοσι ταινίες, που τις τρεις πιθανότατα θα τις έχουμε φέτος στο διαγωνιστικό. Η καρδιά της μικρού μήκους χτυπά στην Ελλάδα. Κάτι που υποστηρίζουν και ξένοι παραγωγοί, καθώς η συμμετοχή μας σε ξένα φεστιβάλ είναι μεγάλη και σημαντική» καταλήγει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL