Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Βασίλης Βαφέας: / Βασίλης Βαφέας: Θέλουμε έναν πολιτισμό που να αντιστέκεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Βαφέας: / Βασίλης Βαφέας: Θέλουμε έναν πολιτισμό που να αντιστέκεται

Κώστας Βουτσάς και Βασίλης Βαφέας στα γυρίσματα της ταινίας "Κόκκινη μαργαρίτα"

Με δημιουργικό οίστρο και πείσμα, αλλά και διάθεση αντίστασης στους δύσκολους καιρούς, όπου «ο πολιτισμός βάλλεται από όλους και η τέχνη μένει μετέωρη», όπως σημειώνει, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας επιμένει πως «πρέπει να αντιδράσουμε. Διότι θέλουμε έναν πολιτισμό που να αντιστέκεται».

Κάνοντας το πρώτο βήμα παρουσιάζει στις 24 και 25 Ιουλίου, στον κήπο του θεάτρου “Αλεξάνδρεια” της οδού Σπάρτης 14 στην πλατεία Αμερικής, ένα πολυθέαμα, «δοκίμιο για το σινεμά του σελιλόιντ, που πεθαίνει καθώς η ψηφιακή εποχή έχει σαρώσει τα πάντα», όπως εξηγεί. «Ταυτόχρονα είναι κι ένα δοκίμιο για δυο μεγάλους λαϊκούς κωμικούς ηθοποιούς, τον Μπάστερ Κίτον και τον Κώστα Βουτσά, που μέσα από το γέλιο φανερώνουν τον μεγάλο τους πόνο».

Με ζωντανή μουσική

Η παράσταση με τίτλο «Περιμένοντας» συνδυάζει στιγμιότυπα από προβολές ταινιών, θεατρικά μονόπρακτα «μπεκετικού ύφους» και ζωντανή μουσική.

Η σύνθεση, μέσα από μια «ατμόσφαιρα ποιητική και σουρεαλιστική», περιλαμβάνει τη μικρού μήκους ταινία «Film» σε σενάριο Σάμουελ Μπέκετ και σκηνοθεσία Άλαν Σνάιντερ με πρωταγωνιστή τον Μπάστερ Κίτον, την επίσης μικρού μήκους ταινία «ΜΑΠ 2012 - Στο Μώλο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα με τον Κώστα Βουτσά και τη Χριστίνα Κουτσουδάκη και κείμενα που έγραψαν ο σκηνοθέτης και ο Πάνος Βίτσικας.

Προβάλλεται επίσης ένα οκτάλεπτο φιλμάκι που ο Βασίλης Βαφέας σκηνοθέτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού και γυρίστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο θερινό σινεμά με το όνομα «Μυρτώ», επί της οδού Δοϊράνης στην Καλλιθέα. «Εκεί, εγώ και πάρα πολλοί άλλοι έχουμε δει μερικά από τα αριστουργήματα του διεθνούς σινεμά, όπως το 'Όσο υπάρχουν άνθρωποι' του Τσίνεμαν, το 'Λιμάνι της αγωνίας' του Καζάν κ.ά.» ομολογεί ο γνωστός σκηνοθέτης περιγράφοντας τη σκηνή.

«Μέσα σε αγριόχορτα και δέντρα, που συνθέτουν ένα εγκαταλελειμμένο τοπίο, και σε ένα κουβούκλιο μηχανικού που έχει καταρρεύσει, ένας καλλιτέχνης γκράφιτι έχει ζωγραφίσει ένα ψάρι πάνω σε μια οθόνη! Περπατώ μέσα στα αγριόχορτα και θυμάμαι μερικές σκηνές από αριστουργηματικές ταινίες που είδα σε αυτό το σινεμά, μια περιδιάβαση μέσα σε ωραία ερείπια». Τίτλος του «Τέλος του παιχνιδιού ή παιχνίδι τέλους;», με τον Μοχάμεντ Γκολιπούρ να υπογράφει φωτογραφία και μοντάζ.

Το «Περιμένοντας» συνδυάζει το θέατρο του παραλόγου με τον σουρεαλισμό στον κινηματογράφο και ταυτόχρονα είναι μια υπόκλιση σε δυο μεγάλους κωμικούς ηθοποιούς με τραγικό μέγεθος, τον διεθνή Μπάστερ Κίτον και τον  Έλληνα Κώστα Βουτσά και τις άγνωστες πτυχές τους. Μια γλυκόπικρη μείξη του κωμικού με το δραματικό, μια ποιητική 'βουτιά' στα βάθη των αναπάντητων ερωτημάτων των ανθρωπίνων σχέσεων και της ύπαρξης.

Δεν ξεχνιούνται...

«Ένα χρόνο μετά το γύρισμα του φιλμ το 1964, ο Κίτον πεθαίνει» αφηγείται ο Β. Βαφέας. «Και τότε κανένας δεν μπορεί να βρει τις ταινίες του από τον βωβό κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια εργασιών του σπιτιού του, αγορασμένου από τον Τζέιμς Μέισον, αποκαλύπτονται κάτω από τα ερείπια ενός γκρεμισμένου τοίχου όλα τα νεγκατίφ των ταινιών του ηθοποιού. Χτισμένα στον τοίχο. Βλέπετε η τέχνη κυνηγιέται παντού» σχολιάζει και προσθέτει πως “ούτε ο Μπάστερ Κίτον ούτε ο Βουτσάς ξεχνιούνται. Θα βοηθήσουμε όλοι να μείνει αναμμένη η φλογίτσα της μνήμης. Διότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να διατηρήσουμε τη μνήμη και την ψυχή μας».

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Πάνος Βίτσικας, Μπέσσυ Γιαννέλη, Αλίκη Κατσαβού και Χριστίνα Χαραλαμπάκη, αφηγητές είναι οι Ρήγας Αξελός και Γιώργος Μυλωνάς, στο πιάνο η Μπέσσυ Γιαννέλη, στα φώτα ο Κωστής Γκίκας και στην παραγωγή η «Σχεδία» - Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL